БСП има управленски алтернативи във всеки сектор и силни екипи. Знаем какво можем да направим още сега

Фев 12, 2011 Новини БСП в медиите 0 1563

  Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за „Седмицата" на Дарик радио:   Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев в студиото на „Седмицата"

 

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за „Седмицата" на Дарик радио:

 

Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев в студиото на „Седмицата". Здравейте, г-н Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Не се ли притеснявате от съвпадането на интересите на мафия, организирана престъпност, бандити, както искате да го наречем, и опозицията? Това впрочем не е за първи път.
Сергей Станишев: Аз не виждам такова съвпадане на интереси, честно казано.
Водещ: Да бъде махнат министърът, който ги преследва например.
Сергей Станишев: Не. Вижте, това, което ГЕРБ говори, е доста безпомощна реакция на всичко, което се случва. Защото са факт скандалите със злоупотреба на СРС-та, факт са и много други неща, в т.ч. и взривът пред вестник "Галерия", и, ако искате, подпалването на къщата на бившия председател на Държавна агенция "Национална сигурност".
Водещ: Факт са и прибиранията на бандити, които са недоволни за това, че са прибрани.
Сергей Станишев: Да, факт е... факт е и увеличаването на престъпността за една година с 10 процента. Така че има твърде голямо преувеличаване на успехите в работата на министерството. Но искам да ви кажа едно нещо - Министерството на вътрешните работи не може да действа по начина, по който действат престъпни групировки и организирана престъпност като манталитет, ако щете. Защото фундаменталният проблем е, че не може добрите да действат като лошите, разбирате ли. Какво се случи в България в последните седмици? Че аз най-много бях шокиран, знаете ли от какво? Не от това, че министър-председателят, въпреки че е скандално само по себе си, като право се отива в оставка, разпорежда спиране на митническа проверка. Не от никакъв друг факт, а от това, което шефът на българските митници разказа на вътрешна комисия, където той почти директно обвини държавни институции и службите за това, че са готвили сглобка с цел дискредитация - негова и на неговото семейство. В т.ч. описа, че са били сваляни отпечатъци от ключове, за да се проникне в апартамент, в кола, психологически портрети. Извинявайте, за какво говорим. А за какво говорим, когато вече има официални данни, че от 2008 година досега използването на СРС-тата, подслушването, казано на нормален език, се е увеличило 300 процента. А ефективността знаете ли каква е? Главният прокурор го каза, когато...
Водещ: Дванадесет...
Сергей Станишев: Не. Значи ефективността е следната: в България имаме 4 процента оправдателни присъди по наказателни дела. Три дела, в които се използват СРС-тата, имаме 49 процента оправдателни присъди. И това, което заключи подкомисията по контрол върху СРС-тата в Народното събрание, е стряскащо и ужасяващо. А това е официална комисия на Народното събрание, която каза: има възможности за филтриране на информация, както в случая с Ваньо Танов. Но не само той, това е система, по която се управлява.
Водещ: Добре, но каква е разликата с проблеми с подслушванията от ваше време, тъй като вътрешният министър малко по-рано в предаването цитира случая с разпечатки на разговори на един от шефовете в ГДБОП, които предизвикаха не по-малки скандали, когато вие бяхте министър-председател. Вие каква разлика виждате?
Сергей Станишев: Разликата е в количеството и качеството. Извинявайте, 300 процента увеличаване от 2008 година досега. Това, ако смятате, че не е разлика.
Водещ: Борисов...
Сергей Станишев: Знаете ли какво означава това като брой подслушвани лица? Стотици хиляди българи, защото всеки, който е подслушван на основата на СРС, говори с 30, 40, 50 души. По този начин се прехващат те.
Водещ: Борисов казва, че същите хора, които пребиха Огнян Стефанов от сайта "Опасните" по времето, когато вие бяхте премиер, са тези, които са сложили взрива във вестник "Галерия" сега.
Сергей Станишев: Ами аз ще ви кажа следното - ако някой има данни, и то институция, говорим за министър-председателя, той трябва да действа, ако има доказателства, ако има данни. Разбирате ли, защото г-н Борисов...
Водещ: Тоест вие не сте ли съгласен с тезата, че организираната престъпност в България е една и съща и срещу нея се изправят само различни хора с добри намерения, какъвто сте бил вие, какъвто е сегашният премиер, които добри намерения се разбиват по един и същ начин.
Сергей Станишев: Нали знаете поговорката "Пътят към ада е постлан с добри намерения". Важното е кой път избираш и как го извървяваш. Защото, разберете, става дума за управление, което от първия ден заложи на полицейщината, на тоталния контрол, на шантажа, на необоснованите обвинения срещу хора, цели съсловия и по този начин иска да смачка всичко и да подчини всичко в страната. За това става дума. И тази игра... лошите бандити, те са лоши, ясно, и дайте ние сега да се обединим. Извинявайте, година и половина какво се правеше реално, от първия ден буквално? Значи предишното правителство ограбило страната. Тотална лъжа, такова финансово наследство оставихме, че и до ден днешен го харчат, реално погледнато. Мога да ви дам всичките цифри и данни. Обвинения - абсолютно необосновани. Министърът на вътрешните работи се държи като председател на Върховния касационен съд, раздава присъди по отношение на цели съсловия. Нали знаете случая в Горна Оряховица, това е скандално като поведение и манталитет. И затова се носи отговорност.
Водещ: Тоест вие не виждате никаква еднаква нишка в тези, които стоят срещу българските правителства през годините след края на комунизма. Например бившата Държавна сигурност и атаките срещу българските правителства, тъй като Бойко Борисов я подчертава през последните седмици, а явно и вие сте я виждали, за да вземете решението за повсеместно отваряне на досиета.
Сергей Станишев: Ами, вижте, взехме решение Народното събрание и предишното правителство за отваряне на досиетата на Държавната сигурност, за да се знае миналото, да се знае кой каква роля е играл, без да се дават квалификации исторически или морални. Това е много деликатна работа. Аз съм последен съдник на когото и да било. Документите могат да покажат. Но ние винаги сме били против лустрацията, така, на всички под един нож. И, извинявайте, пак ви казвам, тезите, които развива и премиерът, и г-н Цветанов, и ГЕРБ като партия, са наивни и смешни и, извинявайте, за лапнишарани или за будали. Е... нали великата Държавна сигурност. Разбира се, винаги, във всички периоди срещу всяко правителство е имало интереси, икономически, политически кръгове, групички и т.н., които са искали да постигнат нещо и с тази цел са прокарвали публикации, правили са други действия и т.н., но това правителство дойде с тезата "ние можем да въведем ред". Е, какъв ред? То стана бардак пълен, в т.ч. в сигурността. Шенген - провал, видим. СРС-тата - само скандали. То това отеква вече в Европейския съюз много тежко. Нарушаване права на граждани - тотално. Арести, влизаме в къщи на хора, където има деца, с маскирани полицаи. Задържане на бивш министър в болница. Всичко това може да се направи по друг начин. Може да задържиш бивш министър, може да арестуваш някого. Защо трябва тази показност. Нали знаете защо? Само за пиар. Значи, те се провалиха, управляващите, в основното нещо, което казаха, че най-добре го могат. Какво остава за другите неща? Още по-голям провал. И искам да ви кажа следното, значи, премиерът казва: бившата Държавна сигурност... и той го каза в Бургас, зад него стояха двама души от ГЕРБ, назначени от него. Единият областен управител, другият шеф на ключова агенция, държавна, която усвоява милиарди евро, които са пряко свързани с бившата Държавна сигурност. Ако това са хората, които му спретват нещата, ами да ги освободи. И това важи за петима областни управители, за маса други хора, само че има двоен стандарт.
Водещ: Други възможни прилики? Да търсим външен фактор, Русия, която има големи енергийни интереси в България. Да кажем, че вие сте се опитвали да защитавате българския интерес.
Сергей Станишев: Аз не съм се опитвал. Аз мисля, че достатъчно добре го отстоявах.
Водещ: Така както сега да приемем, че и сегашното правителство се опитва да защитава. Може ли пък Русия да бъде един дестабилизиращ българските правителства фактор? Не са съгласни сега да дадат на руснаците шест, седем, осем милиарда, колкото искат за "Белене", и заради това те имат интерес да провокират или най-малкото да се радват на напрежение в управлението на България?
Сергей Станишев: Вижте, аз не вярвам в теорията на заговорите, които могат да свалят цели правителства. Винаги има заговори и заговорчета, но те са толкова много, от различни фактори, че винаги се получава непредвидим сценарий и непредвидим резултат в крайна сметка, а що се отнася до енергийните проекти, вижте, 18 месеца г-н Борисов управлява. Време е да влезе в ролята на министър-председател, а не на опозиционер. След 18 месеца управление той трябва да дава отговори, не да задава въпроси, за които би трябвало да е прекрасно информиран. И аз не мога да си обясня откъде в неговата уста звучат осем, девет, десет милиарда евро, на основата на какво? Имаме договор, подписан 2006 г. за 4 млрд. евро. В него е записано, както се прави в повечето договори, когато един проект се предвижда да бъде изграждан пет, седем, осем, десет години в зависимост от характера на проекта: Ще има инфлационен индекс. Той ще се основава на Евростат, инфлационен индекс. Има няколко инфлационни индекса в Евростат, които отчита Евростат. В България, в Европейския съюз от 25... 27 страни, в Европейския съюз-15. Никога обаче, когато са водени след това разговори от българската страна до юли 2009 г., не е ставало дума за 6.3 млрд., за което говори премиерът, за седем, за осем, за десет милиарда евро. И аз питам, защото това ми е работата като лидер на опозицията откъде тези осем, девет, десет милиарда, откъде са паднали и кой всъщност създава тази представа и внушение, че толкова трябва да струва проектът. Още повече аз дадох един безплатен съвет, нали, ако търсим сътрудничество опозиция - управляващи, на г-н Борисов "добре, давам ви съвет, с руската страна, когато се говори за цената, трябва да се каже "скъпи приятели, вие имате проблем с техническия проект". Сега сме 2011 г. той още не е одобрен. Това означава, че досегашното забавяне в голяма степен се дължи на руската страна. Ами това трябва да се включи в преговорите. Нещата са взаимосвързани и...
Водещ: Тоест вие отричате една приемственост в атаките срещу българските правителства от организирана престъпност, Държавна сигурност, руски енергийни интереси?
Сергей Станишев: Сега, атаки срещу всякакви правителства е имало и ще има от различни посоки. Въпросът е дали правителството е способно да решава реалните проблеми.
Водещ: А ще се съгласите ли приликата, която видя, г-н Станишев, сегашният премиер в личните атаки срещу вас - парите на Цветелина Бориславова и парите за Елена Йончева в пътуването й в Сомалия.
Сергей Станишев: Е, не, това е смешно. Значи, първо, Елена никога не е пътувала за Сомалия на никакви държавни разноски. Второ, тя никога не е участвала в никакви форми на приватизация. Трето, в Сомалия, ако не знаете, се занимаваше с много рискована работа като журналист, намирайки пирати, вземайки интервюта от тях, и т.н.
Водещ: Но не виждате прилика, дори в личните атаки?
Сергей Станишев: Вижте, атаки...
Водещ: Приятелките на българските премиери.
Сергей Станишев: Срещу мен е имало маса атаки, нали, и са абсолютно измислени, в т.ч. в личен план, абсолютно лъжливи. Аз, ако имаме ефективна съдебна система и мога чрез нея да защита своята чест и достойнство, със сигурност ще стана много заможен човек на базата на лъжи, които са изписани за мен. А сигурно и г-н Борисов. Но, вижте, да вкараме нещата в принципния политически разговор, защото за това става дума. Имаме кризисна ситуация от гледна точка на доверието на хората в това управление и на европейските институции в това управление по основния пункт, който дълго време беше марка на ГЕРБ - ние ще управляваме честно и почтено, ще се борим с организираната престъпност. От тази ситуация не може да се излезе по начина, по който избра г-н Борисов. Той поиска вот на доверие. Получи го от ГЕРБ и "Атака". И какво? Има ли отговор на който и да било от въпросите? Няма отговор. Докато няма отговор, този въпрос не е закрит и тук опираме до това доколко ефективно политически премиерът решава проблема, защото при такъв скандал, при такива фрапиращи факти не може без сериозни кадрови промени най-малкото, това е минимумът, това е минимумът.
Водещ: Да, но преди малко вътрешният министър каза "БСП искат да ме сменят, защото тяхната младежка партийна организация в еди-кой си град стои зад престъпни схеми и аз ги разкривам, защото прибирам техни членове за престъпления, които са извършили".
Сергей Станишев: Вижте, това е смешно, смешно е, смешно е. Мога да ви кажа следното и фактите са ясни. Контрабандата в България е нараснала двойно за 2010 г. Кой се бори с контрабандата? Митниците и МВР. Какъв е резултатът? Двойно увеличаване на контрабандата. Какъв е резултатът? Два милиарда по-малко приходи в бюджета, отколкото самият ГЕРБ беше планирал. Затова актуализираха бюджета. Някой да е дал обяснение? Оттам произтичат всички останали проблеми. Няма пари...
Водещ: Той говореше за конкретен случай, за Любимец май каза, партийната ви организация, младежката в...
Сергей Станишев: Не познава конкретния случай, аз говоря...
Водещ: Чухте ли го, дали вярно го цитирах?
Сергей Станишев: Не, не съм го чул, не съм го чул. Аз ви говоря факти. Оттам няма пари за пенсии, няма пари за заплати. А какво се случва в страната? Всъщност между другото в едно отношение скандалите със СРС-ата са удобни за управляващите, защото не се говори за това какво реално се случва на хората. Значи какво се случва за една година? Рязко увеличаване на цените на основни хранителни стоки.
Водещ: Впрочем нещо, в което не е изключение България, въобще световните пазари имат проблем с храните.
Сергей Станишев: Не, не, вижте, не само. Хайде стига със световните пазари. ГЕРБ какво направиха? Орязаха почти всички форми на държавни помощи и субсидии за селското стопанство. Около 80 милиона струваше на бюджета в предишния мандат годишно да подкрепяме земеделските производители по отношение на да не плащат акциз на горивата. Това са 80 милиона лева помощ. Социалните осигуровки за селскостопанските производители скочиха тази година 3 пъти. Всичко това се калкулира в цената на стоките, които се произвеждат от земеделските производители. В крайна сметка е хубаво освен всичко останало... когато има такова рязко повишаване на основни стоки, когато има обедняване на хората, каква е ролята на държавата в една европейска страна? Ами да помогне на тези, които най- се нуждаят, затова... А иначе какво се получава? Значи едни игрички, театри. Тотю Младенов със сълзливи очи казва "аз ще предложа, трябва да скочи минималната работна заплата".
Водещ: Вие няма ли да го подкрепите?
Сергей Станишев: Ще го подкрепим. Аз нещо повече ще ви кажа. Дянков обаче казва "о, ами няма пари". И какво, само си прехвърлят топката, нищо не се прави. Затова ние, както казахме и в парламентарна декларация, от която г-н Борисов избяга, излезе от залата, да не я чуе, казахме: Ситуацията с цените на основни хранителни стоки, на енергетиката, знаете, "Топлофикация"... скочи двойно сметката декември месец на хората. Все уж намаляваха, намаляваха цените на газа, накрая на "Топлофикация" два пъти повече. И казахме: Ние искаме и ще внесем съответните законопроекти още другата седмица - минимална работна заплата 300 лева. Искаме 10 процента минимум увеличаване на детските надбавки. Искаме от юли тази година поне с инфлационния индекс да се увеличат пенсиите.
Водещ: А парите откъде да дойдат?
Сергей Станишев: Ами парите, първо, да съберат приходи от контрабанда, второ... И тази година знаете ли какво има? Ще ви дам два примера на абсолютно харчене, как да ви кажа, на вятъра и необосновано от гледна точка на интересите на гражданите. Първо, тази година има 128 милиона лева увеличаване на разходи за централна администрация. Каква е тая административна реформа? 128 милиона лева в повече. Второ, втори пример, гордостта на правителството магистрала "Люлин" - 20 километра магистрала. Договорът беше подписан от предишното правителство за 125 милиона евро. Сега, миналата година е актуализиран на 185 милиона евро, 60 милиона евро в повече, 120 милиона лева. Някой да ви е обяснил защо така 20 километра, дори 19 и половина магистрала, се получава сметката на 1 километър над 9 милиона евро. Как така няма пари? Пари има, въпросът е как да се харчат.
Водещ: Впрочем шефът на пътищата обаче каза, че част от проблема за това, че все още не са подадени даже и одобрени апликационните форми, с които България ще получи за основни магистрали и пътища пари от европейските фондове, се корени в това, че не е била направена по време на вашето правителство общата пътна карта на България, част от тези апликационни форми и е трябвало те да го правят. Впрочем това е част от по-големия въпрос, който постави и вицепремиерът и министър на вътрешните работи за Шенген. Той даде обяснение за забавянето в това, че са били предвидени, представи таблици...
Сергей Станишев: Добре, дайте да разделим...
Водещ:...60 - 70 милиона през 2007, 2008, 2009 г., с които да се мажат сгради...
Сергей Станишев: Може ли да ви кажа нещо?
Водещ:...ако използваме тази метафора, но вие не сте го правили и те сега мажат всичко.
Сергей Станишев: Вижте, 18 месеца след началото на... а, мажат всичко. Значи, ако става дума за една сграда неизмазана, както каза премиерът, за 18 месеца не може да се измаже ли? Моля ви се, не ме разсмивайте.
Водещ: Не, те са мазали другите досега и сега стигат и до нея, защото вие не сте почнали 2007 г.
Сергей Станишев: Разбира се, нищо не сме направили. Дайте да кажа фактите. Ако могат да ме опровергаят, да ме опровергаят. Първо, към юли 2009 г. първо бяха усвоени около 30 - 30 и няколко...
Водещ: Тогава...
Сергей Станишев: Бяха усвоени около 30 - 30 и няколко процента от всички средства по Шенген, това е едно.
Водещ: Трябвало е да бъдат много повече казва вътрешният министър според собствените ви планове.
Сергей Станишев: Чакайте, чакайте. Второ, почти всички проекти, близо 100 процента, бяха подготвени за тръжни процедури и бяха на масата, на бюрото на новия министър, това е факт, няма да го отрече, вярвам, има достатъчно свидетели. За 18 месеца имаше достатъчно време да се реализира. Но в Шенген проблемът не е само технически. Аз не се съмнявам, че България технически дали март, дали април, ще бъде изцяло готова за Шенген. Шенген, както и всяко друго нещо - членството в ERM-2, в еврозоната, преди това в ЕС, е и политически въпрос. Когато казваш "България незаслужено беше приета в Европейския съюз и не беше готова", ти даваш коза, картата на всички, които с политически причини не искат да влезе България някъде, да кажат, "вижте, българският вицепремиер каза тогава ви излъгахме, значи и сега ни лъжат". И има ново нещо. За първи път се връзват двете неща... членството в Шенген и като условие приключване на механизма по проверки по Правосъдие и вътрешни работи, което означава, ако това се приеме, и тук вече опираме до майсторлък на правителството политически и авторитет в ЕС да не се допуска, ако това се приеме, тогава да сме готови и 120 процента за Шенген, което не може да стане, както разбираме, пак няма да ни приемат, защото нямат доверие, това е истинският проблем, не техническата част. Второ, по пътищата, понеже говорим...
Водещ: Така.
Сергей Станишев: Ау какви приказки се изприказваха досега. За спрените фондове - да, имаше проблеми. Те бяха обаче решени преди изборите, защото фондовете за "Пътна инфраструктура", предприсъединителните, а основните никога не са били спирани, бяха размразени 115 милиона евро през май 2009 г. Второ, г-н Плевнелиев сега може да провежда търгове и да прави строителство на редица магистрали и пътни обекти, знаете ли защо? Защото бяха подготвени пътни проекти технически и за трите лота на "Тракия", и за двата лота на "Марица", и за два лота от четирите, които са най-основните за този програмен период на "Струма", най-северният и най-южният, и много други неща. Да не говоря по "Транзитни пътища 5", което е заем от Европейската инвестиционна банка, реализиран от предишното правителство. Всичко това беше подготвено. Извън това, което е построено, а бяха построени 6000 км изцяло рехабилитирани пътища и нови пътища, за 4 години - 6000. Това е близо една трета от цялата републиканска пътна мрежа. Сега знаете ли колко се харчи... миналата година от това правителство и от агенция "Пътна инфраструктура" за проектиране? Миналата година. Познайте? Един милион лева. Един милион лева. Значи сега, сегашното правителство усвоява средства за сметка на работата свършена и подготвена от предишното, обаче не прави нищо за бъдещото. И всички тези планове, грандиозни, на г-н Плевнелиев - 20 милиарда или колко бяха, щяха да усвоят за 2013 - 2010 г., нищо не се прави да се подготви това нещо.
Водещ: Сега, разбирам, че вие ще поискате да получите правото да поставяте въпроса за вот на недоверие.
Сергей Станишев: Смятам, че ние това право го имаме.
Водещ: Знаете ли обаче, той е ваш член, Георги Близнашки беше ми преподавател в Софийския университет, какво обясняваше теоретично за вотовете на доверие и недоверие? Той казваше, че идеята на двете процедури, специално при вота на доверие, е да се даде възможност максимално бързо и за максимален период от време да се стабилизира едно правителство, ако може да го постигне. Тоест по-бързо да се разгледа искането, не всички народни представители, а само присъстващите да определят дали получава вота. И няма особена логика, ако си поискал недоверие за цялостна политика, 6 месеца да не можеш да искаш пак недоверие? А, пък, ако самото правителство е поискало доверие, да не може да...
Сергей Станишев: Вижте, аз, като ви слушам, разбирам каква юридическа каша се получава. Понякога и правистите забърквате такива каши, че после трудно се излиза. Но...
Водещ: Идеята... защо, след като получиха хората вот на доверие...
Сергей Станишев:...но в конституцията...
Водещ:...защо те не бъдат стабилни...
Сергей Станишев: Защото са две различни неща.
Водещ:...шест месеца?
Сергей Станишев: Защото са две различни неща.
Водещ: Не, то има обща идея, оставете...
Сергей Станишев: Не, две различни неща са и това ясно е описано в конституцията. Вотът на доверие е инициатива на правителството. Това обаче не може да ограничи правото на опозицията да иска вот на недоверие по тяхна инициатива. Затова ние и водим консултации политически с различни политически партии, парламентарни и извънпарламентарни и неправителствени организации по ситуацията в страната, с крайна цел внасяне на вот на недоверие и успоредно...
Водещ: За какво?
Сергей Станишев: Сега ще ви кажа... и успоредно искане, не питане, а искане до Конституционния съд за отмяна на един текст от правилника в работата в Народното събрание, който противоречи на това, което е записано в конституцията. Надявам се Конституционният съд в кратки срокове и обективно...
Водещ: Сега, вие за какво виждате сега спешна необходимост да се иска вот на недоверие?
Сергей Станишев: Аз виждам две неща. Първо, ситуацията в областта на сигурността и провала в работата на МВР, започвайки от тоталната полицейщина, подслушването, злоупотребата с власт, покровителството на контрабандата, неуспеха за Шенген. Значи, това като блок неща е предостатъчно и е изключително актуална тема. Това е мое мнение, лично. Втора тема, която е не по-малко основателна. Социално икономическото положение в страната. Политиката, която... на това правителство, за нея не съществуват хората, знаете ли? За нея съществуват макрорамка, бюджетни баланси, европейски изисквания. Те са важни. Въпросът е обаче как живеят хората. Живеят все по-зле. И това се случва на огромни социални групи. В България трябва да си сляп или да живееш в някакъв друг свят, за да не го виждаш, че животът поскъпва и че хората по-трудно свързват двата края.
Водещ: Кога БСП ще организира уличните протести, за които говорихте на 18 януари?
Сергей Станишев: Готвим се за това, това не може да бъде самоцелно. Според мен протести, които евентуално бихме организирали, би трябвало да имат две заглавия и две теми - "Не на страха", едно. И второ, против социалната политика на това правителство. Против обедняването и бездействието на държавата. Защото това се случва. Между другото едно нещо, което ми прави впечатление - трябва да разберем ясно, че това е механизъм за т. нар. безалтернативност на ГЕРБ. Самата постановка "няма алтернатива" в една демокрация е безумна. Безумна е. За демокрация да кажеш, че няма алтернатива. Ето така Мубарак нямаше 30 години алтернатива, накрая избухна като... нали видяхте и какъв взрив стана в Египет като народно недоволство. Алтернатива има. Тя винаги трябва да бъде демократична. Тя е в урните. И да ви кажа...
Водещ: Искат ли българите БСП във властта сега?
Сергей Станишев: Какво искат българите могат да кажат само чрез своето гласуване.
Водещ: Социолозите не дават знаци за преминаване на доверие към БСП въпреки колебанията в доверието към управляващите, да го кажем меко.
Сергей Станишев: Вижте, много меко го казвате, защото, така, по мои данни, готовността за гласуване за ГЕРБ вече е под 30 процента, по различни социологически данни. Преди една година бяха на 50. Това е много сериозна промяна. БСП беше на 10 процента, 10. Сега е на 17-18, зависи от проучванията. Това е постепенен процес. Не смятам, че сме свършили цялата работа, която хората очакват от нас. Затова...
Водещ: Виждате ли вариант БСП и сините да управлявате заедно, както предложи снощи в Шоуто на Слави Кънчо Стойчев?
Сергей Станишев: Разберете едно нещо - че това кой с кого управлява се определя от българските граждани и от техния вот.
Водещ: Не, то вие с царя се съгласихте да управлявате след цялата история на България на противопоставяне на комунистите с царя...
Сергей Станишев: Да, и ще ви кажа...
Водещ:...та за това да ви питам и с десницата ще управлявате ли?
Сергей Станишев: Знаете ли, ще ви кажа... ето и г-н Цветанов преди малко ми говори за национално съгласие. Нали, когато са притиснати, управляващите започват да говорят за съгласие. За мен тройната коалиция...
Водещ: Ами, то и вие така говорихте, че сме в ЕС и...
Сергей Станишев: Да, и ние подкрепяме усилията за Шенген и през европейските институции. Но искам да ви кажа следното - тройната коалиция лошата, оплюваната, е форма на национално съгласие, в голяма степен. Когато...
Водещ: Аз затова ви питам. Виждате ли такава форма с десницата?
Сергей Станишев: Аз най-малкото бил бих готов, и това ще предложим и на "Синята коалиция", да седнем да говорим с тях официално по отношение на нещата, свързани с човешки и граждански права и демократични основи. Защото, пак ще се върна това, за което започнах да говоря и ме прекъснахте, мисля, че е важно. Коя е силата на ГЕРБ в голяма степен - освен страха, репресията и всичко останало, което виждаме ежедневно. Това, че всичко в България, което е недоволно, се сепарира на групички. Знаете ли, те казват и внушават "не трябва да се симпатизира на БАН, защото те са феодални старци и ядат народна пара и не дават резултат за икономиката", "не трябва да се симпатизира на протести на лекари и медицински сестри, защото те крадат и защото са убийци", което почти директно каза министър Цветанов в парламента и създаде нагласа към цялото съсловие. Тютюнопроизводителите не трябва да ги съжаляваме, че гладуват, защото трябва да се пренасочат към нови култури и това е европейско изискване. И същото е и с политическите партии. Докато опозицията не си говори достатъчно ефективно въпреки различията, ние със сините ще имаме много сериозни различия по редица фундаментални въпроси и от миналото, и от настоящето, но има неща, които са повече и над идеологическите различия - когато се опира до граждански права, когато се опира до свободата, до демокрацията в страната или установяването на едноличен режим, аз тук нямам пречки вътрешни или бариери да седна със "Синята коалиция".
Водещ: Тоест вие какво казваме сега: "Г-н Костов, г-н Димитров, да свалим заедно Цветанов", това казвате.
Сергей Станишев: Аз мисля, че това ще бъде полезно за страната.
Водещ: Искате ли да станете пак министър-председател, г-н Станишев?
Сергей Станишев: В личен план сигурно не, в политически това ще зависи от резултатите от изборите. И трябва да ви кажа, че ако БСП получи на следващите избори, когато и да са те, достатъчно доверие... в БСП и силата на БСП е в това, че има силни екипи. Силни екипи, професионални и го доказахме за четири години, бидейки в много сложна коалиция. Имаме екипи, знаем какво можем да направим още сега, затова през цялото това полугодие до юли ще представяме, и публично в това число, наши управленски алтернативи в различни сектори. Не абстрактни, а сега какво може да се направи.
Водещ: И искате да ги реализирате. Сергей Станишев иска в политически, не в личен план да стане отново министър-председател на България като лидер на социалистите и левицата.
Сергей Станишев: Една партия съществува за това да реализира идеите си чрез управлението, иначе е дискусионен клуб.
Водещ: След 10 години Георги Първанов бил стъпил на "Позитано" за дискусията за 4 февруари, организирана от клуб "4 февруари" и институт "Николай Добрев". За първи път според вестниците. Вярно ли никога не е идвал Първанов, откакто стана...
Сергей Станишев: Да, да.
Водещ:...президент?
Сергей Станишев: Така е.
Водещ: Какво става с кандидата на БСП за президент?
Сергей Станишев: Кандидата ще го излъчим на основата на много сериозна дискусия. Вътре в партията...
Водещ: Не трябва ли човек... в смисъл една партия да има кандидат за президент, който някак си да е ясен. Лидерите на една нация не трябва ли да бъдат ясни? Кой...
Сергей Станишев: Добре, де... ама вие знаете ли на ГЕРБ кой е кандидатът.
Водещ: Хубаво, те са, нали, лошите, вие това обяснявате. Те не са такава добра партия като вашата. Вие... защо не е ясно кой ще е.
Сергей Станишев: Аз ще ви кажа защо.
Водещ: Не е естествен лидерът, който ще води България според левицата.
Сергей Станишев: Аз ще ви кажа защо. Защото ние трябва да излъчим кандидат, който едновременно да е мобилизиращ, първо, за нашите гласоподаватели, второ, който да може да гарантира на втори тур, като типаж, като човек, като биография, като позиция...
Водещ: Тоест вече смятате, че от първи тур няма да го вземете.
Сергей Станишев: От първи тур трудно може да се вземе и аз не мисля, че който и да е било, дори ГЕРБ, в тази ситуация, при тази динамика трудно би взел на първи тур. Затова нашата първа цел е да има втори тур, ние да бъдем на втория тур срещу ГЕРБ. И второ, нашият кандидат да може да обедини енергията на хората, които са с различна визия от това, което е на ГЕРБ. Защото...
Водещ: Не може да няма в БСП човек. Знаете ли, всякакви слухове чувам, ама наистина слухове.
Сергей Станишев: Ами ще продължите да чувате много слухове.
Водещ: Има ли такъв вариант, който да подкрепите. Ето примерно Меглена Кунева.
Сергей Станишев: Аз не съм затворил нито, за себе си, нито един вариант, който може да се окаже работещ и полезен за страната.
Водещ: Царят, ако реши да става президент, има ли вариант да го подкрепите?
Сергей Станишев: Ще ви кажа следното... Ще ви кажа следното...
Водещ: Иван Костов, ако каже, в името на съгласието, ще го подкрепите... Защото той каза между другото, че не би се икономисвал. Тоест докъде стига отвореността ви, политическата ви отвореност.
Сергей Станишев: Говорим за кандидат, подкрепен от БСП...
Водещ: Да, де, ясно, ама може ли...
Сергей Станишев: Аз... не... защото сините ясно заявиха, че ще имат своя кандидатура, хубаво, това не е лошо, те трябва да се идентифицират като партия, след почти година и половина подкрепа на правителството на ГЕРБ трябва да покажат нещо различно. Хубаво, няма лошо. Ние ще имаме кандидатури и ще подкрепяме кандидат, който е достатъчно мотивиращ за нашите избиратели и достатъчно авторитетен в по-широк план, защото ви казах - залогът на тези избори е много по-голям от това как ще се казват президентът и вицепрезидентът.
Водещ: Тоест скрит ляв, такъв трябва да бъде.
Сергей Станишев: Не е задължително.
Водещ: Да не е много ясно ляв.
Сергей Станишев: Вие сега искате да ви кажа предварително нещо, което аз още не знам. Защото това е процес на разговори и с други партии и на социологически проучвания, и на тестване на типаж, и на очаквания на хората. Много е по-сложен, за да може БСП да отговори на очакването на гражданите, а не просто така да издигнем кандидатура и хайде юруш...
Водещ: За София е ясна обаче - Кадиев.
Сергей Станишев: Естествено.
Водещ: Там е ясно.
Сергей Станишев: Естествено и изцяло ще му помагам с всичко, с каквото мога, защото все повече софиянци виждат единствена алтернатива на сегашното управление именно в Георги Кадиев и в БСП. В крайна сметка 20 години София се управлява от десницата и какъв е резултатът.
Водещ: Добре, да обобщим. Сергей Станишев иска да стане премиер отново и знае какво трябва да се е направи.
Сергей Станишев: БСП знае какво трябва да се направи. Аз мисля, че също имам немалък и положителен и отрицателен опит. Защото отрицателният опит също е много ценен и аз съм си отчел немалко грешки и слабости.
Водещ: Коя беше най-голямата?
Сергей Станишев: Ами в последната година най-много неуспехи имахме в това, което стана в сектор "Сигурност", не дори в публични, бих казал. Започнаха немалко среди да работят срещу правителството, в това число използвайки институции държавни.
Водещ: Е, не виждате ли прилики с това, което се случва и на сегашните. Няма ли нещо, което да...
Сергей Станишев: Разликата знаете ли каква е?
Водещ: С това започнахме разговора.
Сергей Станишев: Разликата е в това, че аз никога не съм бил специалист в областта на сектор "Сигурност" - в работата на ДАНС или там на МВР, и не съм претендирал за това. Разликата е, че това правителство крепи цялото си управление на сектора "Сигурност" и дефектите на това мислене избиват и сега ги вкараха самите в капан. Виждате ли разликата в това.
Водещ: Лидерът на социалистите Сергей Станишев в „Седмицата"