Ивайло Калфин: ЕК потвърди,че национализирането на частните пенсионни фондове може да създаде риск за публичните финанси на държавата

  През следващите 50 години в България делът на хората в трудоспособна възраст ще намалее с над 22% Европейската комисия потвърди опасенията ми, че национализирането на частните пенсионни фондове, може да създаде риск за публичните финанси на държавата

 

През следващите 50 години в България делът на хората в трудоспособна възраст ще намалее с над 22%

Европейската комисия потвърди опасенията ми, че национализирането на частните пенсионни фондове, може да създаде риск за публичните финанси на държавата. Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин в коментар по повод отговора, който Европейската комисия даде на запитването му за преструктурирането на осигурителната система за ранно пенсиониращите се у нас. През ноември Народното събрание прие поправки, с които частните пенсионни фондове бяха задължени да прехвърлят наличните си активи в специален фонд на Националния осигурителен институт от 1 януари 2011 г.

В отговора си Европейската комисия се позовава на изследване, според което през следващите 50 години в България делът на хората в трудоспособна възраст ще намалее с над 22%, тези над 65 г. ще станат близо два пъти повече, а продължителността на живота ще се увеличи от 77,14 г. сега на 86,47 г. за жените и от 70,25 на 81,56 г. за мъжете. В същото време разходите за пенсии в държавния бюджет ще нараснат с 36%.

Според проучването на ЕК през 2060 г. хората в пенсионна възраст в България ще са над една трета от населението (34,2%), а трудоспособните - 53,8% (при актуално равнище от 69,1%).

От кабинета на европейския комисар по въпросите на заетостта и социалната политика Ласло Андор уточняват още, че държавите, въвели задължително държавно обществено осигуряване, трябва да поемат нетните разходи, което обикновено е свързано с увеличаване на дефицита на осигурителната система в средносрочен и до намаляването на разходите му в дългосрочен план.

ЕК подчертава, че съгласно европейското право всяка страна сама решава как ще структурира пенсионната си система и България не е първата държава, която намалява вноските към своята задължителна пенсионна капиталова схема. Европейският изпълнителен орган напомня още, че ще следи да няма прехвърляне от държавни към частни фондове. А при обратното действие - когато вноските към задължителната капиталова схема се прекъсват, титулярите на пенсионни сметки би трябвало да се компенсират, така, че техните бъдещи пенсии да не бъдат ощетени.

През юли 2010 г. Европейската комисия представи Зелена книга, в която обсъжда възможността за въвеждане на повече общи регулации в областта на пенсионната политика на страните-членки на европейско ниво.