Ивайло Калфин: Финансовите ограничения са основна пречка за постигане на целите за студентската мобилност за 2020 г.

  Финансовите ограничения са основна пречка за постигане на целите за студентската мобилност за 2020 г

 

Финансовите ограничения са основна пречка за постигане на целите за студентската мобилност за 2020 г. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д)Ивайло Калфин в свое изказване, в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.  Българският евродепутат посочи резултати от представително проучване, според което едва 4 % от българските студенти участват в програми за университетски обмени като "Еразмус".

"Основната причина за това ниско участие е свързана с финансовите ограничения. Особено в годините на икономически трудности, които се отразяват почти на всеки семеен бюджет, участието на един студент в програма за обмен представлява значително усилие", заяви Ивайло Калфин. Според него "целта за 20% студентска мобилност до 2020 г. може да се постигне единствено, ако се ревизират механизмите за финансиране", както на национално, така и на европейско равнище.

"Могат да се разработят два типа мерки. Първата е свързана с кредитирането на студентската мобилност.  В проучване на London School of Economics се предлага създаването на европейски инструмент за кредитиране на студентския обмен. Този инструмент ще доведе до по-голям интерес от страна на студентите, особено ако може да се допълва с национални облекчения", подчерта Ивайло Калфин.

Вторият възможен тип мерки според българския евродепутат е  увеличаване на грантовете за студентски обмен.

"Грантовете намаляват социалните неравенства и са най-ефективната инвестиция в повишаване на равнището на образование и на конкурентоспособността на европейската икономика. Следователно повече ресурси трябва да се предвидят както в европейския, така и в националните бюджети, с които студентите да могат да си позволят участие в европейските програми за студентски образователен обмен", каза в заключение Ивайло Калфин.