Табелата на ГЕРБ за прозрачност е измама

Дек 01, 2010 Новини БСП в медиите 0 1369

  Интервю на Марина Петрова с председателя на НС  на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за в

 

Интервю на Марина Петрова с председателя на НС  на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за в. „ Янтра Днес"

 

- Г-н Станишев, има ли алтернатива за нищожните бюджети на българските общини и бюджетните институции?
- Аз питам къде са парите? Бюджетът на управляващите не отговаря на един фундаментален въпрос, къде са парите. Няма пари за общини, за здравеопазване, образование и други съществени приходи. През 2008 г. държавата произвежда БВП от 69 млрд. лв. Тогава "лошата" тройна коалиция събра приходи от 27 млрд. лв, от които 400 млн. лв. от данъци. Дянков в последствие каза, че ще събере с два милиарда повече приходи. И какво направиха управляващите за 2009 г. - събраха с два милиарда по-малко приходи. За 2011 г. планират икономиката да произвежда 77 млрд. лева брутен вътрешен продукт, с 8 млрд. повече от 2008 г. и същевременно приходите са с три милиарда по-малко от 2008 г. Е, питам аз, къде са парите?
- Къде са парите?
- В сивата икономика. Стопанската камара изнесе данни за 20 % нарастване на приходите в сивата икономика. Контрабандата в цигарения бизнес скочи с 50 %. Бизнесът се сви, защото е смачкан и заради презумпцията, че всички в тази държава са престъпници до доказване на противното. Няма елементарна следа за развитие на бизнеса. Голяма лъжа е, че това е правителство, което пести и прави административна реформа. Разходите за централната администрация през следващата година се планират да бъдат със 128 млн. лв. повече отколкото през тази година. Къде са икономиите и оптимизацията на администрацията. Единственото увеличение на пари е за подслушване. 100 млн. лв. за подслушване - 90 млн. лв. за култура. Това ли е приоритетът на българската държава днес? Затова днес БСП не е само категорична опозиция на това управление, но е и алтернативна опозиция.
- Ще се съобразят ли управляващите преди второто четене на бюджета с най-разумните препоръки във вашия алтернативен проект?
- Съмнявам се! В държавната администрация цари пълен хаос. Държавата се руши ежедневно и администрацията не работи. Не смее да поеме отговорност, затова никакви полети с хеликоптери не могат да дадат отговор на въпроса защо парите са толкова по-малко, след като брутният вътрешен продукт расте, уж... Парите отиват в нечий джоб!
- Тоест някой има интерес да бъде структуриран бюджетът по този начин, за да продължи да усвоява средствата. Кой е той?
- Реално погледнато тези средства се усвояват от сивата икономика. Не се плащат данъци и няма средства нито за пенсии, нито за образование, нито за здравеопазване. Оказва се, че правителството обслужва сивата икономика, където тези пари се преразпределят. Табелата на ГЕРБ за прозрачност е пълна измама. Оставете всичко, най-лошото е, че тази държава е абсолютно непредсказуема. Как бизнесът или хората ще гарантират за себе си? Това правителство всеки ден си мени акъла, което системно разрушава държавността. Колкото по-бързо това правителство си отиде, толкова по-добре за България.
- Има ли такива нагласи за предсрочни процеси?
- Нагласите се създават постепенно. Много хора вложиха емоции в ГЕРБ. Гласуваха с голяма надежда за партията и очакваха чудо. Когато вложиш емоция в нещо, не се отказваш лесно. Хората оправдават управляващите, като казват - хайде - те са неопитни, учат се. Търсиш им оправдание, защото си мислиш, че примерно се борят с организираната престъпност, но престъпността, при това битовата, нарасна с 10 % според официалната статистика на МВР. Усилията на МВР се хвърлиха в показни акции без доказателствен материал, в съда това гърми. Всяка седмица в Парламента се вкарват лобистки закони, които обслужват конкретни интереси. Тройната коалиция беше много критикувана, но успяхме да пречупим усещането за корупция и бяхме наказани.
- Казвате, че говоренето на Дянков и Цветанов пред европейските институции крие опасност за влизането на България в Шенген.
- Те говорят необмислени и безотговорни глупости. Не може български вицепремиер да заяви в Брюксел, че България не е била готова за членство в ЕС и че там тя не е приета справедливо. Тази грешка означава, че той дава аргумент на всички в Европа, които гледат на нас като на втора ръка европейци. Крадливи, мързеливи, балканци, тъмни субекти. В Европа има много хора, които така ни виждат, но от тук нататък ще си казват, че щом правителството през 2007 година ги е излъгало, ще ги излъже и за за Шенген. Безотговорното плямпане е неприемливо. Дадох шанс на премиера преди един месец чрез парламентарно питане да се разграничи, защото всичко това се вижда в Брюксел, той не го направи. Дянков говори, че след Ирландия следват Испания и Португалия, които ще поискат помощи. Нали утре точно Дянков ще отиде при португалския и испанския премиер, за да поиска помощ за Шенген. Две държави като Холандия и Франция вече заявяват, че трябва да бъде отложена България. Саркози пояснява, че нашето членство трябва да стане след приключването на наблюдението по глава "Вътрешни работи и сигурност". Но не Дянков и Цветанов са виновни. Премиерът носи отговорност за техните дейности. Както и бюджетът. Това не е бюджетът на ГЕРБ, това е бюджетът на Борисов.
- И зимата ще бъде на Борисов. Каква ще бъде тя?
- Българите са вкарани във фризера на минус 10 градуса по Дянков. От началото на мандата до края на следващата година инфлацията ще бъде до 10-12 %. Доходите са замразени, което гарантира ефективно обедняване. 
- Ще има ли опасност за валутния борд?
- Не смятам, защото ние оставихме много яка финансова държава. Тя издържа на глупости и експерименти вече година - година и половина. Управляващите сега наследиха от нас 8 млрд. 200 млн. лв. фискален резерв. Ние оставихме едни от най-ниските държавни дългове в Европа - 14 % от БВП. В Гърция са 140 % в Италия са 110 %. Искам да кажа, че в България няма непосредствен риск, но въпреки това Дянков постигна бюджет на задлъжняването. Държавният дълг е нараснал със 750 млн. лв., а плановете за догодина са между 2 и 3 млрд. лв. Кой ще плаща тази сметка? Ние погасявахме предсрочно дълга, за да облекчим държавата и хората, на това отгоре трупахме резерв. Затова аз казвам, мина времето, когато темата беше какво ние сме оставили, сега е време да говорим за наследството на кабинета Борисов.
- Ако тези дефицити, за които говорите, се натрупат така, че се стигне до предсрочни избори, къде виждате мястото на БСП, какво доверие ще получи тя от хората?
- Казахме си грешките от предишния мандат и сега виждаме как все повече хора започват да оценяват това, което сме правили. Винаги има избор. Предишното правителство можеше да избере неувеличение на доходите и да строи магистрали. Какъв е смисълът от магистрали, където хората не могат да пътуват, защото не могат да си купят бензин. Когато ние увеличихме пенсиите с 10 %, това струваше годишно на държавата 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Всичко е въпрос на избор. Ние избрахме стандарта на хората, защото животът не се изчерпва с магистрали и спортни зали.
- Проектът АБВ какво ще вземе от БСП?
- Проектът АБВ е една инициатива на президента, която заслужава внимание, защото нужда от свежи идеи винаги има. Има много въпросителни около самата инициатива и начина, по който ще се развие. Ще я наблюдаваме внимателно, ще дискутираме за управленските идеи, защото имаме нашите алтернативи. Ако се развие като политически проект, всеки трябва да избира. Но аз подчертавам, няма политика, която да е нито лява, нито дясна. Гражданските движения сами по себе си са една неправителствена организация, което е добре. Но ако АБВ от сдружение се развие като партия, трябва да е с ясна платформа. За мен е неприемлива тезата, че няма ляв и десен изход от кризата. Напротив, има. Различна е философията за бюджети и приоритети. Затова нашата политика е много различна от тази на ГЕРБ, дори фундаментално различна, защото тяхната фундаментална некадърност е на гърба на гражданите. 
- По време на срещата с хората във Велико Търново вие ги призовахте за срещи с партии и организации, с които бихте могли да се коалирате в едни предстоящи избори.
- БСП винаги на местно ниво е имала различни формули за коалиции и предизборни и следизборни, както и за подкрепа на наши кандидати за кмет. Но всяка община има своя специфика.
- Какво е специфичното във Велико Търново?
- Тук имаме една силна и интелигентна организация. Местната структура на БСП мина през немалко трудности, вътрешни конфликти и спорове, но сега я виждам доста по-консолидирана отпреди 2-3 години. Явна е амбицията да излъчи силен кандидат за кмет. Кмет, какъвто във Велико Търново не е имало от три мандата насам. Крайно време е великотърновци да получат шанс за промяна. Трябва да търсим по-широка подкрепа, но аз сега няма да дам рецепта. Ще поговоря с местното ръководство на партията и тогава ще имам визия. Важна е и листата. Виждам немалко млади хора със сериозни качества и опит. Листите трябва да бъдат добър баланс между приемственост и обновление.
- Какви хора трябва да преобладават в бъдещата листа - хора с организационен опит или професионалисти?
- Важен е авторитетът, хората в различните съсловия и групи. Когато погледнеш, трябва да си кажеш - да бе, този е прекрасен лекар, много добър учител, ще свърши много добра работа за развитието на общината. Хора с авторитет.
- Колко души очаквате да влязат в групата на БСП в следващия общински съвет?
- Очаквам да се разшири влиянието.
- Сега са осем общински съветници от БСП.
- Вижте, ние в момента гледаме една водна повърхност и гадаем по нея. Сега не са ясни правилата, безумието с избирателния кодекс не може да помогне на прогнозите. Ние ще се борим срещу лишението на малките населени места да избират сами кметове, както и срещу безумието големите градове да не си избират районни кметове. Това е връщане назад в децентрализацията, но ако ГЕРБ си мислят, че така ще извоюват служебна победа- много се лъжат. 
- Изборите през 2011 г. ще бъдат ли три в едно?
- Рано е да се каже. Политическите процеси в България обаче вървят ускорено. ГЕРБ вече са по наклонената плоскост. Пикът им премина, след това имаше застой, но сега тръгват надолу. Единствената партия, която увеличава доверието, е БСП. Две независими проучвания - на НЦИОМ и на ГАЛЪП показват за октомври ръст от 4 % за БСП. Още много работа трябва да свършим, за да възстановим доверието в по-голям обем и да покажем различна политика. До октомври следващата година, когато ще са изборите, ситуацията в страната ще бъде много променена. Както днес е много променена от преди една година. Хората днес съпоставят и разбират, че икономическата криза не е свършила за четвърти път, както казва Дянков. Въпросът на хората е защо живеят по-зле. В съсловия като малък и среден бизнес, интелигенция, лекари има едно пречупване и смачкване заради факта, че те са компетентни, но трябва да оцеляват. БСП трябва да даде надежда, не може ГЕРБ да спре свободната воля. Нека българите да покажат своята свободна воля и да накажат тези, които ги карат да се чувстват нещастни.
- Пореден наказателен вот?
- Според мен тези управляващи си заслужават наказателен удар отвсякъде.