Коалиция за България предлага промени в Изборния кодекс, които да обезсмислят изборния туризъм

Свидетели сме на небивало преселение на избиратели

Свидетели сме на небивало преселение на избиратели. Това заяви секретарят на ПГКБ Мая Манолова в парламента. По думите й, големи групи хора презаписват настоящите си адреси от едни общини в други. Манолова се позова на справка от ГРАО, която показва, че за периода от 1 септември до 31 декември 2010г. настоящия си адрес са променили над 146 000 български граждани. Това е с 21 000 души повече от същия период през 2009г. „Очакването е с ресурса на тези 20 000 души да се променя резултатът в определени общини", отбеляза Манолова. По думите й, преселението се отнася най- вече за морските общини, общините в област Монтана и някои общини в Добрич.

Мая Манолова беше категорична, че целта е да се промени вотът в по- малките общини в полза на определена партия или кандидат. Депутатът от левицата изтъкна, че на практика с  50 или 100 гласа може да бъде изкривен изборният резултат. Манолова отбеляза, че в резултат на журналистическите разследвания беше показано, че в основата на тези премествания на избиратели стоят активисти на ГЕРБ.

Секретарят на ПГКБ остро разкритикува приетия наскоро Изборен кодекс. Манолова изтъкна, че той допуска манипулации, изкривяване на вота и нечестни избори. По тази причина от Коалиция за България  внасят предложение за промени в Кодекса, които на практика да тушират вътрешния изборен туризъм. От левицата предлагат да се въведе правило, според което всички български граждани, които са променили настоящия си адрес след 1 септември 2010г., на предстоящите местни избори да гласуват само по постоянен адрес. „Така изборното преселение ще се окаже безсмислено и няма да може да повлияе на резултатите от вота", обясни Мая Манолова.