Корнелия Нинова: Проблемите са ясни - време е за разум, спокойствие, решения и действия

Окт 10, 2021 Новини БСП в медиите 0 952

46-ят парламент показа, че БСП беше факторът на стабилност, на разумност, на спокойствие, на конкретни решения

 „БСП тръгва към парламентарните избори с 3 цели – да дадем стабилност на държавата, да дадем сигурност на домакинствата и семействата, и да влезем в парламента с конкретни решения по конкретни проблеми.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива“ тя обясни, че е по-важно да се знае какво ще се прави и след това, с кого ще се направи: „В тази посока отново имаме 3 неща, които да кажем – имаме готов план за първите 100 дни какво трябва да се направи. Второ – проект за бюджет за 2022 г. и трето – законодателна промяна за започване на истинската промяна, защото досега не беше истинска.“ Лидерът на левицата поясни, че без значение е с кого разговаря, за БСП е важно да има съгласие по тези точки.

По думите на Корнелия Нинова в плана за първите 100 дни в момента най-важни са цените: „Това е проблем номер 1 не само на енергоносители и горива, но и на всичко останало. В тази връзка от понеделник започваме поредица от срещи, на които поканихме млекопроизводители, месопроизводители, хлебопроизводители, синдикатите, работодателите и заедно с тях искам да обсъдим тези 100 дни“, посочи тя като допълни, че силата на БСП е в това, че когато предлагат нещо, не  го правят кабинетно-партийно, а го водят в разговор с реалните субекти.

Корнелия Нинова бе категорична, че най-важно е да се направи план за озаптяване на този скок на цените. „Има проблем и трябва разум, спокойствие, решения и действия, и най-добре е да се огледаме какво става в Европа и на Запад. Предлагаме няколко неща, които ще обсъдим. Първо – да се намали ДДС на енергоносителите. Практика, която наложиха Испания, Германия, Гърция – това е възможна, конкретна мярка, която ще доведе до намаляване на цените.  Колко зависи от малките предприятия, с които ще разговаряме, от работодателските организации, със синдикатите. Втората конкретна мярка е намаляване на ДДС на храните от "малката кошница". Трето – да се поучим от примера на Гърция – там правителството поема първите 300 киловатчаса, ние предлагаме в нашия пакет държавата да поеме 200. Това е помощ за социално слабите. Като следваща мярка предлагаме да се създаде в бюджета за догодина специален енергиен фонд, в който да се отделят средства и те да се ползват само за такива мерки“, подчерта Нинова и добави, че там ще влязат средства от свръхпечалбите на производителите на електроенергия и търговците. Нинова напомни, че и премиерът на Испания е направил подобно нещо.

„В момента държавата трябва да влезе в ролята си и тук е големият въпрос за постигане на леви цели с десни методи. Дясната политика е либерализацията и свободата на пазара, и който може да оцелее – това е и положението в момента. Лявата е засилена роля на държавата, особено в такива кризи и европейски държавници показаха, че са на мястото си, когато държавата пое ангажимент да овладее тези кризии да помогне на народите си“, обясни тя.

„Ние сме за развитие на ядрената енергетика много отдавна“, заяви Нинова като припомни, че БСП беше и инициатор на референдум по тази тема. „Уви, тогава не бяхме чути. АЕЦ “Белене“ винаги е била разглеждана като геополитически въпрос, но дойде време да се проумее нашата позиция, че атомната енергия е национален интерес. Ако сега имахме тези два блока по 100- мегавата съвсем друго щеше да е положението в България, тоест ние сме за развитие на ядрената енергетика, пропуснахме много време, но с разум сега този въпрос може да бъде решен“, коментира Нинова.

На въпроса как се справя служебното правителство с предстоящата инфлационна криза, лидерът на БСП отговори: „В актуализацията на бюджета служебното правителство предложи частични мерки – например увеличаването на пенсиите, по наше предложение увеличаване на майчинството, осигуряване на средства за самоосигуряващите се, 60/40 за бизнеса. Това бяха частични мерки и не обхващат целия проблем. Според нас трябват много по-решителни и смели действия, но за това трябва действащ парламент и тук идва големият политически въпрос след изборите да успеем да направим такова правителство“, заяви Нинова.

Корнелия Нинова бе категорична, че в тази тежка ситуация, националният интерес и интересът на хората стои на първо място, а партийният на второ: „Компромиси са допустими, но не бихме направили компромис със задкулисието.  5 години се борим вече с този модел на управление, то има различни форми. С това компромис - не. Иначе бихме седнали и говорили по политики, съвсем разумно, както направихме в 46-я парламент“, обясни тя като каза, че ГЕРБ и ДПС са двете забранени формации.

Във връзка с новата партия “Продължаваме промяната“ Нинова заяви, че не приема разделението на почтени и непочтени. „Изтеклият 46-ти парламент показа, че БСП бяхме фактора на стабилност, на разумност, на спокойствие, на конкретни решения и това беше оценено от партньорите тогава – “партиите на промяната“. Ние успяхме да проведем разговори с всички, разумни и по политики. След това те се изпокараха за постове. Опасявам се сега да не се получи същото. Още преди изборите някои колеги от новите партии започнаха да раздават постове. Такъв подход се провали в 46-я парламент, не можем да допуснем и в 47-я да оставим държавата и народа си в тази тежка зима и криза отново без правителство“, подчерта Корнелия Нинова.

Заявките на “Демократична България“ Нинова определи като странни, тъй като те не биха подкрепили правителство с мандат на БСП, но очакват подкрепа от левицата, ако мандатът е при тях.

„Призовавам всички да не слагат разделителни линии, да седнем и да разговаряме по същество за проблеми, и най-вече за конкретни решения. Време е за разум, спокойствие, решения и действия“, заяви тя.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и изтеклия срок за получаване на авансово плащане, лидерът на левицата предупреди, че това ще има последици за българската икономика и обясни: „Една от причините все още да нямаме Плана за възстановяване и устойчивост е правителството на ГЕРБ – забавиха се с внасянето, но и служебният министър Асен Василев направи една грешка, за която го предупреждавахме и убеждавахме. В актуализацията на бюджета той предложи да впишем 450 млн., които ще дойдат до края на годината от Плана. Лично го убеждавах, че това във времето не е възможно, но не ни послушаха и ги записаха тези пари, а те сега няма да дойдат. Тоест ние сме с дупка в приходната част и до края на годината трябва да търсим компенсаторен механизъм за тези пари.“

Корнелия Нинова обясни, че новият парламент ще стартира втората половина на ноември и ще има само един месец да приеме новия бюджет. „Нямаме време да изслушваме служебните министри както беше в 46-то Народно събрание, а от първия ден трябва да стартираме с решителни действия, тоест ние трябва да сме подготвени. Ако позволим масово да фалират предприятия това означава, че ще се увеличи безработицата и ще намалеят осигурителните вноски от НОИ, откъдето се плащат индексациите на пенсиите. Ние трябва да подходим към проблема комплексно, държавнически и да гледаме – мерки за предприятията и мерки за работници, пенсионери и социално слаби“, посочи Нинова.

Във връзка с президентските избори Нинова коментира, че БСП подкрепя Румен Радев и Илияна Йотова като кандидат-президентска двойка и ще работи те да са победители. „Сега Румен Радев има подкрепа и от други партии, и всяка от тях вероятно ще даде своя принос“, изтъкна още Нинова.

Запитана за оценка на мандата на Румен Радев, Корнелия Нинова изтъкна: „Един политик трябва да се оценява по това, което е говорил преди да бъде избран и как излиза на финала от поста.

И по този критерий нашата оценка за Румен Радев е положителна, защото това, което каза преди избора му, това следваше през целия си мандат като политики, като послания и действие. Той не излъга, не отстъпи от това, което каза.“ По думите на Нинова има и позиции на президента, с които левицата не е била съгласна във времето, като посочи някои примери: „Когато напуснахме парламента в знак на несъгласие с политиката на правителството на ГЕРБ президентът ни призова да се върнем. Ние естествено решихме да останем извън парламента и се обърнахме към него, че това е въпрос на партийно решение и че президентската институция не бива да се меси. Друг случай е по време на първата ковид криза, когато предложихме да има таван на цените – нещо, което премиерът на Испания Педро Санчес направи в Испания. Тогава президентът Радев наложи вето на нашия текст.“ Тя обясни, че различията са нормални, защото не може президентът и партията, която го е подкрепила и издигнала, на 100% да мислят еднакво.