Корнелия Нинова: Постигнахме съгласие с ИТН по 15 конкретни теми

Юли 28, 2021 Новини БСП 0 1047

Окончателно решение ще вземем, след като видим състав на Министерски съвет

Държим на писмено споразумение, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Както знаете, тези дни се провеждат експертни разговори по политически приоритети за създаване на правителство с мандата на “Има такъв народ”.

За да бъде всичко прозрачно, за да няма някакво чувство за скрито-покрито, ние периодично ще ви държим в течение докъде стигат тези разговори, къде имаме сближаване на позициите, къде не и какво предстои оттук нататък.

Проведохме срещи по три от приоритетите, които Националният съвет на БСП ни даде като мандат - здравеопазване, образование и социална политика.

За здравеопазването - за наше най-голямо удоволствие наши стари политики, настоявания, законопроекти, 

които сме внасяли години наред и бяха отхвърляни от предишното мнозинство, сега срещат разбиране.

Имаме предвид следните 6 приоритета, по които имаме сближаване с “Има такъв народ” и са наши стари, изконни политики.

Първо - болниците да не са търговски дружества.

Второ - да има защитени болници в труднодостъпни, отдалечени и обезлюдени региони. 

Трето - да се пристъпи към регионализация на здравеопазването, така че във всеки район да има бърз и качествен достъп до здравеопазване.

Четвърто - укрепване на държавното и общинското здравеопазване, със забрана да се продават държавни и общински болници.

Пето - специализацията на кадрите в здравната система, която да бъде ангажимент на държавата.

Шесто - истинско, електронно здравно досие да има всеки българин

Това са нещата, по които имаме единодушие с колегите.

Образованието - по 5 приоритета имаме единодушие.

Първо - да се въведе нова формула за финансиране, като се преосмисли принципа  "парите следват ученика”.

Второ - да се направи преглед на съдържанието на учебниците  с акцент патриотично възпитание и в съдържанието да се отразява истината за българската история и българските класици, и то да бъде достъпно за децата.

Трето - увеличението на учителските заплати да продължи

Четвърто - обвързване на бройките в образованието с нужните кадри в българската икономика и залагане на това като държавна политика.

Пето - дефицитните професии за българската икономика да бъдат без заплащане на такси от страна на учениците и студентите, но след това да имат ангажимент с договор за работа в България. 

Социална сфера:

  • Преизчисляването на пенсиите най-накрая стана актуален въпрос за всички политически формации. Също знаете, че ние го поставяме не само с политическо говорене, а с реални действия и внасяне на законопроекти в парламента. Така че и тук имаме сближаване по необходимостта от преизчисляване на пенсиите. 
  • Остава едно различие, обаче - ние виждаме това да стане от 1 октомври тази година, а колегите от "Има такъв народ" го предвиждат за 1 януари 2022 г. Но сме на едно мнение, че повече възрастните хора не могат да останат без преизчисление на пенсиите.
  • Безплатни лекарства и учебници за децата е наша обща позиция вече.
  • Семейно подоходно облагане с  данъчни облекчения за деца на работещи родители.
  • Помощ за второ и трето дете. 

Предложените от нас политики по отношение на възрастните хора, на децата и младите семейства, се приема от колегите и се обединяваме около тези приоритети. 

Как продължаваме оттук нататък: Националният съвет ни възложи пет приоритета - здраве, образование, социална политика, икономика, борба с корупцията и съдебна реформа.

Остават ни два за експертни разговори - икономика, борба с корупцията и съдебна реформа. 

Днес в 14:30 ще се състои срещата на тема "Икономика" между нашите и техните експерти.

Утре в 14:30 ч. ще се състои експертната среща за борба с корупцията, съдебната реформа и външна политика, тъй като на Националния съвет очертахме някои линии, които не трябва да прекрачваме. Едната от тях е  бъдещото присъединяване на Република “Северна Македония” към Европейския съюз. Това ще се обсъди утре.

Отправихме днес покана към "Демократична България" и към "Изправи се БГ! Ние идваме!" за срещи. Поканата към "Демократична България" е за петък в 14:00 часа, поканата към другата политическа формация е за понеделник в 14.00 часа. 

С тях ще водим общия политически разговор по отношение на сближаване на позиции за подкрепа на правителство с мандата на "Има такъв народ.

По всички преговори ще информираме българското общество.

Искаме всичко да е на масата, да е прозрачно, да е ясно и да не оставя никакво съмнение за някакви скрити договорки и задкулисни разговори.

Окончателно решение за подкрепа ще вземем след като видим състав на Министерски съвет.

Държим на писмено споразумение за подкрепа.