Контрабандата захранва престъпността в България

Янр 12, 2011 Новини БСП в медиите 0 1236

Михаил Миков, народен представител от Коалиция за България, пред Агенция "Фокус":Фокус: Г-н Миков, в качеството ви на бивш министър на вътрешните работи, вашето мнение - кой носи отговорност за произволното разпространение на информация, добита със специални разузнавателни средства, и какви са санкциите за произволното й разпространение? Михаил Миков: Става въпрос за тежък политически трус, поредица от скандали

Михаил Миков, народен представител от Коалиция за България, пред Агенция "Фокус":

Фокус: Г-н Миков, в качеството ви на бивш министър на вътрешните работи, вашето мнение - кой носи отговорност за произволното разпространение на информация, добита със специални разузнавателни средства, и какви са санкциите за произволното й разпространение?
Михаил Миков: Става въпрос за тежък политически трус, поредица от скандали. Очевидно кутията беше отворена, още когато сегашният министър си позволи да рецитира информация от записи на разговори в Народното събрание. И сега вече обществото е доста настървено да чуе информацията, да не говорим, че тази, която излиза напоследък, показва тежки отклонения, свързани с кадруването, специално в митниците. Една тема - много чувствителна за обществото и свързана с контрабандата. Трябва да се изяснят редица въпроси. На първо място - имало ли е образувано досъдебно производство срещу шефа на митниците и за какво тежко престъпление е било това досъдебно производство? А след това да се види, кой е имал достъп до тази информация? Оттук насетне прокуратурата, МВР трябва да си свърши работата. Но парламентът е този, който трябва да установи информацията, събирана от тези подслушвания, за какво е ползвана.
Фокус: Затова ли искате анкетна комисия?
Михаил Миков: Искаме анкетна комисия, за да видим още какви висши политически фигури са замесени в една такава комуникация, свързана с митниците, и респективно покровителстване на контрабандата. Очевидно това няма да спре до тук, защото фактите, които излизат от тези записи, потвърждават неща, които се коментираха през цялата година - кадруването по политически признак в митниците, включително резултатите, които се случиха в края на годината като приходи от контрабандната дейност на цигарите, които не могат да станат без политически чадър.
Фокус: Кой според вас е по-големият проблем - съдържанието на тези разговори или начинът, по който изтекоха?
Михаил Миков: Начинът е работа на прокуратурата и специализираните структури да го установят. Съдържанието обаче съдържа тежки доказателства за покровителстване на контрабандата в митническата администрация. Това е по-големият проблем. Да не говорим, че записите, такива каквито са, поставят в зависимост определени членове на управляващата партия от тези, които са имали достъп до записите. Преди това ставаше въпрос за министри, заместник-министри, а сега за народни представители и то шефове на комисии. Кой още го има в тези записи, е въпрос, на който трябва да се даде отговор на обществото.
Фокус: Вие смятате, че анкетна комисия по равно от управляващи и от опозиция би могла да даде този отговор?
Михаил Миков: Да трябва един ефективен отговор, за да не се прикриват едни или други факти, които са в непрочетените записи.
Фокус: Като бивш министър на вътрешните работи - по ваше време как стоеше въпросът с теча на класифицирана информация?
Михаил Миков: Имало е. По всяко едно време е имало такъв теч, той е неприятен. Трябва да се вземат мерки, провеждат се разследвания, търси се отговорност... Но по-големият въпрос е за нейното съдържание и в крайна сметка да се установи има ли извършени тежки престъпления, заради които са прилагани такива специални разузнавателни средства. Този въпрос някак си се премълчава и се избягва. Защото специални разузнавателни средства се прилагат само за това, а не така, за да се записва - кой говори с шефа на митниците.
Фокус: Това е въпрос, на който не сме получили отговор?
Михаил Миков: Все още няма отговор на този въпрос.
Фокус: Парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та ще се занимава с този случай. Какво може да установи?
Михаил Миков: Да тя също ще се занимава, но тя може да установи формалната страна на въпроса. Докато съдържателната - основанията, за които са използвани, времетраенето, какво се случва - става въпрос все пак не за обикновени граждани, извършили престъпление, а за висши държавни служители.
Фокус: БСП многократно и на свои форуми и пресконференции коментираше въпросът, че контрабандата е нараснала многократно през последната година. На какво се дължи това и какви са пътищата оттук нататък за справяне с нея?
Михаил Миков: На законодателни мерки, които бяха приети от управляващите, въпреки предупрежденията, че ще стане точно това - увеличаване на акцизите, ограничаване на обектите, в които законово се продават цигари, преструктуриране и намаляване на митническата администрация, която трябва да контролира, битките за контрол върху контрабандата между администрацията на митница и полиция и резултатът е 300 млн. лв. по-малко от предишната година, въпреки увеличения акциз, което показва, че приходите от контрабандата са сигурно 400-500 млн.лв. като се отчита увеличения акциз изчислено на базата на брой късове. Става въпрос за един огромен ресурс, който захранва престъпността в България.
Фокус: Как гледате на конфликта между митници и гранична полиция, кой лови контрабандата на границата?
Михаил Миков: Не искам да влизам в този конфликт. Съперничество винаги е имало, но при добра воля тези проблеми не са изплували в публичното пространство, но за жалост сега излезе.
Фокус: Какво ще установи една комисия?
Михаил Миков: Би трябвало да има обективна комисия, защото въпросът не е технически. Въпросът е политически. Той е политически, защото сигурно има още неизвестна информация, която може да постави висши държавни служители или народни представители в зависимост от този, който има достъп до нея. Това не е обикновен случай на теч на информация.
Фокус: Доколкото разбирам за вас по голям проблем е съдържанието на изтеклите разговори, така ли е?
Михаил Миков: Разбира се. Там се коментират влияния, назначения, пловдивската митница, ломската митница. Знаете, че в Пловдив бяха променени конкурсните условия и беше премахнато изискването да е лице с висше икономическо или юридическо образование, за да стане сегашният шеф. За него пък има спомени от 1995 година, когато държавната хазна беше ощетена с около 7 млн. долара от акциз на цигари.