Атанас Костадинов, водач на листата на „БСП за България“ в Монтана: При управление на БСП ще създадем единен орган за управление на водите

Юни 15, 2021 Новини БСП 0 655

15.06.2021

"Поредната жестока илюстрация за преобърната държава. Липсва прозрачност при използване на парите - вероятността за злоупотреба с тези 630 млн. лева е огромна. През 2013 г. положихме огромни усилия да предпишем методология, по които да класифицираме водната инфраструктура. Времето не стигна, какъв е резултатът - само 10 язовира за 3 години са ремонтирани. Язовирите Злати Войвода и не са в списъка на потенциално опасните съоръжения, нито са част от критичната инфраструктура, това е харчене на пари. Те отдавна не са били пълни с вода, правено е нещо по тях. Оценката за това в какво състояние са язовирите е много важна, служебното правителство трябва да отвори кутията на Пандора. Трябва да погледне класификацията, тя създава условия за корупция", коментира за зрителите на "Актуално от деня" по БСТВ Атанас Костадинов, водач на листата на "БСП за България" в Монтана.

Екологията и опазване на околната среда са основен акцент в програмата на БСП. Какво би направила левицата, ако участва в управлението разясни бившият заместник-министър на околната среда и водите Костадинов. "Големите язовири са потенциално опасни за населението и инфраструктурата. Големите комплексни язовири получават добра поддръжка, но България има голям проблем с управлението на водите. Не управляваме водите на басейнов принцип. Целият проблем на яз. Студена е в това, че се прехвърлят води от други водни басейни и създават криза, колегите от ГЕРБ 10 години не можаха да решат този проблем. Ако БСП управлява този сектор ще създаде единен орган за управление на водите. Ще спазваме рамковата директива за водите и ще прилагаме стратегия за развитие на водния сектор, в чийто план за действие е изяснено какви нови водоеми трябва да бъдат построени за да има чиста вода за населението и изчистване на контаминирани такива. Как може 8 фирми да получат 1 милиард, а не можем да направим три водоема?"

На 22-ри юни в Монтана ще се съберат водачите на БСП за целия северозападен район, за да бъдат обсъдени стратегиите на левицата за справяне с проблемите на района. Костадинов обясни какво представлява Законът за Северозапада, който предлага БСП: "Най-бедният район в Европа по всякакви показатели с крещящ социален, икономически, културен и всякакъв друг проблем. Ние петте водачи на листи искаме да говорим реално за проблемите и да представим конкретни проекти за решаването им. Нашето предложение е за създаването на фонд от 500 млн. за развитие на Северозапада. Има приоритети, ще се контролира на публичен принцип. Може да акумулира и генерира публично-частно партньорство."