ПГКБ дава министър Вежди Рашидов на Комисията по конфликт на интереси, корупция и парламентарна етика

Nov 30, 2010 Новини БСП 0 1532

Сигнал за конфликт на интереси и корупция на министър Вежди Рашидов ще внесе ПГКБ в Комисията по конфликт на интереси, корупция и парламентарна етика на Народното събрание

Сигнал за конфликт на интереси и корупция на министър Вежди Рашидов ще внесе ПГКБ в Комисията по конфликт на интереси, корупция и парламентарна етика на Народното събрание. Това съобщи народният представител Корнелия Нинова по повод избухналия скандал с посещението на българската делегация във Венеция /Италия/. Според нея това е единственият орган, който по закон може да провери фактите и да излезе с официално решение по този случай. „Искаме да се изнесат всички факти - начинът на финансиране, присъствието и решението за българското участие", заяви Корнелия Нинова.

Според депутата от Коалиция за България в парламентарна република като България „е най-нормално изслушването на министър Рашидов да се случи пред българското общество в парламента". Поради тази причина ПГКБ внася искане за изслушване в зала на министъра на културата. Корнелия Нинова се възмути, че премиерът Борисов традиционно мълчи по неприятна за него тема, въпреки че България е въвлечена в международен скандал. Подобна бе и ситуацията със скандалите около пътуването на Лъчезар Иванов и фалшивата диплома на  бившата шефка на фонд „Земеделие".

Внася се скандална поправка в Закона за филмовата индустрия през Закона за бюджета, според която ще се финансират до 7 игрални филма, 14 филма за документално кино и 160 минути анимационно кино, но само при възможност за това, алармира Петър Курумбашев. Според ПГКБ тази поправка напълно обезсмисля Закона за филмовата индустрия. Тя се прави от народни представители от ГЕРБ, които нямат нищо общо с Комисията по културата, гражданското общество и медиите. Ако министър Рашидов, не се разграничи от тази поправка, ПГКБ ще поиска неговата оставка, обеща Курумбашев.