Българските пенсионери не заслужават опасните и глупави квалификации на Бойко Борисов

Фев 10, 2009 Новини БСП 0 1594

Къде е столичният кмет? Абдикира от проблемите на София  Изненадани сме от отсъствието на Бойко Борисов в този момент, когато на преден план излиза нов проблем, създаден от Столична община

Къде е столичният кмет? Абдикира от проблемите на София

 Изненадани сме от отсъствието на Бойко Борисов в този момент, когато на преден план излиза нов проблем, създаден от Столична община. Част от софиянци са заплашени от 1 март да осъмнат, затънали в боклуци. Това заяви на пресконференция говорителят на ВС на БСП Корнелия Нинова. По думите й Софийската администрация не иска да вземе отношение по този въпрос до завръщането на Борисов. Питаме се къде е той, заяви Нинова и добави, че отсъствието на кмета е абдикация от решаването на проблемите на хората.

Осъждаме изказването на Бойко Борисов в Чикаго, каза още говорителят на партията. По думите й  българските пенсионерите не заслужават такова отношение, защото те са хората, които са изградили България. Те не гласуват от глупост и носталгия, а от реално отношение към политическите партии, категорична беше Нинова. По думите й БСП е направила много за тях, но също така социалистите си дават сметка, че това не е достатъчно и са решени да направят повече. Загрижени сме за тяхното бъдеще, ако ГЕРБ стане управляваща сила политическа в България, каза още Нинова. Загрижени сме за отношенията между България и Македония, допълни тя. Говорителят на БСП припомни, че  по време на посещението си в България македонският президент е направил изявление, в което нарича изказването на Бойко Борисов политически вредно.

В условия на икономическа криза трябва да имаме стабилни институции, които да могат да взимат решения и да ги прилагат в действие, за да чувстват хората подкрепата на държавата. Трябва да има единение на нацията, категорична беше Нинова. По думите й готвеният от опозицията вот на недоверие цели точно обратното. Той не поставя проблемите на хората на преден план, а поставя личните мотиви на тези конкретни партии, които го внасят. Коалицията между Иван Костов и Бойко Борисов придобива по- конкретни измерения, коментира Нинова.  По думите й това е сбор от партия, която дели хората на свои и чужди, според това кой гласува за нея и кой не и авторитарен режим, който дели и икономиката, и бизнеса на свои и чужди.

Говорителят на БСП определи като неоснователни и тенденциозни мотивите за вота на недоверие. Нинова припомни, че са на лице реални действия за изпълнението на плана за подпомагане на икономиката. Съгласно плана се отпускат  чрез Банката за развитие 500 мл. лв. за реално подпомагане на малкия и среден бизнес. Обсъдени са всички инфраструктурни проекти и е подготвено финансирането на тези от тях, които са в най- напреднала фаза на подготовка, за да се реализират по- бързо. В плана са предвидени милиард и двеста милиона субсидии за земеделието. Предвидени са средствата, с които да се подпомогнат работодателите и работещите при освобождаването им от работа и при намален работен ден.

Икономическият план на правителството ще бъде обсъден и на предстоящия Политически съвет на управляващата коалиция, който ще се проведе до края на тази седмица. На съвета ще бъдат обсъдени още очакванията за междинния доклад на Европейската комисия и подготовката за изборите. От сега се насаждат в публичното пространство мнения, че докладът на ЕК  ще бъде много критичен и краен, каза Нинова. По думите й докладът ще отбележи обективно напредъка на България и ще бъде стимул и за правителството, и за НС да работят по- здраво за подобряване на средата в България. Нинова отбеляза, че страната ни е получила уверение, че в доклада ще бъде отбелязан напредъка на България в сравнение с миналия.