Ивайло Калфин: Европа спешно се нуждае от координатор, който да я представлява в международните преговори в областта на информационната сигурност

  Близо 40 милиона души по света са били жертва на кражба на идентичност   Защитата на личните данни и сигурността в интернет беше в центъра на внимание на дебат в Европейския парламент, чийто домакин беше българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин

 

Близо 40 милиона души по света са били жертва на кражба на идентичност

 

Защитата на личните данни и сигурността в интернет беше в центъра на внимание на дебат в Европейския парламент, чийто домакин беше българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин. Специални гости на дебата бяха старши директорът по сигурността на международната Интернет организация ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Джон Кейн, ръководителят на европейския надзорен орган за защита на данните (ЕНОЗД) Питър Хъстингс и Гуидо Санчидриан, главен маркетинг мениджър за Европа, Близкия изток и Азия на компанията "Семантек", която специализира в защита на информационни мрежи. Сред над 60-те участници в дебата, организиран от Европейската интернет фондация, имаше представители на бизнеса, на европейските институции и на международни организации.

"Кой е гласът на Европа в областта на информационната сигурност? Няма такъв. Европа спешно се нуждае от координатор, който да я представлява в международните преговори", настоя във встъпителните си думи Ивайло Калфин, който бе и модератор на дебата.

По данни на Федералната търговска комисия на САЩ до наши дни близо 40 милиона души по света са били жертва на кражба на идентичност, което включва  както източване на кредитни и дебитни карти, така и различни форми на злоупотреба с личните им данни. Проблемът е особено сериозен при най-младите и най-възрастни ползватели на мрежата.

В Европейския парламент предстои разглеждането на няколко документа, които ще оформят бъдещата законова рамка на ЕС в тази област. Сред тях са най-новото предложение на Европейската комисия за директива срещу атаките срещу информационни системи, проектът за стратегия за вътрешна сигурност на ЕС, както и одобряването на бъдещия мандат на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ЕНИСА).

"Мнозинството от ползвателите на интернет не разбират какво означава защита на данните. За повечето от тях тя се изчерпва с поставянето на по-сложна компютърна парола. Всъщност става въпрос са информационни системи и протоколи, за чието съществуване редовият потребител дори не си дава сметка", заяви старши директорът за сигурност на ICANN Джон Кейн. Според него един от проблемите със създаването на законодателство в областта на информационната сигурност, е че интернет е глобална мрежа, която не познава граници. Ако иска законодателството да е ефективно, Европа трябва да работи с останалите, добави Кейн.

В изказването си ръководителят на ЕНОЗД Питър Хъстингс подчерта, че "професионалният и личният ни живот стават все по-зависими от информационните технологии и това налага да се замислим сериозно за защита на данните, които оставяме в интернет". Той призова парламентът да засили правомощията на контролните органи в страните членки и да подобри координацията помежду им.

"Данните в интернет все повече се децентрализират и това увеличава риска за злоупотреби", предупреди от своя страна Гуидо Санчидриан, от компанията "Семантек". Според Санчидриан обучението по защита на личните данни в интернет трябва да стане част от задължителния обучение в университетите. Специални курсове по информационна сигурност няма да са излишни и за новоназначените служители на фирмите, смята още експертът.