БСП стартира подписки срещу Избирателния кодекс и данък „колиба”

Nov 30, 2010 Новини БСП 0 1482

  ГЕРБ обявява 700 хил

 

ГЕРБ обявява 700 хил.души за втора категория хора

 

С Избирателния кодекс ГЕРБ обявява над 700 хил.души за втора категория хора, отнемайки им правото на глас на предстоящите избори. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев във Велико Търново, където БСП даде официалния старт на две протестни подписки. Първата подписка е срещу намерението на ГЕРБ чрез Избирателния кодекс да лиши хората от малките населени места от правото да избират свои кметове, а гражданите на големите градове, да избират районни кметове.

Втората подписка е срещу намерението на правителството да въведе т.нар. данък „колиба", с който ще бъдат уязвени най-бедните българи. Подписките на социалистите тръгват в цялата страна. „Хората трябва да изразят отношението си", заяви Станишев и изтъкна, че вече се готвят протести срещу това безобразие на управляващите.

Според лидера на БСП Избирателният кодекс противоречи на общата европейска тенденция към децентрализация. От друга страна с данък „колиба" правителството ще накаже най-бедните, които ще трябва да платят цената на неспособността на ГЕРБ да събере приходи. По думите на Станишев административните разходи ще са по-големи от евентуалните постъпления от данъка.

Председателят на БСП изтъкна, че за първи път тази година не са осигурени коледни пенсии. Той напомни, че през 2005 г. те са били в размер на 25 лв., а през 2008 г. достигнаха 150 лв. По думите на Станишев увеличението е струвало приблизително колкото една магистрала. „Да се строят магистрали е важно, но още по-важно е хората да могат да си позволят основни стоки и услуги". Социалистите настояха правителството на ГЕРБ, което толкова много се хвали, че кризата е свършила, да осигури коледните добавки за пенсионерите.

От БСП коментираха кадровата политика на ГЕРБ и скандалите около Калина Илиева и ДФ"Земеделие". Станишев изтъкна, че шефът на фонд „Земеделие" се назначава лично от премиера и Бойко Борисов следва да отговаря за кадровата си политика. „Калина Илиева нанесе огромни щети на българските земеделци", заяви лидерът на БСП. Той напомни, че Илиева отказа да плати 150 млн.лв. по САПАРД, обвинявайки фирми в корупция. Сега фирмите водят съдебни дела и държавата ще трябва да плати за нанесените й щети за десетки милиони.

Според членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев заради този скандал най-малкото, с което може да се размине страната ни е пълен одит. Това, по думите му, ще блокира работата на ДФ „Земеделие".

Социалистите коментираха и посещението на министъра на културата в Италия. Според тях министърът трябва да си ходи, ако не даде обяснение. От БСП изтъкнаха, че това не е първият подобен случай и напомниха пътуването на Лъчезар Иванов и Божидар Нанев до САЩ.

По повод АЕЦ „Белене" Сергей Станишев беше категоричен, че предишното правителство е направило реалните стъпки по изграждането на централата. Лидерът на БСП напомни, че проектът е одобрен от ЕК, отговаря на стандартите за сигурност и е икономически изгоден за България. По думите на Станишев с всяко отлагане на проекта страната ни губи пари. За това, че вече 16 месеца проектът е замразен, отговорност носи ГЕРБ. „За мен ще бъде предателство на националните интереси, ако се допусне държавата да загуби мажоритарния пакет от „Белене", акцентира председателят на БСП. Той заяви, че целта е да се построи българска централа.

Членът на ИБ на НС на БСП и народен представител от ПГКБ Бойко Великов коментира, че БСП има потенциал да разшири влиянието си във Велико Търново. Амбицията на социалистите е на следващите избори да имат повече кметове, избрани или подкрепени от БСП. Сергей Станишев отбеляза, че е важно да бъдат издигнати авторитетни кандидатури, които да имат широка обществена подкрепа и БСП да предложи реална алтернатива.