България и Румъния да се включат в Шенгенското пространство без да им се поставят допълнителни политически условия

  След решаването на последните технически изисквания през следващите седмици, Европейският съвет трябва да реши България и Румъния да се включат в Шенгенското пространство без да поставя допълнителни политически условия

 

След решаването на последните технически изисквания през следващите седмици, Европейският съвет трябва да реши България и Румъния да се включат в Шенгенското пространство без да поставя допълнителни политически условия. Този призив отправи българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин към премиера на Унгария Виктор Орбан по време на представянето на програмата на унгарското председателство на ЕС в пленарна зала на ЕП в Страсбург.

Във внесеното си към председателството на Съвета на ЕС писмено изказване българският евродепутат обърна внимание, че разширяването на Шенгенското пространство, заявено като приоритет на унгарското председателство "е въпрос от изключителна важност за българските социалисти и за всички български граждани".

"От първия ден на членството в ЕС на 1 януари 2007 г., българските власти работят за това България да бъде надеждна външна граница на ЕС. В началото на 2011 г. тази подготовка е почти приключила", заяви Ивайло Калфин.

Българският евродепутат изрази очакването си "от унгарското председателство до средата на 2011 г. да осигури решението на Европейския съвет за членство на България и Румъния в Шенгенското пространство".