Евгени Кирилов: Македония може да поиска европейски средства за реализиране на ж.п. линията София-Скопие

  Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (С&Д) Евгени Кирилов внесе поправки към доклада за напредъка на Македония през 2010 г

 

Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (С&Д) Евгени Кирилов внесе поправки към доклада за напредъка на Македония през 2010 г., който ще бъде гласуван от външната комисия на ЕП през март.

Чрез една от тях Македония се приканва да поиска от Европейската Комисия детайлен анализ за средствата, необходими за осъществяването на ж.п линии между София и Скопие и Скопие и Тирана в контекста на европейски коридор 8. Тази възможност е отбелязана и в специализираното изследване на Европейската комисия по програма Фар "Инвестиционни възможности в транспортния сектор".

Друга поправка призовава македонските власти, в духа на добрите междусъседски отношения и предвид нуждата от решаване на някои открити двустранни въпроси, да активизират усилията си в посока създаване на съвместни експертни комисии по история и образование с България и Гърция.

Окончателният текст на доклада ще бъде приет от Комисията по външни отношения на ЕП на 16 март.