Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който ЕК подбира служителите си

  ЕК за принадлежността дипломати към бившите комунистически тайни служби Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си

 

ЕК за принадлежността дипломати към бившите комунистически тайни служби

Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на ЕК Катрин Дей по време на изслушване в Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент днес в Брюксел, в отговор на запитване на евродепутат как ЕК се подсигурява срещу наемането на служители, свързани с бившите комунистически тайни служби и дали такива хора биват назначавани в европейските институции. Във въпроса изрично бе даден за пример случаят с разсекретяването на досиета на български дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност.

Според генералния секретар на ЕК при кандидатите за работа в европейските институции се оценяват както биографиите, така и дали предишният им опит съответства на нуждите на институцията. Хората, които желаят да работят за Европейската комисия, не трябва да прикриват данни от професионалните си биографии, защото при съмнения е възможно провеждането на допълнително разследване. Служителите, които работят с конфиденциална информация се нуждаят и от допълнително разрешително за достъп, което се получава след съвместна проверка с органите за достъп до информация в страната, от която идва служителят.

"От отговора на Катрин Дей е очевидно, че Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора. Всеки случай се разглежда по отделно, като основен критерий е опитът на кандидата", коментира българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин, който е член на Комисията по бюджетен контрол.

Народното събрание на Република България прие наскоро декларация, в която призовава посланиците с досиета сами да напуснат постовете си, а външният министър Николай Младенов обяви, че дипломати, работили за бившите тайни служби нямат място в задграничните представителства на България.