Сергей Станишев: Кой е отговорен за контрабандата?

Янр 05, 2011 Новини БСП 0 1052

В ГЕРБ се води война за политическо и икономическо влияние   Контрабандата в България достигна неимоверни размери и всички приказки за борба с корупцията и организираната престъпност нямат почва

В ГЕРБ се води война за политическо и икономическо влияние

 

Контрабандата в България достигна неимоверни размери и всички приказки за борба с корупцията и организираната престъпност нямат почва. Очевидно това намира потвърждение в разговора между Симеон Дянков и шефа на българските митници. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев пред журналисти. Той изрази безпокойството на БСП от случващото се. „Потвърждават се най-лошите ни подозрения", коментира лидерът на социалистите. По думите му, в ГЕРБ се води война за политическо и икономическо влияние. Станишев изтъкна, че предвид размера на контрабандата, който е основна причина за отлагането на членството на България в Шенген, очевидно става дума и за покровителство или най- малко за бездействие от страна на институциите и специално на МВР. „Някой трябва да носи отговорност за това", заяви Станишев и добави, че липсва политическа воля контрабандата да бъде пресечена. По думите на председателя, тези пари не изчезват в пространството, а се преразпределят между икономически групировки и организирана престъпност, при видимото бездействие на българската държава. По думите на Станишев се засяга и държавния бюджет, защото няма пари за пенсии и за увеличаване на заплатите. Лидерът на БСП изрази тревогата си, че хората обедняват и поскъпването на основните хранителни продукти продължава.

Сергей Станишев изтъкна, че има всички основания през първите месеци на годината да има нов вот на недоверие. Вотът може да бъде в няколко сфери, като една от тях е работата на министъра на вътрешните работи - заради провала за Шенген, огромната контрабанда, липсата на успешни операции, довели до осъдителни присъди на организираната престъпност, тоталното подслушване в България за политически цели, скандала с лекарите в Горна Оряховица.