Нинова с призив към другите партии: Вместо за постове, да говорим за Бюджет 2022 и овладяване на кризата с цените

Nov 07, 2021 Новини Избори 0 1299

БСП е готова както с план за първите 100 дни, така и с дългосрочна визия за България

„Хората искат стабилност, сигурност, предвидимост - какво ще се случва в следващите месеци. Това минава през работещ парламент и правителство. Очакват да направим правителство и да се заемем с най-важните неща.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Изключително голяма отговорност е да знаеш, че в ръцете ти е съдбата на България и на хората в следващите месеци и години. Ние преживяхме това в 46-тия парламент, когато говорихме с другите партии за правителство и заедно с това водихме разговори за актуализация на бюджета. Бяхме диалогични, разумни, спокойни, но и с чувството за много голяма отговорност. И сега подхождаме към ситуацията по същия начин. Готвим се много педантично и много детайлно – от първия ден на парламента какво трябва да направим“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че левицата е готова с ясен и конкретен План за първите 100 дни, но и има дългосрочна визия как трябва да се развива България за десетилетия напред.

Според нея проблемът на проблемите днес са цените и ковид кризата. „Драстичното увеличение на цените поставя всички на изпитание. Затова бихме започнали с първи мерки по отношение на озаптяване на цените, опити за тяхното намаляване и компенсации на доходи“, акцентира Нинова. Тя посочи и конкретни мерки за това - намаляване на ДДС на електроенергията и газта, наложена практика в Европейския съюз, както и на  ДДС на храните от малката кошница – от 20% на 9%.

„Трябва да направим всичко възможно да не позволим от 1 януари да се увеличава цената за битовите потребители“, категорична бе Корнелия Нинова.

Според нея болниците, училищата, детските градини, яслите и библиотеките трябва да се  върнат на регулирания пазар на ток, за да се намалят техните енергийни разходи.

 По думите на Нинова трябва да  се компенсират доходите на хората чрез увеличение на заплати, преизчисляване на пенсии и помощ на млади семейства с въвеждане на семейно подоходно облагане – намаляване на данъка на работещи родители с 550 лв. на дете.

 Като допълнителни мерки за овладяване на енергийната криза Корнелия Нинова открои създаването на фонд за свръхпечалбите на енергийните дружества, чиито средствата да се преразпределят към българските малки и средни предприятия и към домакинствата.

 Нинова е категорична, че трябва и да се спре износа на дървесина. „1 237 000  български семейства се греят на дърва. В момента цените са високи, дърва няма, а на гръцката граница камионите чакат на опашка да изнасят българската дървесина. Спешно това трябва да се прекрати, за да се подпомогнат българските домакинства в зимните месеци“, посочи тя. 

Лидерът на БСП е на мнение, че при затваряне трябва да има предвидимост и планиране  – поне месец преди това то да се обявява. „Ако се затварят кина, театри, опери, в същата заповед  трябва да пише – на хората, които затваряме вкъщи, включително на самоосигуряващите се, осигуряваме по една заплата. При затваряне на училища – родителите, които остават да си гледат децата вкъщи ще получат компенсация по една заплата“, даде пример Нинова, посочвайки, че така се дава време на хората да се подготвят, но и компенсаторен механизъм, затова че не по тяхна вина губят доходи.

 „Цялата програма, която предлагаме струва 2,9 милиарда лева. БВП на България е 117 милиарда. Смятате ли, че не можем от 117 милиарда да заделим 2,9 милиарда, за да си спасим народа и държавата, да ги преведем през зимните месеци и през тази криза? Ние смятаме, че можем“, отговори Нинова как БСП ще подплати финансово предложенията.

 Корнелия Нинова припомни, че от 5 години при управлението на Борисов БСП всяка година предлага алтернативен държавен бюджет – практика, която никоя друга партия не е прилагала. Тя изрази съжаление, че интриги, лъжи и спекулации са отместили акцента на кампанията и никой освен БСП не говори за Бюджет 2022.

 „Обръщам се към служебния кабинет: знаем, че готвите бюджет за 2022 г. Публикувайте го сега, защото, ако парламентът започне да работи на 20 ноември, до 20 декември няма да има абсолютно никакво време за правителство и за бюджет“, призова Нинова.

Лидерът на БСП се обърна и към новите партии: „Грешите като отсега разпределяте постове.“ Нинова припомни ситуацията в 46-тия парламент, в която БСП проведе разговори със синдикати и работодатели, направи добра програма за управление, но накрая се е стигнало до това кой ще е министър и  всичко се е провалило. Според нея сега се подхожда по подобен начин.

 „Дайте да седнем да видим какво ще правим. България е изправена пред тежки кризи, народът е изтощен“. Такъв призив отправи тя.

 В заключение Корнелия Нинова се обърна към българските граждани: „Подкрепете „БСП за България“ с номер 33. Ще гарантираме сигурност, стабилност и предвидимост за вас и за вашите семейства. Ще бъдем стълбът на разума в следващия парламент. Ще бъдем диалогичните и предлагащите работещите решения за България и българския народ.“