Управлението блокира

Фев 05, 2011 Новини БСП в медиите 0 1324

  Интервю на председателя на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев за в

 

Интервю на председателя на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев за в. Банкер:

 

- Г-н Стойнев, в началото на седмицата от БСП заявихте, че „ако Бойко не махне Цецо, Цецо ще махне Бойко". Защо сте толкова загрижени за Бойко, за Цецо и за съдбата на управляващите?
- БСП е загрижена за състоянието на икономиката, за доходите, за социалната стабилност. Страната е в икономическа депресия, а в момента се оформя и тежка политическа криза. Управлението е на път да блокира. Видя се публично, че в ГЕРБ има разделение. Какво става вътре сред управляващите и колко сериозни са процесите на разпад можем само да предполагаме. ГЕРБ спечелиха изборите и ако в тази партия има противоречия, които й пречат да управлява добре, това означава, че България и българите ще се изправят пред тежки изпитания. Страната ни преминава през икономическа и социална криза и причината да не излизаме от нея толкова дълго време вече не е външна. Няма стратегия, няма адекватна политика в икономиката и бюджетната сфера, да не говорим за поглед напред. Затова аз питам -къде в тази ситуация е Дянков, къде е министърът на икономиката, какво прави социалното министерство? Заливат обществото със СРС-та и скандали, за да отвлекат вниманието от факта, че нямат ясен план и визия за икономиката. Хвърлят на хората зрелища, но да знаят, че те ще си поискат и хляба. И това ще стане много скоро. Ако Борисов не предприеме спешни мерки и не направи промени в кабинета, аз предвиждам ескалация на социалното напрежение. И тази ескалация ще е мотивирана от социалната и икономическата безпътица, а не от политически натиск. Другият ход е оставка на цялото правителство. А не да иска абсолютно предрешен вот на доверие от своите в ГЕРБ и напълно предвидимите и контрол и рани депутати от „Атака". С този вот стана като в македонския лаф: „Сакам нещо да те питам, ама отговорът ке биде да". Още повече че ни предстоят президентски и за местна власт избори и не виждам нищо лошо, с оглед спестяване на средства, да има и избори за Народно събрание.
- По сценария „предсрочни избори" от ГЕРБ твърдят, че работи президентското АБВ. Да не би и вашата партия да се е включила в този сценарий?
- Притеснява ме схематизирането и опростяването на политическия процес напоследък - един пише сценарий, друг влиза в него. За БСП няма такова нещо. Ние имаме ясно заявени политики за управлението на България и идеология и сме готови да ги подложим на избори. Предсрочният вот не ни плаши. Движението АБВ аз не мога да коментирам. Но намирам за доста нелепо обвинението на министър-председателя, че едва ли не президентът Георги Първанов стои зад атаките срещу правителството. Това е част от опростяването на политиката. ГЕРБ сами си създават проблемите. Управляващите загубиха битката на полето на морала. Те спечелиха изборите с обещанията за прозрачност, за наказание за неморалните. А в средата на управленския мандат стана ясно, че премиерът покровителства определени фирми, ходатайства за назначения. Обяснението, че онзи митничар бил ниска топка и местенето му не е важно, е елементарно и невярно. В управлението е важен принципът - щом си се докарал дотам да местиш ниските топки, значи тази схема отдавна работи добре по високите нива. Да напомня, че двама заместник-шефове в митниците си отидоха. Може само да се досетим какви са били телефонните разговори преди отстраняването им. С този факт - безпринципността на управлението - са наясно и външните фактори. Не случайно в Европа тук и там във влиятелни медии се чу тезата, че това са мафиотски методи. Това не е само медийна позиция, а по-скоро индиректно публично предупреждение към премиера. И затова не бива да се учудваме, че членството ни в Шенген ще се провали. Няма как Европа да не е притеснена, че системата за сигурност, каквато е Шенгенската, може да попадне в ръцете на определени мафиотски структури.
- От ГЕРБ твърдят, че България е изпълнила всички условия, а отделни европейски страни ни спъват от завист...
- Това е нелепо. Как си представяте големи европейски фактори „да завиждат". В политиката и междудържавните отношения има ясни интереси и критерии, а не чувства. Няма как, когато минава толкова голяма контрабанда през страната ни, тя да бъде приета като част от шенгенското пространство. Европа и нашите европейски партньори много добре знаят какво става по границата ни. В същото време министър-председателят и министърът на вътрешните работи предпочитат по тази тема да се пази тишина. Защото и те знаят какво става там, но знаят още и кой се облагодетелства от тази контрабанда.
В нито един скандал от ГЕРБ не са потърсили вината във водената политика и в това, че не изпълняват критерии. Не са казали: „Имаме следните слабости, ще предприемем следните мерки, за да ги отстраним, и очакваме реалистични резултати в еди-какъв си срок". Не са потърсили и политически диалог и консултации с останалите партии по стратегически за страната въпроси. Всичко се движи в една мъглявина - на обществото, а понякога и на политиците от други партии, не е ясно какво се случва. Информация се крие и се изопачава с една-единствена цел - битката за рейтинга.
- БСП не спира да критикува ГЕРБ, а Борисов демонстрира ново отношение към лидера ви, от когото потърси съчувствие. В петък, по време на парламентарен контрол, пък направи комплименти за професионализма на Корнелия Нинова. Имате ли обяснение?
- Имам само едно - това е театър. Борисов от доста дълго време се опитва да превърне сърцето на българската държавност -парламента - в театрална сцена. Едното обяснение е, че му идва отвътре. Той е добър манипулатор - събирал е опит край Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, има години от биографията му, в които никой не знае какво точно е правил край силовите групировки. „Добронамереността" му е резултат от невъзможността му да вземе решение за промени и на желанието да печели време, надявайки се да отбие атаките на опозицията с демонстриране на добро отношение. БСП обаче иска в парламента да се правят политики, да се води спор по законопроекти, да се дават отговори на въпроси, които не могат да потънат просто ей така. Например - имало ли е проверка в бирената фабрика, спряна ли е и от кого е спряна. Борисов трябва да отговори в парламента, а оттам и на целия народ, за да спадне напрежението около управляващите. Защото в момента правителството е с вързани ръце и не работи ефективно.
- Твърдите, че преди скандалите работеха ефективно?
- Сравнявайки действията им, може би да. Ако правим сравнение с предишното правителство, надали са били по-ефективни от него. ГЕРБ обяви две национални цели - влизане в чакалнята на Еврозоната и в Шенген - и не успя да изпълни нито една от тях. Преди два месеца поне молеха синдикати и работодателски организации да им пишат домашното, за да изведат страната от кризата. В момента наблюдаваме пълен хаос - явява се един министър и казва, че ще увеличава заплати. След него се появява друг и казва, че никакви заплати няма да се увеличават.
- Зарекохте се, че ако отново се върнете на власт, ще отмените пенсионната реформа на ГЕРБ. Това не е ли поредно популистко изявление в чест на застаряващия електорат на партията ви?
- Пенсионната система няма отношение само към днешните пенсионери. Днешната пенсионна реформа ще се отрази на пенсиите, които ще вземат днешните активни хора на пазара на труда. Ясно е, че като се вдигат стажът и възрастта, хората по-трудно ще се пенсионират и ще получават по-ниска пенсия, т.е. те ще бъдат в по-малка тежест на правителството и то ще има по-малко разходи. Оправданието на управляващите, че това се правело и в Европа, е несъстоятелно, тъй като в България ние отдавна сме увеличили и стажа, и възрастта за пенсиониране. В Европа средната пенсионна възраст е 61 години и 4 месеца, а в България е 61 г. и 5 месеца. В Европа мъжете се пенсионират средно на 62 години, а в България на 64 години. Друг е въпросът, че средната продължителност на живота в България е доста по-малка от тази в Европа. Излиза, че основната цел на българската пенсионна реформа е хората да получават по-малка пенсия, за по-малък период и по-скоро да умрат. Никой не казва и какво правим с онези хора, които работеха през 90-те години, когато бе див капитализъм и никой не мислеше за осигуряване. На много българи им се губят тези десетина години.
- Защо вашето правителство не реши тези проблеми, те не са отпреди две години?
- Истинската пенсионна реформа бе направена от Иван Костов през 2000 година. Съгласете се, че пет години след като е стартирала реформата, не може да правиш реформа на реформата. Сега ГЕРБ не правят реформа, а пенсионни промени, защото тристълбовият модел остава. Те само вдигат стажа и възрастта. Те казват следното: ние нямаме пари да финансираме дефицита на държавното обществено осигуряване. Поради тази причина ще вдигнем стажа и възрастта, така че хората по-трудно да се пенсионират и дефицитът няма да се увеличава. Този дефицит те го увеличиха, като намалиха осигуровките с 2 процента. При нас дефицит също имаше, но проблеми с финансирането му нямаше. Ние създадохме „Сребърния фонд" и за две години по сметките на този фонд има 1,6 млрд. лева. Във всяка държава в ЕС, където има солидарен принцип в пенсионната система, има и дефицит. Какво като има?
Той отива при пенсионерите, които нито изнасят парите, нито пък са им толкова високи пенсиите, че да ги слагат в сейфове. Те си плащат сметките за ток, парно, отопление и да си купуват мляко и хляб. Тоест парите, които им се дават, се връщат в икономиката. Следователно, този дефицит не е проблем. Разбира се, той не би трябвало да превишава определени нива, така че държавата да може да си позволи неговото финансиране. Но когато имаш дефицит, е нелепо да обвиняваш хората за това, че нямаш конкретна политика за стимулиране на производството. Както е нелепо да наказваш само бедните заради кризата.
- Но богатите бяха наказани още в началото на мандата - и до ден днешен държавата не се е разплатила с тях. Колко още да бъдат наказвани, нали те създават работни места?
- Голяма част от тези богати подкрепиха партия ГЕРБ. Може би е крайно време българският народ да спре да вярва на месии. А и не само богатите подкрепиха ГЕРБ, зад тях застана и немалка част от избирателите на БСП - пенсионерите. От 2 300 000 пенсионери едва 200 000 гласуваха за БСП на предишните избори. Те се подведоха по две обещания - че хората над 75 години ще получат 50 лв. добавка и т.нар. „вдовишка добавка", която трябваше да се увеличи. Възрастните останаха излъгани. Досега в България винаги опозицията е печелела изборите. Тя се е считала за символ на промяната, от нея се е очаквало да смени начина на управление. И може би поради тази причина имаше голямо доверие към партия ГЕРБ, но ако се съди по социологическите проучвания, все по-малко хора имат доверие в ГЕРБ. Този отлив е обясним, тъй като година и половина липсва политически диалог. Занимаваме се с клюки, кой кого е нагрубил в някой сутрешен блок и кой какви СРС е извадил. Това е темата на политическия живот в страната.