Управляващите ползват контролните органи за политически цели

Янр 31, 2011 Новини БСП 0 1751

  МВР извършва престъпление като не предоставя цялата информация от СРС-тата на прокуратурата        Неприемливи са опитите на управляващите да ползват прокуратурата за политически цели и за дискредитиране на опоненти предизборно

 

МВР извършва престъпление като не предоставя цялата информация от СРС-тата на прокуратурата     

 

Неприемливи са опитите на управляващите да ползват прокуратурата за политически цели и за дискредитиране на опоненти предизборно. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след среща  на ръководството на ПГКБ с ръководството на прокуратурата. Според лидера на БСП, има нова форма на употреба на контролните органи за политически цели. „Апелирахме към главния прокурор - прокуратурата да не влиза в тези сценарии, които се готвят с цел служебна победа на ГЕРБ в местните избори", изтъкна Станишев.

Председателят на БСП отбеляза, че е налице главоломно увеличение на използване на СРС-та през последната година. Станишев изтъкна, че използваните от ДАНС СРС-та са нараснали 4 пъти от 2008г. В прокуратурата за първото деветмесечие има над 9000 СРС-та, разрешени по тяхно искане, което означава че за година ще са близо 12 000 - само от прокуратурата. Така реално за една година се събират над 20 000 СРС-та, което означава че се подслушват стотици хиляди граждани. „Настояваме статистиката за използване на СРС-та да не се манипулира", заяви Станишев. По думите му, се прави опит да се брои по нова методика - на брой лица, а не на брой СРС-та, за да се размият резултатите. Лидерът на БСП отбеляза, че СРС-та се използват не за разкриване на престъпността, а за други цели.

Според Станишев, става ясно, че е масова практика заявителят, в случая когато е прокуратурата, да не получава информация или тя да е в ограничен и филтриран вид. Депутатът от Коалиция за България Румен Петков отбеляза тревожната тенденция да се ползват СРС-та без прокурорска санкция, както и неефективността на тези средства. „По мое мнение е престъпление филтрирането на информация до службата заявител", заяви Петков. По думите му, от страна на МВР е извършено престъпление по служба с непредоставянето на цялата информация от СРС-тата на прокуратурата. „Ако Бойко не освободи Цецо, Цецо ще освободи Бойко", каза още Петков и отбеляза, че контрабандата на цигари не може да достигне 35% без МВР.  

Сергей Станишев изтъкна, че има нужда от законодателни промени по отношение на контрола върху СРС-тата. „За да може хората да живеят по- спокойно, без психозата, наложена от правителството през последните 18 месеца, когато всеки е убеден, че може да бъде подслушван по целесъобразност", добави лидерът на БСП.  

Ръководството на БСП е поставило пред представителите на прокуратурата и въпроса с огласяването на СРС-та от Цветан Цветанов в парламента. Социалистите са категорични, че вътрешният министър е нарушил закона и от случая ще проличи дали прокуратурата мери с един аршин. От срещата е станало ясно, че продължава разследването на телефонните разговори на висши държавници. Търси се отговор на въпросите кой и защо е филтрирал информацията и защо тя не е достигала до прокуратурата, както и има ли престъпление от общ характер, извършено от висши държавни служители. Според Станишев, проверката трябва да засегне по- широк кръг теми, в това число дали има покровителство на определени фирми от вътрешния министър.

Според Михаил Миков, внимателно трябва да бъде разчетен сигналът от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и на съда по правата на човека. „Става въпрос за нарушения, свързани с прекомерно дълги съдебни производства или задържания, причиняване на смърт или лошо отношение от страна на правоприлагащите органи", поясни зам.-председателят на ПГКБ.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>