Проф. Георги Михайлов: ГЕРБ допуснаха тежки грешки в ковид кризата и те продължават да дават негативен резултат

Сеп 18, 2021 Новини БСП в медиите 0 1019

18.09.2021

“Най-реномираното медицинско списание "Лансет" публикува анализ за изводите от коронавирусната пандемия. Първият е, че нивото на качеството на здравеопазване трябва да бъде равно на всяко стъпало на социалната стълбица. Иначе се получават пробойни и оттам цялата конструкция на здравеопазването може да рухне. Вторият извод е, че здравните системи за света са толкова важни, колкото са банковите системи. И те трябва да се пазят изключително много. Тези два фактора в България не съществуват и подари това сме на първо място по смъртност и на последно по ваксинация.” Това заяви в предаването “Говори сега” по БНТ проф. Георги Михайлов.

Той подчерта, че още от 44-я парламент БСП предложи конкренти мерки за справяне с цялостната криза ковид-19. “Настоявахме да се изпълни Националния план за справяне с пандемии. Заради тогавашните управляващи от ГЕРБ нищо от това не се случи. Решенията бяха взимани политически, а не експертно и доведоха до тези печални резултати", каза проф. Михайлов. Той обобщи, че ковид е поразил не само здравето на хората, а и психиката им, както и икономиката и всички останали сфери.

“Българите не са антиваксъри. Но предишните управляващи допуснаха тежки грешки. И когато оставиш хората 3 месеца без ваксини и то в най-тежкия период на пандемичната криза. И когато по средата на един ден, в който се поставят ваксини се прекратява приложението на една ваксина и тя в момента стои, естествено, че нацията губи вяра", заяви Георги Михайлов.

Професорът от БСП сподели, че е ваксиниран и изтъкна  необходимостта от машабна информационна кампания, която да разясни ползите от ваксинирането на обществото.