ЕК отчита проблема със СРС-тата в България

Фев 16, 2011 Новини БСП в медиите 0 1183

Във връзка с провеждането на дебат в Европейския парламент  по повод използването на специални разузнавателни средства (СРС) в България Агенция „Фокус" разговаря с евродепутата Илияна Йотова от Групата на Социалистите и Демократите

Във връзка с провеждането на дебат в Европейския парламент  по повод използването на специални разузнавателни средства (СРС) в България Агенция „Фокус" разговаря с евродепутата Илияна Йотова от Групата на Социалистите и Демократите.

Фокус: Г-жо Йотова, как протече дебатът в Европейския парламент (ЕП) във връзка с използването на специални разузнавателни средства в България?
Илияна Йотова: По време на дебата имаше 17 изказвания, без да броим изказването на представителя на Европейската комисия (ЕК). Към тях имаше още 8 изказвания в процедурата на т.нар. едноминутни изказвания, а това е прецедент за такъв дебат в ЕП. Това говори за голям интерес, въпреки късния час на провеждане. Що се отнася до качеството ние от парламентарната група на социалистите и демократите сме изключително доволни от начина, по който той се разви. Искам да подчертая, че от наша страна имаше много високо участие, тъй като в дебата се ангажира зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и демократите г-н Ханес Свобода, а той е и ресорен вицепрезидент на групата за защита на човешките права. Освен това участва и координаторът в Комисия по граждански свободи Клод Морайес, имахме представители и от Румъния и Литва. Даже седемте минути, които ни се полагаха по процедура бяха абсолютно недостатъчни, за да удовлетворим желанието на всички наши колеги, които искаха да се включат в този дебат. В процедурата на едноминутните изказвания успяха да се включат още двама, но списъкът на желаещите беше много по-голям. Веднага след дебата общото становище беше, че това е бил един дебат, какъвто залата в Страсбург отдавна не е виждал, с толкова политически пристрастия, с жив дебат, какъвто винаги трябва да има в един парламент.
Фокус: Какъв ще бъде резултатът от дебата - вътре в страната ни и като цяло за имиджа на България?
Илияна Йотова: Нашата цел не беше да се злепостави по какъвто и да бил начин страната, както се опитаха да внушат колегите ни от ГЕРБ. Слава Богу, те не бяха разбрани нито от представителите на либералите, нито от представителите на социалистите, нито от собствените им колеги от ЕНП. Там имаше различни мнения. Резултатът за нас е много положителен, защото, доколкото разбрах, министър-председателят Бойко Борисов е наредил да се създаде работна група, която веднага да предложи промени в закона за СРС. Очевидно и най-накрая българското правителство е осъзнало, че има проблеми в тази област. Няма нужда да се чакат европейските институции, които да му подскажат. На следващо място, самата ЕК подчерта снощи, че проблемът не е толкова хармонизация на европейското и националното законодателство. Очевидно в България на теория има механизми за използването на СРС и електронните съобщения. Проблемът е в изпълнението на това законодателство и лошите практики, които се наблюдават там. От ЕК ни казаха, че ще продължи това наблюдение и тя ще излиза със становища, което за нас е важно. Ние искаме този своеобразен мониторинг да продължи, тъй като няма, според мен, човек в България, независимо от опозицията, от управляващите или българското общество, който да е доволен от ситуацията, която няма край и няма решение в България.
Фокус: Споменахте за наблюдение на страната ни от страна на ЕК. Колко време би следвало да продължи то и какво трябва да постигне страната, за да се прекрати?
Илияна Йотова: Нямам предвид нов документ на ЕК. По-скоро комисията би могла да се заинтересува относно механизма, който все още продължава за България - за наблюдение и сътрудничество, тъй като тя излиза с два годишни доклада. Ние разполагаме с първата неофициална информация, която ни беше подадена от българските медии за доклада за България. По тази предварителна информация проблемът със СРС е включен. Това означава, че не само ЕП, евродепутатите и българското общество, но и ЕК отчитат това като реален проблем. Че има проблем със СРС в това бяха единодушни участниците в дебата, групата на либералите, дори ако щете, групата на крайната десница. Единствените, които не се съгласиха и няколко пъти повториха, че няма такъв проблем, са колегите ни от ГЕРБ, но това звучи смехотворно при създалата се ситуация. Ние бихме искали българското правителство и управляващото мнозинство първо да изчистят законодателните несъвършенства и след това да затегнат дисциплината при изпълнението на законодателните норми.
Фокус: Дебатът в Европейския парламент изпълни ли целите си?
Илияна Йотова: Да, определено, за нас ги изпълни. В нашите изказвания нямаше нито за секунда упрек или тежки квалификации нито към управлението в страната, а още по-малко към България. Не бихме допуснали това. Едновременно с това, бяха повдигнати много важни въпроси. Снощният дебат излезе извън тесните рамки на конкретния случай в България. За подобни проблеми, макар и в други измерения, се говореше и в Унгария, и в Румъния, и в Италия. Ние осъзнаваме и затова повдигаме въпроса на европейско ниво, че такива тенденции има и в други европейски страни. Колкото по-бързо се реагира, толкова по-добре.
Фокус: Имало ли е друг подобен случай да се предизвика изслушване в ЕП по тема, която е вътрешна за страна-член на общността?
Илияна Йотова:Да. Дискусията за медийния закон в Унгария ще продължи в групата на социалистите и в ЕП като цяло. Вие си спомняте колко дълга беше дискусията, даже се стигна до там, че различни унгарски политици бяха викани в различни комисии на ЕП, за да дискутират и да чуят мнението на евродепутатите. На своего рода парламентарен контрол беше подложен и унгарският министър-председател Орбан. Миналата година имаше подобни събития относно свободата на медиите в Италия. Преди това имаше действия на ЕК и ЕП във връзка с ромския въпрос във Франция. Това, че се поставят въпроси от национален характер, които засягат основни ценности на общността и засягат европейското законодателство, естествено, че са на дневен ред. Не искам да се мисли по този примитивен начин: щом поставяте национална тема, значи вие сте национални предатели. При нас, в нашите изказвания, за разлика от колегите от ГЕРБ, нямаше никакви квалификации по адрес на когото и да е. Ние казахме и продължаваме да твърдим, че се нарушава европейско законодателство, че се нарушава Хартата за основните свободи, че се нарушава Стокхолмската програма, че се нарушават директивите за защита на личните данни. Ние привеждаме конкретни данни за това. Въпросите трябва да бъдат разрешени, за да се избягват в бъдеще такива прецеденти. Искам да прибавя, че когато говорим за това дали е успешен дебатът, искам да кажа, че днес има многобройни запитвания от европейски медии за интервюта, за коментари и др., макар, че дебатът беше след полунощ българско време. Три парламентарни групи говориха в един глас, изказвайки загрижеността си за законността на тези факти, които се случват в някои страни. Единствените, които се опитаха да превърнат дебата във вътрешнополитически, това бяха колегите от ГЕРБ. Обща е преценката, че техните изказвания бяха предназначени за националния парламент. Те бяха абсолютно неадекватни на европейска територия.