Сергей Станишев: През тази година БСП трябва да покаже, че е възможно да се решават проблемите по друг начин и че има алтернатива на ГЕРБ

Янр 05, 2011 Новини БСП 0 1549

Миналата година беше напрегната и трудна за всички българи

Миналата година беше напрегната и трудна за всички българи. Управлението на ББ се превърна в Big Bluff (голям блъф). Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред журналисти. Лидерът на социалистите изтъкна, че са се оказали празни приказките на управляващите за реформи, строежи на магистрали и борба с корупцията. „Реалността през 2010г. показа, че българите прогресивно обедняваха", заяви Станишев и добави, че докато официалната статистика говори за инфлация от 4% - 5%, инфлацията на най- ползваните хранителни стоки беше около 20%.

Сергей Станишев отбеляза, че за съжаление началото на новата година не носи много радост на повечето българи. Една от причините е поскъпването на хляба. „Тук е мястото на една ангажирана социална държава, която да вземе мерки и да помогне на хората в нужда", коментира лидерът на БСП. Той изтъкна, че докато правителството намери бонуси за централната администрация, не намери пари за пенсионерите. Станишев напомни, че 80 млн.лв. отидоха за оскъпяването на АМ Люлин, а българските пенсионери за първи път от 13 години не получиха нищо за Коледа.

Според председателя на БСП, предстои много активна политическа година - с много събития, които ще приключат с местните и президентските избори. Станишев беше категоричен, че БСП ще се противопостави на опитите да бъде затворена устата на опозицията. Той напомни, че още в началото на годината управляващите заявиха, че през тази година ще бъде ограничен парламентаризма и свободата на словото в НС. „Готвят се да променят правилника, така че опозицията да не може да говори", изтъкна лидерът на БСП. По думите ми ГЕРБ прибягват до тази мярка, защото няма какво да кажат, нямат говорители и политици, които да защитават позициите им. „БСП я очакват много битки като опозиция", добави Станишев. По думите му, основната задача на БСП е да покаже, че е възможно да се решават проблемите по друг начин, че има алтернатива, че може да се живее по- нормално и държавата да си изпълнява социалните функции.

Лидерът на БСП отбеляза, че годината започна с нови изненади около СРС-та, комуникации между хора от изпълнителната власт за други хора от изпълнителната власт, от които става ясно, че  министър-председателят е заблуждаван, че МВР не си върши работата по отношение на борбата с контрабандата и неслучайно ни отложиха за Шенген.

За новата година Сергей Станишев пожела на журналистите щастие, здраве и кураж. „Знам, че през изминалата година много журналисти са изпитвали немалък натиск за това какво да пишат и по какъв начин да го представят и затова 2011г. ще бъде важна за отстояването на свободата на словото", добави лидерът на БСП.

Ръководството на БСП спази традицията и покани в началото на годината медиите на баница с късмети, за да знае всеки какво го очаква през годината. „Повече пари през Новата година - Симеон Дянков си отива", беше късметът на Станишев. Той обаче отбеляза, че това не е достатъчно и трябва да си ходи цялото правителство.

Секретарите на НС на БСП също теглиха късметчета. „Цяла година ще те вали дъжд от всякакви пари. Но не се тревожи, Дянков и теб ще те проспи", пишеше на късмета на Корнелия Нинова. „Готви се за предсрочни парламентарни избори", изтегли Деница Златева. „Много щастливи мигове сред любими хора", очакват през новата година Катя Николова. Евгений Узунов спечели „Благоденствие".