Евгени Кирилов: Страните от региона на Черно море трябва да концентрират сътрудничеството си около сериозни теми, засягащи интересите на всички

  Страните от региона на Черно море трябва да концентрират сътрудничеството си около сериозни теми, засягащи интересите на всички

 

Страните от региона на Черно море трябва да концентрират сътрудничеството си около сериозни теми, засягащи интересите на всички. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов по време на дебатите в Комисията по външни отношения на ЕП на доклада относно стратегията на ЕС за Черно море. В изказването си Евгени Кирилов обърна внимание на факта, че не е съвсем лесно начинание да се разгърне активно сътрудничество в региона на Черно море. Той подчерта, че днес броят на крайбрежните на Черно море страни почти се е удвоил и не всички са толкова заинтересовани от едни по-засилено сътрудничество.

"Необходимо е фокусът да се насочи поне на първо време към важни въпроси, засягащи общия интерес на всички страни като например морската сигурност. Черно море е бурно море и много често се случват злополуки като сблъсъка на два кораба край нос Емине преди дни, където петима моряка загубиха живота си", добави Евгени Кирилов.

Той отбеляза още, че визирайки именно подобни случаи е внесъл поправка в този доклад, призоваваща ЕС да способства за осигуряване на по-координирани и успешни спасителни операции, използвайки в това число и възможностите на европейската интегрирана морска политика за издирване, спасяване и предотвратяване на инциденти в Черно море.