Позиция на Националния Съвет на БСП за политическата обстановка в страната и управлението на правителството на ГЕРБ

Янр 17, 2011 Новини БСП 0 1108

  П О З И Ц И Я  НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТНА БСП   След 18 месеца управление на ГЕРБ България се намира в тежка и всеобхватна криза - политическа, икономическа, духовна, морална, ценностна; криза на държавността

 

П О З И Ц И Я

 НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТНА БСП

 

След 18 месеца управление на ГЕРБ България се намира в тежка и всеобхватна криза - политическа, икономическа, духовна, морална, ценностна; криза на държавността. В последните седмици се оголи същността на това управление, което е пълно отрицание на фалшивите претенции и високопарни заявления на ГЕРБ за морал, принципи и прозрачност на управлението.

ГЕРБ наложи политически модел на управление, който е пълно отрицание на европейските и демократични ценности и изтласква страната в така наречената сива зона на държавите-аутсайдери.

ГЕРБ и правителственото мнозинство изгубиха моралната опора за легитимно управление.

ГЕРБ на власт означава постоянна злоупотреба със службите за сигурност, с репресивния апарат, с полицията за чисто политически цели, включително - за кампания срещу професионални съсловия, опозиционни партии и бизнес субекти.

ГЕРБ на власт означава подмяна на конституционната уредба, възкресяване на авторитарния режим, зачеркване на 21 години от най-новата история на България, заличаване на цялото демократично развитие на българската държава.

ГЕРБ на власт означава тотален контрол над обществото, над независимата съдебна власт, над всички власти, над всички институции, над всеки отделен гражданин.

ГЕРБ на власт означава управление на паралелните и престъпни сенчести структури, защото ГЕРБ управлява като групировка. Доказателство за това са „диалозите на властта" със специалното участие на министър-председателя Бойко Борисов, на неговия вицепремиер Симеон Дянков, под покровителството на вицепремиера Цветан Цветанов.

ГЕРБ на власт означава безконтролна употреба на специални разузнавателни средства и мащабна злоупотреба с тях.

ГЕРБ на власт означава унижение и злепоставяне на независимата съдебна система, произнасяне на присъди през и чрез медиите преди и въпреки съда.

ГЕРБ на власт означава драстично погазване на гражданските права.

ГЕРБ на власт означава срив на държавните институции.

ГЕРБ на власт означава страх и несигурност за всеки отделен български гражданин, полицейщина и диктатура.

ГЕРБ на власт означава тотален контрол и цензура над българските медии.

ГЕРБ на власт означава ерозия на истинското европейско развитие на България.

В резултат на управлението на ГЕРБ ние се намираме пред разпад на българската държавност.

За Българската социалистическа партия и за демократично мислещите граждани е недопустимо това правителство и този министър-председател да управляват българската държава. Поради което оставката на това правителство е преди всичко от национален интерес.

Българската социалистическа партия ще предприеме серия от политически действия и инициативи като:

- ще използваме всички политически и процесуални възможности на парламентаризма и парламентарния контрол за изясняване на цялата истина за съучастието на властта в контрабандните схеми;

- консултации с политически партии (парламентарни и извънпарламентарни), неправителствени организации, синдикати и работодатели за реална оценка на същността на управлението на ГЕРБ, в това число и искане на вот на недоверие на правителството;

- ще информираме главния прокурор за драстичните закононарушения, документирани в изтеклите „диалози на властта";

- ще информираме Висшия съдебен съвет за тежките злоупотреби със специалните разузнавателни средства и масовото и безконтролно подслушване;

- тъй като според нас управлението на ГЕРБ застрашава националната сигурност на страната ще предложим на президента на Републиката да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

 

(Приета с решение на НС на БСП
от 15 януари 2011 г.)