Управляващите обричат Български пощи на унищожение

Янр 03, 2011 Новини БСП 0 1188

Промените в Закона за пощенските услуги не решават проблема с оцеляването на Български пощи

Промените в Закона за пощенските услуги не решават проблема с оцеляването на Български пощи. Това заяви народният представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев на пресконференция в Пловдив. По думите му, обещаните от правителството реформи в сектора не са се случили. „Единственото, което направиха бе изземването на печалбата на дружеството от 1 милион и 500 хиляди лева за 2008 година, а  в последствие и обявяването му за непечелившо предприятие. И аз питам: взетото от правителството не е ли печалбата на Български пощи?", каза Мутафчиев. Той изтъкна, че след като дружеството беше обявено за едно от най-печелившите в страната, изведнъж през 2009  фирмата е обявена за  непечеливша и тегли кредит от 9 милиона - без даже да е ясно за какво. „През ноември 2009г. министър Цветков обеща бърза реформа - какво се случи? Не се направи", добави депутатът от левицата. По думите му, управляващите трябваше да осъществят финансовата взаимовръзка между създадените 6 различни дружества, а единственото, което направиха бе да осъдят пощите в малките населени места на закриване. Според Мутафчиев, тези три предпоставки - изземването на печалбата, тегленето на кредита и промените в Закона, които  дават право на държавата да изплаща субсидията за Български пощи с две години закъснение - обричат дружеството на  унищожение.

Петър Мутафчиев предупреди за опасността да бъдат закрити 800 пощенски станции в малките населени места и близо 1000 служители на Български пощи да останат без работа. Депутатът обясни, че с промените в Закона управляващите от ГЕРБ дадоха правомощия на Комисията за регулиране на съобщенията да разработва методика за изчисляване на разходите от извършването на пощенската услуга и да определя нормата за съществуване на пощенските станции. Нормата от Комисията е -  стационарни пощенски станции да има само в местата с над 800 човека население. „Малките населени места останаха  без училища, без здравни служби, без аптеки, а  сега като се закриват и пощите ще настъпи масово обезлюдяване. В пощите хората получават пенсиите си, плащат си сметките, а дори и призовките се раздават оттам, а сега вече това няма да е възможно",  каза още народният представител.

Депутатът обяви, че в кратки срокове ще бъде направено предложение за промени в Закона за пощенските услуги. Според Мутафчиев, държавата трябва да прояви отговорност и да поеме  покриването на  загубите на Български пощи по предлагането на универсалната пощенска услуга във всички населени места.