Изборен туризъм в Монтанско

Фев 14, 2011 Новини БСП в медиите 0 1842

За порочните практики, свързани с адресната регистрация преди предстоящите местни избори, Агенция „Фокус" разговаря с Янаки Стоилов, народен представител от Монтанския избирателен район от ПГ на Коалиция за България Фокус: Г-н Стоилов, какви са основните нарушения във връзка с адресната регистрацията на граждани, установени в Ломско? Янаки Стоилов: Приемането на новия Изборен кодекс ускори прилагането на порочни практики от минали избори и този процес се развива в различни области на страната, но специално в Област Монтана, той засяга поне три от общините - Чипровци, Георги Дамяново и Брусарци, но в почти всички случаи движението е от страна на граждани от Лом от ромския квартал „Младеново", където се отписват хора и се пререгистрират в тези общини

За порочните практики, свързани с адресната регистрация преди предстоящите местни избори, Агенция „Фокус" разговаря с Янаки Стоилов, народен представител от Монтанския избирателен район от ПГ на Коалиция за България

Фокус: Г-н Стоилов, какви са основните нарушения във връзка с адресната регистрацията на граждани, установени в Ломско?
Янаки Стоилов: Приемането на новия Изборен кодекс ускори прилагането на порочни практики от минали избори и този процес се развива в различни области на страната, но специално в Област Монтана, той засяга поне три от общините - Чипровци, Георги Дамяново и Брусарци, но в почти всички случаи движението е от страна на граждани от Лом от ромския квартал „Младеново", където се отписват хора и се пререгистрират в тези общини. Последният случай бе именно в Брусарци, където няколко десетки души допълнително са се записали. Техните лични карти са събрани и тази дейност е организирана от организационния секретар на ГЕРБ в Лом. На територията на Община Брусарци, специално в село Киселево е осъществена от тамошния активист на ГЕРБ и кандидат за кмет в предишните избори.
Фокус: На тези адреси ли се регистрират компактните ромски групи?
Янаки Стоилов: В Брусарци това е извършено, без да има изрично упълномощаване от страна на тези лица, които фактически не са променяли своето местожителство и те са регистрирани на адресите на точно това лице, за което казах, че е активистът на ГЕРБ в село Киселево. Тези нарушения са констатирани и от полицията, наложени са административни санкции на длъжностните лица и на лицата, които са предоставили за фиктивна регистрация личните си карти.
Фокус: Премиерът обеща да бъде направена проверка. Какво се случва с тази проверка?
Янаки Стоилов: Той пое такъв публичен ангажимент да се провери случая и да се доизяснят всички факти и участието на определени лица, ако такива има, ангажирани от страна ГЕРБ. Очаквам в близките дни да се извършат допълнителни проверки от компетентните органи и да се реагира и политически. За мен най-сериозният въпрос е политическият, защото това е подготовка за предстоящите местни и президентски избори, където такива лица ще влияят върху резултатите, особено при местните избори в малките общини, където с малък брой гласове могат да се наклонят везните в полза на един или друг кандидат. Затова именно очаквам този публично оповестен ангажимент да бъде изпълнен и да се ограничат значително тези практики, които опорочават изборния процес, а от там и самото управление, защото когато в изборите се влагат значителни средства за купуване на избиратели, това демотивира останалите граждани, а после би трябвало да бъде изпълнявано като отплащане за поетите ангажименти.
Фокус:Искра Фидосова определи твърденията ви като инсинуация?
Янаки Стоилов: Това според мен бе някаква самозащитна реакция. Всъщност ГЕРБ трябва да изяснят дали тази схема е разработена на регионално, областно или общинско ниво. Макар че според мен самото отричане на тези факти, е необосновано и единствената логика би била, че не тя или някой от ГЕРБ, а аз направлявам актива и структурите на ГЕРБ, които извършват действия, за да злепоставят своето ръководство. Разбирате, че нито аз имам толкова големи възможности, нито тези хора биха се съобразявали със своите политически опоненти. За мен не е важно, кой какви опровержения се опитва да направи, а какви факти представя, които да решат случая. Така че, аз вместо квалификации предпочитам да се представят фактите и всеки, който има друга информация, нека да я оповести, за да може да се направи сравнение.
Фокус: Има ли други райони от страната, за които имате подобни сигнали?
Янаки Стоилов: Има такива случаи като се започне най-масови са в морските общини като тази практика придоби широк размах още в предишните местни избори, премине се през централната част на страната и се стигне до такива райони като Монтана, Благоевград. Така че там, където има по-големи интереси, където има по-големи маргинални групи ще се прилагат тези средства и затова трябва да бъдат наблюдавани добре и действията на управляващите, независимо, какъв е техният политически профил, защото сега е процесът, при който по различни канали - обществени поръчки, се акумулират средства, които по-нататък трябва да обслужат и да бъдат използвани за материализацията на тези дейности в кампанията и главно в самите избори.
Фокус: Казахте, че тази порочна практика е набрала инерция от предишни местни избори, какво е решението на проблема, което предлагате?
Янаки Стоилов: Тази практика според мен се заражда преди десет-дванадесет години, точно от българския северозапад - този обедняващ район. Тогава бяха популярни фразите на тогавашни ръководители от СДС, които казваха в по-непосредствен диалог, че избори се печелят с бой с пари. Сега вече тази тенденция доста се е развила за изминалите години. Тук наистина могат да се търсят допълнителни промени в законодателството, като се ограничи броят на лицата, които могат да се регистрират на един адрес. Първата стъпка в тази посока бе направена по моя инициатива още с приемането на Закона за управлението на етажната собственост. Вероятно тези изисквания трябва да станат още по-високи и трябва да се изисква винаги наличие на съгласието на собственика на определен имот, за да може да се извърши тази регистрация от други лица, като наематели или ползватели на жилището. Най-важната промяна е да се промени политическият манталитет като самите граждани сигнализират и органите по гражданската регистрация и полицията достатъчно рано, за да могат да се анулират регистрациите. Трябва изрично да се предвиди, че такива регистрации, когато са направени в нарушения на закона, подлежат на отмяна. Най-важното е да се повиши откритостта в управлението на обществените средства, било то държавни или общински, защото отклоняването на средства е този резервоар, който позволява да бъдат захранвани тези схеми и с тях да се заплаща, както на организаторите, така и на хората, които са готови да предоставят своите гласове.
Фокус: Хората, които се регистрирани, знаят или не за това свое преместване?
Янаки Стоилов: В повечето случаи те знаят и без особено да се интересуват, са склонни да предоставят срещу скромно възнаграждение своите лични карти, за да бъдат регистрирани. Някои от тях може и да са подведени, но това са хора, които общо взето не се интересуват, а така или иначе могат да получат някакви средства за тази услуга. А вероятно, когато наближат изборите срещу подходящата организация и допълнително заплащане, гласуват по определен начин. Този процес обикновено се развива в две действия. Срокът, който бе предвиден от поне 10 месеца за регистрацията в новия Изборен кодекс, активизира процеса на първоначалната подготовка, тази схема да бъде реализирана и по времето на самите избори.
Фокус: Често регистрацията е без знанието на собствениците, какво трябва да се направи?
Янаки Стоилов: Разрешението от тяхна страна трябва задължително да се изисква. Такъв е случаят в Чипровци, където самите лица се явяват реално в службата по гражданска регистрация, но всички те представят като свой адрес - този на общежитието в Чипровци на мината там, което е ликвидация. Това е едно общежитие, което се оказва необитаемо и затворено, но се оказва, че всички лица, са се записали на този адрес. Това е нещо, което очевидно, е заобикаляне на закона. Освен това ликвидаторът заявява, че той не е давал съгласие за настаняването в тази сграда. Когато е обявена процедура на ликвидация предстои продажба на тази сграда и тя не може да бъде използвана за стопански или други цели.