Оставката на правителството на ГЕРБ е от национален интерес

Янр 18, 2011 Новини БСП 0 1564

  Не са изключени протести срещу управляващите с участието на БСП   Оставката на правителството на ГЕРБ е от национален интерес

 

Не са изключени протести срещу управляващите с участието на БСП

 

Оставката на правителството на ГЕРБ е от национален интерес. Скандалът с разговорите разкрива начина, по който се употребява властта за икономическите и политическите интереси на ГЕРБ. Във всяка нормална европейска страна трябваше да има оставки. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция по повод оповестените разговори на Ваньо Танов с представители на властта. „Тази криза не е създадена от някакви зли центрове или сили извън властта. Тя е създадена от ГЕРБ, от начина на управление, от полицейщината", коментира лидерът на БСП.

Сергей Станишев обяви поредица от действия, които БСП ще предприеме след разразилия се скандал с разговорите на шефа на митниците с представители на властта, включително с премиера Борисов. От левицата са поискали среща с главния прокурор и с ръководството на ДАНС. Станишев изтъкна, че в разговорите, станали публично достояние, има данни за извършени престъпления. Според Антон Кутев, има нарушения по Наказателния кодекс и даде пример с чл.258 и чл.282. „Ако не се е сезирала прокуратурата, би трябвало спешно да го направи", отбеляза Станишев. Той добави, че пред ръководството на ДАНС ще бъде поставен въпросът за използването на Агенцията за политически цели.

Председателят на БСП заяви, че експерти на левицата работят по предложения за промени в Закона за СРС-тата, свързани с използването и контрола на тези средства. Сергей Станишев изтъкна, че масово се използват СРС-та - не за разкриване на престъпления, а за тотален контрол от страна на правителството върху политическите опоненти, бизнеса и гражданите.

Лидерът на БСП обяви, че на основата на достатъчно събрани подписи от депутати, предстои изслушване на Ваньо Танов и на Цветан Цветанов във вътрешната парламентарна комисия и на Симеон Дянков в бюджетната комисия. „Ще направим всичко необходимо тези изслушвания да се състоят", категоричен беше Станишев.

Председателят на БСП обяви, че с останалите политически сили ще бъдат обсъдени възможни парламентарни действия, в това число вот на недоверие. Станишев изтъкна, че естествена цел на една опозиция е свалянето на това правителство от власт. „Това правителство трябва да си ходи", категоричен беше Станишев. Той не изключи протести срещу управляващите с участието на БСП.

От БСП ще настояват да се създаде анкетна комисия за контрабандата и политическата протекция над нея. По думите на Станишев, политическият чадър над контрабандата е основна причина за срива на приходите в държавния бюджет през 2010г. Корнелия Нинова изтъкна, че контрабандата има пряка връзка с оскъпяването на живота и с обедняването на българските граждани. „Народът живее зле, защото ГЕРБ краде. ГЕРБ открадна 2 млрд.лв.", заяви Нинова, позовавайки се на актуализирания бюджет. Секретарят на НС на БСП изтъкна че първото съсловие, засегнато от контрабандата - тютюнопроизводителите, започва да организира  протести. „Докато народът обеднява, ГЕРБ богатее, защото краде", добави Нинова.

Социалистите са категорични, че обясненията и поведението на премиера и останалите представители на властта  са неубедителни. От БСП смятат, че управляващите правят опит да отклонят вниманието от същностни въпроси като например - имало ли е такива разговори. „Никой до момента не си е позволил да каже, че тези разговори не са се случвали", изтъкна Антон Кутев. Сергей Станишев коментира, че е необяснимо как вече повече от десет дни прокуратурата и МВР не могат да дадат отговор на въпроса дали е имало досъдебно разследване срещу шефа на митниците или друго от лицата, които се споменават в записите, кой е разпоредил разследването, колко време е продължило. От БСП изтъкват, че ако са използвани СРС-та, това говори за съмнение за тежки престъпления. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов допълни кръга от въпроси: ако по СРС-та са изготвени веществени доказателствени средства - кога са изготвени, по отношение на кого, къде са внесени, какво се е случило с останалата информация, която не е ползвана за доказателство.

Сергей Станишев изрази тревогата на социалистите, според които няма как този скандал да не засегне доверието на хората в институциите. Няма как да не пострада и авторитетът на България в чужбина, в момент когато се решават важни национални приоритети като Шенген. „ГЕРБ заложиха на полицейщината и СРС-тата като основен инструмент за управление и контрол. Загърбиха всички останали сфери поради липса на идеи и некомпетентност", заяви лидерът на БСП. По думите му скандалът с разговорите засенчва същинските проблеми в управлението на страната като - скока на цените, инфлацията, проблемите на тютюнопроизводителите, недостига на лекарства и проблемите в здравеопазването, задаващ се проблем със зърнения баланс на страната. „Предстои масово сриване на общинските болници", предупреди Станишев. Той изрази възмущението на БСП, че вече 18 месеца ГЕРБ носи на България безперспективност, затъване в проблеми и полицейщина.

 Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук