Сергей Станишев: Законът никъде не предвижда предприемането на лустрационни мерки

ИЗКАЗВАНЕ   на председателя на ПГКБ Сергей Станишев при обсъждането в парламента на декларация относно участие на лица, свързани с ДС, в дипломатическата служба на България     Уважаеми господин председател, Уважаеми дами и господа народни представители, Господин министър,   Няма да има съгласие по тази декларация и не може да има

ИЗКАЗВАНЕ

 

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

при обсъждането в парламента на декларация относно участие на лица, свързани с ДС, в дипломатическата служба на България

 

 

Уважаеми господин председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Господин министър,

 

Няма да има съгласие по тази декларация и не може да има. ПГКБ отказва да участва в такава декларация, която противоречи на духа на българската конституция и която противоречи на закона. Много се позовавахте на различни аргументи, в това число европейски, но искам ясно да ви кажа - понеже вероятно повечето депутати от ГЕРБ и от другите партии, които ще подкрепят не са наясно с европейските резолюции - самото позоваване на резолюция на ЕП от 2 април 2009г. относно европейската съвест и тоталитаризма абсолютно няма отношение към тази декларация, която приемате днес. И показва, че вносителите на декларацията не са чели самата резолюция.

Още в преамбюла на резолюцията пише ясно - като има предвид, че нито една политическа организация и политическа партия не разполага с монопол върху тълкуването на историята и че тези организации и партии не могат да претендират за обективност; като има предвид, че официалното политическо тълкуване на историческите факти не следва да бъде налагано посредством взети с мнозинство решения на парламентите; като има предвид, че един парламент не може да законодателства по отношение на миналото; призовава: за полагане на истински усилия във всички държави-членки за отваряне на архивите, включително тези на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните ведомства, въпреки че трябва да се предприемат мерки, за да се гарантира че с този процес не се злоупотребява за политически цели. Ето това казва Европейският парламент, а не това, което смята да направи днес българският парламент, което е позор за парламента и създава едно алиби за министъра и за правителството. Но отговорността ще падне върху вашите глави, не върху техните, не само върху техните.

Искам да ви припомня, че българският закон, разкриващ досиетата на бившата ДС, е приет почти три години преди приемането на тази резолюция на ЕП и сме изпълнили това, което реално се е очаквало от нас. Искам да ви припомня също така - вносителите на декларацията да се запознаят с резолюция 1096 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя касае лустрацията, идеите за лустрация, където пише - отговорността, която в никакъв случай не е колективна, а само индивидуална, трябва да бъде доказана за всяка отделна личност. Не става дума за колективно прилагане на Закона за лустрацията. Това, което вие правите, е вменяване на колективна вина и колективна лустрация. И това е неприемливо.

С приемането на тази декларация по същество се нарушава конституцията, както и трайната практика на Конституционния съд на Република България по отношение на забраната на лустрация. Да, БСП подкрепи закона за досиетата, но законът никъде не предвижда предприемането на лустрационни мерки. На практика се предлага декларацията да се превърне в първа стъпка към предприемането на лустрация спрямо дипломатическата служба на България. И затова няма да подкрепим такава декларация.

Колко групи хора бяха обявени вече по закон - министри, зам.-министри, депутати, кметове, медии, шефове на политически кабинети. И аз питам - вие какъв аршин прилагате, с какъв аршин мерите? С двоен. Защо министър Цветан Цветанов не си подаде оставка, след като всички вече знаем, че е работил в едно от управленията на ДС, по- точно Седмо? И не ми приказвайте, че просто било обслужващо управление. В това обслужващо звено са се занимавали със система за контраразузнавателна експлоатация на чужденците и със система за контраразузнавателна експлоатация на българските граждани. Не смятам, че тази лустрация трябва да се прилага, но ако правите така, подхождайте еднакво. Това важи и за шефа на българските митници Ваньо Танов, агент на ДС, и за шефа на Гранична полиция, който отговаря за Шенген, и за маса други хора, в това число четирима областни управители от ГЕРБ във Варна, Бургас, Сливен, Русе, зам.-областни управители на Перник и на Враца и множество други представители на ГЕРБ в държавната власт.

Не ми приказвайте, че видите ли авторитетът на държавата щял да пострада заради дипломатите и заради посланиците. За ваше сведение, от януари 2007г., когато България стана пълноправен член на ЕС, в ЕС държавата се представя далеч не само от посланиците на България в съответните държави, а от всеки един министър и от всяко едно ведомство. Така е в ЕС. Например по отношение на Шенген, министър Цветанов представлява България, по отношение на борба с контрабандата, поне на теория, отговаря Ваньо Танов. И маса други представители на ГЕРБ, които са били или служители на ДС, или агенти. И аз питам - така ли ще прилагате закона, по- точно ще го нарушавате -  за едни и ще си затваряте очите за други.

Интересна е и еволюцията на позицията на премиера, който нееднократно се е изказвал - чета какво е казал за зам.-кмета на София Минко Герджиков, обяснявайки че е бил изпратен на обучение в школата на КГБ, времето било такова, сега ходи на обучение в САЩ, в Германия, тогава се е ходило в Москва и отправя високи квалификации за руската разузнавателна школа. За какво говорим? Не сте ли наясно какво правите?

Между другото, 11 души от предложените за отзоваване посланици са обявени от Комисията по досиетата през 2007г. и 2008г. чрез проверки на други институции. Някои от тях повече от три години успешно изпълняват своите задължения на представители на България. И какво се оказва? Че на практика холандската кралица официално и без забележки отдавна е приела българския посланик в Хага, но министър Николай Младенов има възражения. За холандската кралица посланикът е персона грата, за министъра на външните работи на България е персона нон-грата. Оказва се, че на българския посланик в Кабул е връчена грамота през април 2010г. за награждаване с награден знак за принос към Министерство на отбраната, благодарствени плакети, адреси и други награди от съответните министри за периода 2007г.-2010г. Но министър Николай Младенов има възражения към този посланик, който рискува всеки ден живота си в Кабул. За какво говорим?

Буди искрено недоумение констатацията, че международният авторитет на България и легитимността на дипломатическата служба се поставят под въпрос от изнесените факти и обезпокоителните тенденции. Това е лицемерие. Близо една трета от тези посланици са известни преди те да бъдат изпратени, преди да получат агремани и са получили агремани. Поставяте дори в глупаво и неудобно положение държавите, които са знаели тази информация - че посланиците са били български разузнавачи и са им дали агреман. Сега им казвате - вие нещо сте се объркали. Разбирате ли за какво става дума изобщо? Мотивът, че повечето от новите страни-членки на ЕС са минали вече по този път и време е България да затвори тази страница от своята история, показва че или не се знае как са постъпили другите нови страни-членки, или съзнателно се заблуждава българското обществено мнение. Няма да назовавам посланици, но една нова страна-членска на ЕС, след обявяването на подобен списък аналогичен с този на нашите посланици, на нейния посланик в София поради добра работа в България му продължи срока на престой в страната ни с 12-14 месеца. Така правят другите страни, които има институционално и държавническо мислене. Не разбирам какво правите изобщо.

Всички български посланици на задгранична работа до достигането на ранг посланик са били многократно атестирани през последните години в МВнР. И очевидно, че са били сред най- високо квалифицираните служители в министерството, за да бъдат определени и изпратени да оглавят нашите дипломатически мисии в чужбина. Констатираме липсата на елементарен опит и професионализъм в работата и подхода на министър Младенов, който показва чрез този акт, че е чуждо тяло в българската дипломатическа служба. Това е реална констатация. И тези атестации на посланици и на дипломатически служители са извършани не само от министър Калфин, но и от предишни министри през последните 20 години. Извадете атестациите за работата на тези български дипломати и тогава вземайте решение, но не колективно. 

Миналата година правителството върна от мисиите около 20 ръководители на български мисии. Сега предлагате още 35. Голяма част от мисиите, откъдето са върнати техните ръководители и практически не се управляват. Сега ще обезглавите още 35 посолства за определен период от време. В момент, в който трябва да се върши ежедневно работа в интерес на България и професионално. И после ще хленчите, че нямате дипломатическа и политическа подкрепа за Шенген. Кой ще ви върши тази работа? Опасно е, че парламентът се подвежда по това, което предлага министърът. Министърът се крие зад вашия гръб. И вие ще носите отговорност. Трябва да сме наясно, че ако се изпълни това, което е залегнало в декларацията, още повече и допълнителните предложения на господин Костов, вие осигурявате груби лустрационни мерки по отношение на група хора. Това по същество противоречи на закона, в това число за досиетата. Осъществявате го на практика.

Няма никакви законови основания министърът на външните работи, Министерски съвет и президентът да предприемат действия по отзоваването на тези посланици - и по закона за дипломатическата служба или по друг закон. Просто се опитвате да легитимирате едно беззаконие.

Но искам да ви кажа - понеже пак се говореше за авторитета на държавата - чуждите медии се занимават с текущите скандали в България, предизвикани от липсата на професионализъм в правителството на ГЕРБ  и от скандалите, които вие произвеждате. Те не говорят за посланиците или тяхната принадлежност към ДС и към българското разузнаване. Тези публикации, които излизат напоследък, касаят най- вече изобилието на СРС-та в националните медии, провалът на сегашното правителство с Шенген и непрестанните гафове. Както казва Андреас Майер-Файст от ARD - България не се нуждае от Уикилийкс, скандалите там си ги създават сами. Министрите се нападат едни други по телефона, всичко това се записва, после излиза във вестниците. Това създава тъжният смешен образ на България пред външния свят, пред чуждите медии.

Искам да ви призова да се откажете от тази декларация, която смятате да гласувате. Всеки един случай с български посланик трябва да бъде разглеждан от институциите, от президента, от Министерски съвет и външно министерство сам по себе си, на основата на атестацията на неговата работа, на неговия принос или липса на такъв за българската външна политика и за интересите на държавата. Но аз не си правя илюзии по отношение на мнозинството. Апелирам все пак към здравия разум. Не забравяйте едно нещо - Българската държава е създадена през 681г., тя е единна, сменяли са се режими, сменяли са се исторически епохи. Служителите на държавата са работили за тази държава с нейните успехи, с нейните провали и с нейните грешки. Недейте да мислите че историята започва с вас. Който си мисли така, има много кратко време и като правило неговото време изтича много бързо. Имайте предвид това. ПГКБ няма да подкрепи тази декларация. Да, само ние и от това не ме е срам. Напротив - не се срамувам да бъда против едно стадо.