Кристиан Вигенин: Единственото решение на ситуацията в Афганистан е политическото

  За резултатите от досегашната политика към Афганистан можем да съдим по шокиращите данни за нарастваща детска смъртност, намаляване на очакваната продължителност на живота, увеличаване на неграмотността и бедността в страната

 

За резултатите от досегашната политика към Афганистан можем да съдим по шокиращите данни за нарастваща детска смъртност, намаляване на очакваната продължителност на живота, увеличаване на неграмотността и бедността в страната. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Кристиан Вигенин по време на дебата в пленарна зала на ЕП за "Нова стратегия на ЕС за Афганистан".

В изказването си българският евродепутат обърна внимание, че  дебатът за бъдещата политика на ЕС в Афганистан е "един от най-важните в сферата на външната политика и сигурността за 2010 г".

"Разходите за пет дни война (бел. ред. в Афганистан) се равняват на цената на премахване на бедността,   а една седмица струва колкото 6000 училища. Съзнавам, че подобни сравнения не са съвсем коректни , но те дават представа за безизходицата, в която се намираме в момента. В същото време редица доклади показват сериозни слабости, изтичане на средства и корупция при усвояването на международната помощ.  От 2002 г. насам само Европейският съюз и страните членки  общо са предоставили над 8 милиарда евро без да има постигнат значим резултат", заяви Кристиан Вигенин.

Българският евродепутат припомни, че един от най-важните проблеми в Афганистан - подборът и обучението на кадрите в афганистанската национална полиция - "не покрива и най-минималните стандарти: 90% от състава се състои от неграмотни граждани, една пета от тях употребяват наркотици".

"Не можем да говорим за нова стратегия за Афганистан, ако не отворим очите си за реалните факти. Няма лесни решения и готови рецепти, но ние настояваме да се осъзнае, че единственото решение е политическото - да се постави акцент върху силното ангажиране на афганистанските институции и граждани в развитието на страната и да се търси дългосрочно решение чрез създаване на стабилни предпоставки за прекратяване на производството на опиум и премахването на бедността", подчерта Кристиан Вигенин.