Явор Божанков, БСП: Имаме план за първите 100 дни на управление

Окт 09, 2021 Новини БСП в медиите 0 866

Ще излезем от политическата криза, когато се говори за политики, а не за постове

"В последния парламент показахме какъв трябва да бъде тонът, когато ни бе връчен мандата от президента Радев. Ако всички си вземат поука, политическата криза върви към разрешаване, с няколко стъпки - държавният бюджет, разговор в кампанията за политики, приоритети и програми, а не постове и назначения, и реформа, която да изчисти наследството на ГЕРБ, да потърси равносметка и да изведе България по нов път." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" във Велико Търново за парламентарните избори Явор Божанков в "Панорама" по БНТ. 

"Противникът ни в момента е високата инфлация и ковид кризата, която е тотално извън контрол. Непосредственият отговор е приемането на новия бюджет, а този разговор в момента липсва. Не се водят разговори за конкретни мерки, а се говори за постове и назначения. Това е и грешката, която се допусна в предните два мандата," обърна внимание Божанков.

Като вторият голям противник той определи наследството на ГЕРБ и ДПС, което е закрепено на всяко едно ниво в държавата, включително в законодателството.

"Няма как ГЕРБ и ДПС като създатели на този модел да са част от неговото решение. Наивни са приказките, че ако ГЕРБ си признаят, че малко пооткраднали от язовирите или ДПС се пооткажат от Пеевски, всичко им се прощава. Не можем да продължаваме постарому. Трябва да се направи ревизия и да се търси ясно мнозинство," смята Божанков.

Според него мнозинството за реформи  трябва да е повече от 121 народни представители и всеки трябва да каже готов ли е да бръкне дълбоко и да направи нужните промени. Божанков изтъкна, че БСП има план за първите 100 дни на управление и призова другите формации да излязат с такъв план, за да може да се видят къде са различията и къде има поле за общи действия. 

"В здравеопазването някои частни лечебни заведения плащат 7 пъти по-скъпо  едно и също лекарство и така съвсем законно се източва Здравната каса. Една промяна, която предложихме, но не бе приета, приключва тази тема. "Автомагистрали", "ин хаус" процедурата - също с една промяна в закона. Съдебната система - приключваме спецсъдилищата, но продължаваме делата и запазваме спецправосъдието, реформа на КПКОНПИ. С тези планове и с конкретни предложения ние сме готови. В социалната сфера постигнахме няколко победи - предложихме майчинството да се увеличи двойно, прие се. Пенсиите се актуализираха. Помощ в ковид кризата. Но трябва да продължим социалната реформа. Ето това са темите, които могат да ни дадат работещ кабинет," коментира кандидатът за народен представител.  

"Не съм съгласен с тезата, че няма ляво и дясно, и видите ли, може с малко по-десни мерки да се постигат малко по-леви цели. Проблемът с офшорните зони, както каза проф. Стоилов, е морален проблем. Може би един десен политик е съгласен да изнася печалбите си в офшорни зони и да не плаща данъци, но няма как да имаме функциониращо здравеопазване, социална сфера и добри доходи на семействата, когато едрият капитал не плаща данъци. Не е почтено да управляваш финансите на държавата, а в същото време да оперираш в офшорни зони. Позицията на БСП тук е категорична - против офшорните зони изобщо и смятаме, че те трябва да бъдат закрити," каза още Явор Божанков.