Евгени Кирилов призова да не се допускат нови затруднения за бенефициентите на помощта от структурните фондове

  Не трябва да допускаме регионите да страдат заради неефективността на някои национални правителства, призова българският евродепутат Политиката на сближаване играе съществена роля за конкурентостта на европейските региони и за да се продължи с нейното изпълнение и постижения са необходими съответните средства

 

Не трябва да допускаме регионите да страдат заради неефективността на някои национални правителства, призова българският евродепутат

Политиката на сближаване играе съществена роля за конкурентостта на европейските региони и за да се продължи с нейното изпълнение и постижения са необходими съответните средства. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов по време на провелия се късно снощи дебат за управлението на средствата по Политиката на сближаване на ЕС, в рамките на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. В изказването си българският евродепутат засегна два важни въпроса:  за размера на ресурсите за Политиката на сближаване в бъдеще, както и за промените, които се предлагат от Европейската комисия.

Според Евгени Кирилов "по никакъв начин парите за Политиката на сближаване не трябва да бъдат по-малко, отколкото са за настоящия програмен период".

"Ние не искаме да има и допълнителен товар върху бенефициентите", подчерта още българският евродепутат.

Той открои, че моделът на бъдещата Политика на сближаване ще зависи от решенията, които се вземат и с участието на евродепутатите, но подчерта, че Европейската комисия има важна роля и се обърна към еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан с думите:

"Тук ние разчитаме на Вас, комисар Хан, защото някои от предложенията, като това да има предварителни условия към държавите членки за да получават финансова помощ от ЕС, се нуждаят от допълнително изясняване".

"Политиката на сближаване е за всички региони, които имат нужда от подкрепа и не трябва да допускаме те да страдат заради неефективността на някои национални правителства", подчерта Евгени Кирилов. Той изрази съгласие с европейския комисар Хан, че е важно да се развиват всички нива, на които се използват средствата от ЕС и наблегна, че "е от ключово значение да не се замества "сложността на процедурите" с "предварителни условия" и да не се прави отново тежък живота на крайните бенефициенти".

В заключение българският евродепутат призова:

"Трябва да позволим на регионите активно да участват, да им позволим да чувстват съпричастност към процеса и да им дадем нужните ресурси за да се постигнат резултати от политиката на сближаване."

"Разбира се, трябва да направим необходимото те да използват тези средства по най-ефикасния начин", завърши Евгени Кирилов.