Гражданското общество и местните власти са ключови за успеха на Дунавската стратегия

  Пълноценното включване на гражданското общество и активното участие на местните власти са ключови за успеха на Дунавската  стратегия

 

Пълноценното включване на гражданското общество и активното участие на местните власти са ключови за успеха на Дунавската  стратегия. Този призив отправиха българските евродепутатите от Групата на социалистите и демократите СД Евгени Кирилов и Ивайло Калфин по време на дебата в пленарна зала на ЕП за Прилагането на Европейската стратегия за региона на река Дунав, лансирана в края на 2010 г.

Българските евродепутати обърнаха особено внимание на факта, че ефектът от успешното прилагане на Дунавската стратегия трябва да бъде усетен от гражданите на регионите и страните по протежение на река Дунав.

"Има много идеи в страните по река Дунав, много важни са обаче приоритетите, с които ще започне стратегията.  Проекти за изграждане на общи туристически маршрути, за развитие на транспорта, екологията и контактите между университетите могат да бъдат видими и да дадат облика на Дунавската стратегия", заяви Ивайло Калфин. Той подчерта необходимостта от "активно включване на структурите на гражданското общество още в самото начало на изпълнението на стратегията".

 

"Дунавската стратегия ще бъде успешна тогава, когато гражданите по течението на река Дунав усетят, че има конкретни форми, в които те да се включат в сътрудничеството", настоя Ивайло Калфин.

Според Евгени Кирилов Дунавската стратегия "трябва да се превърне в постоянен процес и инструмент за координация между партньори, които са изправени пред сходни предизвикателства".

"Дунавската стратегия трябва да подобри изпълнението на общите цели и да окаже влияние, което ясно да се почувства от нашите граждани по продължението на тази важна европейска артерия", подчерта още българският евродепутат. Той настоя, че активното участие на местните и регионални участници е гаранция, че те разпознават като свои приоритети действията и проектите, включени в Стратегията.

"Готовността на дунавските региони да заделят средства от своите собствени програми за общите проекти е предварително условие за успешното постигане на техните цели. Но регионите трябва също да засилят координацията по съществуващите транс-гранични програми. Само това е начинът Стратегията да се превърне в добър пример за междурегионално сътрудничество", заяви в заключение Евгени Кирилов.