Евгени Кирилов: Македония прояви желание за компромис по въпроса за военните паметници и гробища

  Съвместният парламентарен комитет "ЕС-Македония" единодушно прие предложението за поправка към финалния документ на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов относно нуждата от възстановяване и поддържане на чуждите военни гробища и паметници на територията на Република Македония

 

Съвместният парламентарен комитет "ЕС-Македония" единодушно прие предложението за поправка към финалния документ на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Евгени Кирилов относно нуждата от възстановяване и поддържане на чуждите военни гробища и паметници на територията на Република Македония.

По време на изказването в подкрепа на предложението си Евгени Кирилов подчерта, че става въпрос за близо 20 000 български войници, загинали на македонска територия, чийто гробове и паметници са в окаяно състояние. Според българския евродепутат Македония трябва да покаже добра воля за разрешаване на този висящ двустранен въпрос, защото той касае основни европейски ценности и стандарти.

Първоначалният текст на поправката призоваваше в духа на добрите междусъседски отношения македонската страна по-конструктивен начин да пристъпи към решаването на въпроса за опазването и поддръжката на  българските военни гробища и паметници на македонска територия. В следствие на преговори македонската страна се съгласи да приеме по-обща терминология, отнасяща се  до всички чужди военни гробища и паметници на своя територия. Известно е, че освен България други страни нямат подобни проблеми.

В заключителния документ от срещата бе приета и устна поправка направена от македонската страна за отваряне на нов гранично-пропускателен пункт между България и Македония Берово-Клепало-Сандански, както и поправката на германския евродепутат от Групата на зелените Михаел Крамер за отваряне на българо-македонската граница Петрич-Струмица за маршрута на европейския велосипеден проект "По пътя на желязната завеса".