ГЕРБ вреди на страната

Янр 22, 2011 Новини БСП в медиите 0 1753

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев в предаването „Сеизмограф" на БТВ:   Водещ: Първият ни разговор ще бъде с лидера на БСП Сергей Станишев

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев в предаването „Сеизмограф" на БТВ:

 

Водещ: Първият ни разговор ще бъде с лидера на БСП Сергей Станишев. Вотът на доверие се тълкува като добър изпреварващ ход на кабинета, г-н Станишев. Ще се опитате ли да си върнете инициативата? Това сериозна закана ли е за уличните протести?
Сергей Станишев: Вотът на доверие, който беше иницииран от премиера, само тактически временно замазва нещата. Защото не е отговорено на нито един въпрос около скандала, който избухна. А той е безпрецедентен. И аз мисля, че повечето трезво мислещи и безпристрастни хора са убедени, че разговорите са автентични. Не е въпросът дали са от СРС, дали е направен опит те да бъдат минипулирани с оглед да не се разбере откъде са записани...
Водещ: То самият презапис е една техническа манипулация. От тая гледна точка, формално казано, да.
Сергей Станишев: Никой не се съмнява. Вижте, толкова много разговори, толкова логично подредени, няма как да бъдат подменени като съдържание. И това е големият проблем. Защото в тях са замесени министър-председателят, двама вицепремиери, шефът на митниците, и това е пълно разминаване между това, което говореше ГЕРБ 18 месеца за прозрачност, почтеност, борба със сивата икономика, и това, което се случва. И това е потвърдено и от цифрите. Защото 2010 г. има два милиарда по-малко приходи в държавата, отколкото през кризисната 2009 г. Няма как да се обясни това. Освен с главоломен скок на контрабанда, неплащане на ДДС, източване на акцизи и разрастване на сивата икономика. Има проучвания, външни, европейски, по поръчка на огромни мултинационални компании, които казват ясно - 2010 контрабандата на цигарите се е увеличила двойно. От 17 % на 34 %. Затова този ход не е адекватен. Навсякъде в Европа в такива ситуации се подава оставка и се отива на избори. Ето това е позицията на БСП.
Водещ: Прекъсвам ви, за да включа веднага с въпрос г-н Любомир Терзиев. Той помоли да ви зададе този въпрос. Той е работил в митниците и е напуснал по време на вашето премиерстване, нали така, 2008 г.
Любомир Терзиев: 2006 г.
Водещ: 2006 г. Пак по време на вашия мандат.
Любомир Терзиев: Преди време, когато вие бяхте министър-председател, съм ви пращал лично до вас, лично до вас съм ви пращал много сигнали за контрабандата в митниците. Вие не направихте нищо. Като пример ще ви посоча доклада, който легия „Антимафия" изготви за 1,405 млрд. ...
Сергей Станишев: Легия „Антимафия"?
Любомир Терзиев: Да. Антимафия. Която изработи за загубите на държавата от 1,405 млрд. невнесено ДДС само от внос. Това нещо ви беше изпратено по електронна поща, беше предадено на хора, които работят с вас, беше пуснато във вашата кутия.
Сергей Станишев: Коя кутия?
Любомир Терзиев: На „Позитано" 20. Вие не взехте абсолютно никакво отношение по въпроса. Сега заставате на позицията, че вие сте борец с контрабандата. Кое е вярно?
Водещ: Добре, благодаря за този въпрос.
Сергей Станишев: Мога много ясно да кажа. Тези доклади не съм чел. Мога да кажа обаче данните. През 2008 г....
Водещ: А защо не сте ги чели? Не са ви ги предали вашите сътрудници?
Сергей Станишев: Не са стигнали до мен, по една или друга причина. През 2008 г. държавата ни произвежда брутен вътрешен продукт 69 млрд. лева. Събират се от данъци 27 млрд. В това число мита, акцизи и всичко останало. През тази година се планира БВП да бъде 77 млрд. лева, т.е. с 8 млрд. повече отколкото през 2008 г. Така ли е? Но се планира да се събират приходи с почти 3 млрд. по-малко. И това е много елементарно.
Водещ: Добре, тази аритметика я направихте много пъти. Факт е обаче че тези контрабандни канали, г-н Станишев, са функционирали във всичките години на прехода и като че ли само са се сменяли тарторите отгоре. Просто те са синхронизирали с новата власт, която е идвала, с новите управленци.
Сергей Станишев: Контрабанда е имало и има във всяка държава. Въпросът е за мащаба.
Водещ: Просто при вас икономическата ситуация беше доста по-благоприятна в сравнение със сегашната.
Сергей Станишев: Не, не, не. Въпросът е с мащаба на контрабандата. Благоприятна икономическа ситуация първо се създава с политика, а второ, какви са конкретните данни, аз соча външно проучване. Не българско, не статистика, не е измислено от БСП.
Водещ: Добре, кажете сега за протестите...
Сергей Станишев: Два пъти увеличение на контрабандата на цигарите.
Водещ: Това нещо сериозно ли е, кого смятате да увлечете в тези протести и всъщност каква ще е целта? Ще се опитате ли да предизвикате предсрочни избори? Да кажем, които съвпадат с местните и с президентските.
Сергей Станишев: Моето убеждение е, че колкото по-дълго това правителство остава на власт, толкова повече вреди ще направи на страната. И затова ще използваме всички демократични средства да се промени тази ситуация. Казвам го като лидер на най-ясно очертаната опозиционна партия. Ние сме партия, която е демократична, ще използваме парламентарни средства. Целта между другото, една от целите на вота на доверие беше да се запуши устата, да няма възможно евентуално за вот на недоверие, за което започнахме консултации. Вижте, когато има конкретни поводи, когато има реално недоволство в страната, никой не може да сложи похлупак на едно гърне, което ври. Защото тези тютюнопроизводители, които излязоха ден преди вота, 6 хиляди души. Те са излезли от отчаяние. Когато учените от БАН излизат, те излизат от отчаяние, че никой не ги чува...
Водещ: Между другото, когато казахте тютюнопроизводителите, има една информация, че са заснети, гоцеделчевската полиция е заснела лицата на участниците и че вчера и днес те са повикани, разпитвани от органите на МВР, съставени са им актове и са им наложени глоби. От вашия пресцентър е това съобщение. Но е хубаво да се чуе, защото според мен това е нещо недопустимо. Хората излизат да протестират сега, в края на краищата всеки има право на протест.
Сергей Станишев: Че вие не сте ли наясно, че живеем в една държава, която е полицейска или милиционерска дори. В която няма разделение на властите вече, има един център на властите, парламентът е смачкан, той е бутафория, искат освен това да запушат и устата на опозицията, опитват се да овладеят ...
Водещ: Е, добре, кого, хората се страхуват, кого вие ще изкарате на улични протести...
Сергей Станишев: ... съдебната власт.
Водещ: Очевидно хората се страхуват.
Сергей Станишев: Вижте, не всички хора се страхуват. Първо. И второ, всеки човек има естествен инстинкт на самосъхранение. Това, което се случва, ДАНС обикаля по къщите на хората и казва абе ти подписа ли се за еди-коя си гражданска подписка. Това е безобразие, това е чиста полицейска държава.
Водещ: Много хубаво казахте ДАНС, г-н Станишев. По ваше време беше създадена тази агенция.
Сергей Станишев: Не с този замисъл.
Водещ: Като че ли оттук нататък, оттогава досега това е институцията в България, която причинява най-големи беди на държавата. Смятате ли, че тя има нужда от разпускане и от преструктуриране? Наново от създаването.
Сергей Станишев: Не, не смятам. Смятам просто че в момента, както и Министерство на вътрешните работи и вие дадохте много ясен пример се използват за политически цели и за нуждите на властта. Разберете едно елементарно нещо, всяка демокрация се гради на разделение на властите. Когато грешката в изпълнителната власт може да бъде поправена от парламента, може да бъде поправена от независими регулиращи органи, може да бъде поправена от съдебна власт. Сега стремежът и това се реализира като план много целенасочено, всички тези независими институции, които могат да възпрат грешки или пороци в изпълнителната власт, се овладяват. Всички независими регулатори са овладени. Парламентът, както виждате, също в много голяма степен. И единствената промяна, която може да възпре това нещо, са предсрочни избори.
Водещ: Добре, каква ще е опозиционната ви тактика оттук насетне?
Сергей Станишев: Първо, нека не си мислят управляващите, че този скандал ги е подминал. Просто не е отговорено на елементарни въпроси. Премиерът трябва да каже много ясно на тази тема за спиране на текуща проверка от митниците или не.
Водещ: Е, Ваньо Танов макар в края там на един журналистически разпит каза през рамо, че е пълен фалшификат разговорът.
Сергей Станишев: А всички тези приказки за това дали е СРС, дали не е СРС отклоняват от същността на въпроса. Същото важи и за министър Цветанов. В крайна сметка шефът на митниците в телефонен разговор обвинява министъра, че покровителства контрабанда, на тези въпроси трябва да се отговори. В това число и прокуратурата би трябвало да се самосезира. И ние ще поставим този въпрос.
Водещ: Моля ви да обясните нещо, което на всички или поне на журналистите направи впечатление. Премиерът Бойко Борисов през последните десетина дни рязко смени тона си към вас. От този тон изчезна иронията и той като че ли търсеше съчувие от вас, намеквайки, че може би и двамата сте жертва на едни и същи хора, на едни и същи кръгове. Това стана и когато беше обявено по време на парламентарния контрол миналия петък за разговора, изтекъл по медиите...
Сергей Станишев: Разбрах, какво имате предвид.
Водещ: Да, това стана и онзи ден по време на парламентарния вот.
Сергей Станишев: Нека сме наясно. Задкулисни кръгове, центрове, които се опитват да влияят върху политика, обществени процеси със свои икономически интерес винаги е имало и сигурно ще има. И по мое време, и сега. Впрочем и министър-председателят г-н Борисов призна с късна дата, че аз съм би своего рода жертва на подобни заговори.
Водещ: Именно, той затова се отнасяше, търсеше солидарност.
Сергей Станишев: И аз не изпитвам злорадство към това, което преживява и министър-председателят, и правителството, но...
Водещ: Е защо, кои са хората, кои са хората, които насаждат премиер-министрите на България на такива пачи яйца?
Сергей Станишев: Има много такива кръгове, аз съм убеден. Но смешно е обяснението, че става дума за ДС, която стои зад всичко и дърпа конците. В крайна сметка толкова силово правителство, аз не съм специалист в областта на сигурността, работата е на ДАНС и на МВР. Но толкова силово правителство, което да претендира, че контролира нещата, не е имало. Ако те не могат да се справят с подобни кръгове и знаят кои са те, просто да си ходят.
Водещ: Добре, защо премълчавате вие в БСП ролята на президента в този скандал и опитите му, защото той досега не е отрекъл това, опитите му да се намесва в работите на митниците, да лобира за същия този бизнесмен.
Сергей Станишев:Аз не смятам, че президентът има каквато и да е сериозна роля в този скандал.
Водещ: Е, министър Дянков каза, че е присъствал на разговора между Първанов и Борисов, когато президентът ...
Сергей Станишев: На министър Дянков според мен никой не му вярва вече. Той си има указания какво да каже.
Водещ: Трябва да ви кажа, че след тези разговори като че ли сме по-склонни да вярваме на министър Дянков, отколкото на всекиго другито. Т.е. според вас президентът Първанов няма никакво участие в този скандал. Защо уволни тогава шефа на правния си отдел, който се оказа, че видите ли бил адвокат на въпросния Михаил Миков.
Сергей Станишев: Аз не виждам основания за това. Според мен това е грешка на президента, защото човекът е юрист, бил е нает като адвокат и това е различно от това шефът на изпълнителната власт да се обади на шефа на митниците и да разпореди спиране на проверка по отношение на нелегално производство на алкохол.
Водещ: Е, да, де ама има натрупване на едни такива факти. Оказа се, че точно шефът на правния отдел на президента е защитавал правата на този човек в съда, а пък същевременно президентът е звънял на Борисов да го моли по някакъв начин там да не тормози митниците Мишо Бирата...
Сергей Станишев: Аз съм сигурен, че на президента се обаждат с молби най-различни хора, но той няма силата и няма властта да го направи. Това е.
Водещ: Добре, за да приключим, вие как смятате, ако се проведат предсрочни избори, БСП ще се върне ли във властта?
Сергей Станишев: БСП е била на власт, била е и в опозиция. Нас не това ни притеснява. Вие, ако си мислите, че ние сме скочили с ламтеж към властта, не е така, но по този начин не може да продължава и БСП не се притеснява от предсрочни избори, защото това би бил най-силният ход на г-н Борисов. Той винаги претендира и се държи като силен човек, политик и лидер. Лидерското е в такава ситуация, когато има такива съмнения, които нанасят огромни щети върху авторитета на България в ЕС за Шенген, за механизма „Правосъдие и вътрешни работи", а той има още доверие - да се отиде на избори и след това каквото хората кажат. Ясно е, че ситуацията е много различна от преди 18 месеца. Защо - защото този скандал удря ГЕРБ в сърцето, в претенцията, че те са различни от всички останали политически сили.
Водещ: Така е, обаче знаете ли за народа колко е жалко и колко е тъжно да установи, че всъщност всички са едни и същи. Защото, като казахте за Шенген, предполагам, че и вие можете да дадете обяснение за опорочения конкурс за българските лични документи. Помните, тогава най-напред беше обявен, шест фирми кандидатстваха, после те бяха декласирани, защото МВР нещо сгрешило и след това не се разбра как точно „Сименс" спечели този конкурс, ако се твърди, че сте се срещали с изпълнителния директор на „Сименс" - една фирма, която е близо до европейската левица.
Сергей Станишев: Аз съм убеден, че конкурсът, който беше проведен, по отношение на документите на самоличност е бил прозрачен, отговарял е на всички европейски стандарти. Помолих министър Миков лично да наблюдава този процес от гледна точка на темповете, на скоростта, защото имаше много сериозни рискове. И по отношение на това съм абсолютно спокоен, г-жо Петрова.
Водещ: Добре, благодаря ви, г-н Станишев. Лидерът на БСП г-н Сергей Станишев в студиото на „Сеизмограф" с каква новина - улични протести, разбрахме се, че засега не е ясно?
Сергей Станишев: Опозицията, БСП, ще използва всички демократични средства, за да се спре това безобразие, което върлува в България, и този авторитарен по същество едноличен режим.
Водещ: Добре, според г-н Станишев това е новината от неговото участие.