ПЕС: Българските консерватори разчитат на крайната десница, за да прокарат противоречив вот на доверие

Подслушани разговори са в центъра на политическия живот в България, след като премиерът консерватор Борисов (ГЕРБ) отнесе случая до националния парламент в четвъртък и поиска вот на доверие

Подслушани разговори са в центъра на политическия живот в България, след като премиерът консерватор Борисов (ГЕРБ) отнесе случая до националния парламент в четвъртък и поиска вот на доверие. Подслушваните разговори предизвикват съмнения, че членове на консервативното правителство са замесени в митнически измами и корупция. Но вместо да внесе яснота по случая и да предприеме мерки срещу евентуалните закононарушители (подозренията падат и върху министри) - премиерът предпочете да поиска вот на доверие за своето правителство. За да гарантира, че вотът ще мине, Борисов не се посвени да преговаря с крайно дясната партия АТАКА, известна с националистическите и анти-имиграционните си призиви. Това се казва в прессъобщение на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусенизразява своята загриженост от този съюз: „В последните месеци сме свидетели как консерваторите прибягват до крайно дясна реторика, за да спечелят гласове и как членове на Европейската народна партия (ЕНП) доброволно влизат в коалиция с крайно десни партии. Когато премиерът Борисов търси подкрепата на АТАКА, партия, известна с ултра-националистическите позиции, той изпраща опасен сигнал, че подобни екстремистки виждания са приемливи, че всичко е приемливо, стига да остане на власт. Призовавам ЕНП да осъди този съюз и да изпрати недвусмислено послание към европейските граждани, че политическите платформи на тези партии са дълбоко погрешни".

По време на обсъждането на вота на доверие в Народното събрание, председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев изтъкна, че скандалът с разговорите разкрива начина, по който се управлява България, технологията на днешната власт, нейната система, пълното разминаване между думи за прозрачност, почтеност, ред и това, което се върши зад кулисите. Затова според лидера на БСП се създаде криза на доверието в почтеността на ГЕРБ, на правителството, лично на министър-председателя. „Господин Борисов иска доверие от Волен Сидеров. Очевидно той ще подкрепи премиера. Но правейки това, господин Борисов трябва да е наясно, че и във вътрешен план, и във външен план по този начин той се поставя в ясна зависимост, в заложник на партия Атака", заяви Сергей Станишев.