Кристиан Вигенин: Доброто образование е оръжие срещу социалните неравенства

08.11.2021 г.

 „Най-силното оръжие за справяне със социалните неравенства е доброто образование. Никоя нация не е успяла без да има образовани граждани, които се квалифицират през целия живот“, каза водачът на пловдивската листа на "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той проведе работна среща с директори, учители и университетски преподаватели от Пловдив в онлайн формат, на който бяха разисквани разумните решения в образованието.

 „БСП ще носи отговорността за следващото управление и това ни дава шанс да реализираме идеите си. Имаме ясен ангажимент за средствата в образованието – 5% от бюджета, а за наука те да станат 1%“, посочи рамковата цел Вигенин. Той обясни, че управленската програма на социалистите предвижда учителската професия да стане регулирана с ежегодно актуализиране на заплатата. Прегледът на учебниците и учебното съдържание е сред първите намерения на БСП наред със социалните мерките в подкрепа на учениците и техните семейства. „Проблемите, обаче, се трупат и към днешна дата те минават през справянето с пандемията, която се отрази върху системата на образование и учебния процес“, каза Вигенин и поиска да разбере как се приема новата заповед за връщане на учениците в училище и масовото тестване за COVID -19 в класните стаи.

От изказванията стана ясно, че преподавателският състав е изтощен, но е решен да посрещне предизвикателството да се занимава с несвойствени дейности. Най-голямата тревога е свързана с децата и стреса, на който те са подложени. Преподавателите обаче са убедени, че за да е грамотно поколението, то трябва да се върне в училище.

 Като основна причина за проблемите в образованието бе посочен Законът за предучилищно и училищно образование, критикуван за това, че е „закон на системата, а не на ученика, който трябва да е във фокуса и в центъра му“. Представителите на средното образование поставиха за обсъждане още въпроси, свързани с план-приема, с делегираните бюджети, кариерното ориентиране на подрастващите и модерната тема  SREM–образование, кадровия дефицит по предметите физика и астрономия, биология и химия. Предложиха анализ на училищната мрежа с изричната уговорка, че не бива да се допуска закриването на нито едно училище, особено в малките населени места. Директорите настояха училищата да не се разглеждат като фирми и да отпадне задължението да купуват електричество по борсови цени. Кристиан Вигенин се съгласи, че трябва спешно да се актуализират бюджетите им и да се мисли най-малко за някакво субсидиране на учебните заведения, подобно на лечебните.

 „Тази първа наша работна среща показа най-главното, че образованието трябва да стане стратегически приоритет на следващото управление, без отлагане. Всяка заповед и всеки закон, касаещ образователната система, трябва да са адекватни и уместни за тази цел. Народ без просвета не може да има илюзии за държавотворност“, каза председателят на БСП-Пловдив Димитрина Вакрилова, която модерира дискусията.

 „Проблемите в образованието ще бъдат приоритет за БСП“, увери Вигенин и гарантира: „След изборите ще продължим диалога“.