Кристиан Вигенин: Пациентът трябва да е в центъра на здравната политика, а не печалбата

09.11.2021г.

Преболедувалите ковид българи с налични антитела трябва също да получат зелен сертификат. Около тази позиция се обединиха лекарите в Пловдив, които участваха в работната среща на тема "Здравеопазването – разумните решения“. Тя бе инициирана от водача на пловдивската листа на "БСП за България“ Кристиан Вигенин и модерирана от общинския съветник д-р Атанас Баташки.

В онлайн обсъждането се включи експертът на социалистите в областта на здравеопазването проф. д-р Георги Михайлов, водач на кандидат-депутатите в Благоевград. Той бе категоричен, че за ковид ще се говори и през следващите 10 години, затова системата на здравеопазване трябва да бъде подготвена адекватно.

"Две са предпоставките, които позволяват на отделната държава да се справи с пандемичната криза“, посочи проф. Михайлов и цитира изводите от статия в списание "Лансет“: „Първо, на всяко ниво на социалната стълбица качеството на здравеопазване да е еднакво и второ, в условията на глобализиращ се свят здравните системи са важни, колкото банковите.“ По думите му отсъствието на първото и неразбирането на второто в българската здравна система е причината за високата смъртност у нас.

Професорът по онкологична хематология и трансплантация на стволови клетки припомни предложените от БСП мерки още с началото на пандемията: масово тестване на населението, чисти коридори и болници само за ковид пациенти, за да не се спира лечението на останалите социалнозначими заболявания. Той е на мнение, че ситуацията налага коренна промяна в управлението на здравната система. Част от лекарската гилдия се съгласи, че трябва радикален подход за решаването на проблемите и такъв е болниците да не са търговски дружества. Други медици са на мнение, че това е дългосрочна цел за поне десетилетие напред, но подкрепиха идеята за това лечебните заведения в отдалечените райони да получат статут на защитени. Всички бяха единодушни обаче, че трябват спешни мерки за решаване на кадровия дефицит в системата.

В дискусията стана ясно, че средната възраст на две трети от медицинските сестри е между 50 и 60 години. "Всеки момент тези специалисти по здравни грижи могат да излязат от системата“, предупреди ексдепутатът от БСП доц. Георги Йорданов. Той предложи задълбочен анализ и въвеждане на адекватна информационна система, която да позволява планиране и реално остойностяване на медицинските дейности, и медицинските услуги, за да има достойно заплащане на медицинския персонал.

Хирургът и зам.-председател на Районната лекарска колегия на БЛС д-р Любомир Паунов акцентира върху специализациите на младите лекари и настоя за ангажимент от страна на държавата, като вариант за стимулиране тяхното оставане в България. Той сподели своя инициатива за общинска програма за млади лекари-специализанти, която въпреки решението на местния парламент е останала нереализирана. Според д-р Атанас Баташки кадровият дефицит изисква държавата да има приоритетни специалности с квоти и стимули за лекарите в малките общински болници.

Управителят на МБАЛ "Св. Мина“ проф. Петър Петров обясни, че медицинският персонал в ковид отделенията е на ръба на силите си и се надява, че мерките от последната седмица ще дадат резултат. Ако трендът не се обърне, той не изключи и локдаун в опит за ограничаване на пандемията.

Проф. Петров се спря върху профилактиката като начин за предпазване на обществото от заболявания. "Ваксините са едно от достиженията на медицината и благодарение на тях болести като вариола, тиф, туберкулоза и други са само в учебниците“, изтъкна проф. Петров.

Участниците в дискусията бяха единодушни, че неуместната информационна кампания е причината за съпротивата срещу ваксинирането в момента. Болшинството застъпиха тезата, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, но профилактичният ефект на ваксините следва да бъде публично разяснен по подходящ начин, с участието на специалисти - инфекционисти и вирусолози.

Въпреки че ковид темата доминира работната среща, лекарите очертаха пред водача на листа с №33 в Пловдив Кристиан Вигенин широк кръг от проблеми, които тръгват от неравномерното разпределение на достъпа до здравеопазване. "ГЕРБ създадоха тези нива на неравнопоставеност, които генерират монополни и олигархични модели в здравната система“, подчерта модераторът на дискусията д-р Баташки и обобщи, че социалистите винаги са отстоявали позицията: здравната система да служи на човека.

"БСП е изключително последователна и нашата политика се основава на ясни принципи. Те са следните: всеки български гражданин трябва да има достъп до качествено здравеопазване и отговорност на държавата е да гарантира този достъп“, заяви водачът на листа с № 33 в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин. По думите му БСП настоява за нов модел на здравеопазване, при който пациентът не е изтласкан в периферията на системата за сметка на финансовите резултати. Това означава болниците да не са търговски дружества, а да са ориентирани към качеството на здравеопазването. "За нас гражданинът е в центъра на всяка политика, а не печалбата“, заяви кандидатът за депутат и парламентарист с опит Кристиан Вигенин.