Крум Зарков: Скандалът с Магнитски е грандиозен

Юни 08, 2021 Новини БСП в медиите 0 1092

Решението на проблема е в следващия парламент и следващото правителство, и зависи от българските граждани

„Още не сме си дали сметка като общество какво точно се случи със санкциите по закона „Магнитски“. Безпрецедентно е. И досега България нямаше добър имидж в чужбина. Сега обаче ни е нанесена огромна щета. Заради тези хора и заради онези, които са позволили те да се държат по начин, по който да влязат в този доклад, към всичките милиарди, отклонени през някакви схеми, можете да добавите още толкова в следващите години като изпуснати възможности. Това ще ни отнеме възможността да придобием минимални позиции, за да защитаваме нашите интереси. Скандалът е грандиозен и за него вина не носят американците, аз, вие или нашите зрители, а тези, които управляваха страната ни през последните 10 години и онези институции, които бяха призовани да заловят нерегламентирани действия, ако е имало такива.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Русе Крум Зарков по повод наложените от САЩ санкции.

Той припомни, че още при стъпването си в длъжност като посланик на САЩ в България, Херо Мустафа е откроила въпроса за корупцията като нещо, върху което ще работи. „Следя до голяма степен как американците прилагат закона „Магнитски“ по целия свят – те не прибягват към него с лека ръка. Съжалявам, че цялата ни държава и всеки един български гражданин ще трябва да носи белега на това петно дълго време“, подчерта той.

По думите му решението на този проблем е в ръцете на следващия парламент и следващото правителство: „И от българските граждани зависи също да изберат тези, които ще го решат“.

На въпрос за работата на служебното правителството, Зарков коментира, че в края на неговия мандат ще може да се оцени цялостната му дейност по двете големи задачи пред него - организацията на изборите и разкриването на реалното състояние, в което се намира държавата, както и начинът, по който тя е била управлявана досега. По думите му по тези две задачи засега правителството работи добре.

По въпроса за машинното гласуване, социалистът отбеляза, че очевидно се водят тежки преговори за машинното гласуване: „Разбирам, че и премиерът участва в тези преговори. Най-хубавото е, че Министерски съвет и ЦИК работят единно по тази тема и аз съм убеден, че няма да има проблем с броя на машините.“

Според Зарков машинното гласуване, наложено през 2014 г., е трябвало да бъде въведено постепенно и отдавна, но процесът е бил забавян от непоследователни действия. „Машините имат плюсове и минуси. И хартията има плюсове и минуси. Комбинираният вот е нонсенс - унищожава плюсовете на всеки един от методите за гласуване и увеличава минусите им. Пълното машинно гласуване беше логичното решение – оттук нататък следва организация, добра информационна кампания. Апелирам за висока избирателна активност. Не са машините пречката пред вота“, категоричен бе той. 

Относно темата за подслушванията, Зарков заяви, че въпросът с използването на специални разузнавателни средства трови българската политика от твърде дълго време и следващият парламент ще има за задача да го реши. Той припомни, че законът за специалните разузнавателни средства е бил създаден през 1997 година и е бил изменян над 20 пъти през последните 10 години.