Корнелия Нинова: С 50 честни, неподкупни и без зависимости хора, поставени начело на държавата, бързо приключваме корупцията

Мар 10, 2021 Новини Избори 0 3037

Според Нинова ключовите думи за управление на кризата са предсказуемост и стабилност

 „Борим се за демографски стабилна, здрава и образована нация, която прави модерна икономика, има високи доходи и живее в справедлива и чиста държава. Това е в едно изречение всичко, за което се борим”, определи приоритетите на БСП лидерът Корнелия Нинова по БТВ.

Тя посочи, че БСП иска да спечели изборите, за да  може да изпълни програмата си и да стане факт това, което левицата обещава на българските граждани: „Ние досега не само на думи, а и с действия в парламента провеждахме нашите политики под формата на различни законодателни инициативи и внасяне на закони. Но е очевидно, че такава политика може да се провежда. Искаме да спечелим изборите, за да си реализираме програмата и тя даде своя резултат.”

Лидерът на БСП изрази съмнения относно честността на изборите. „Имаме и аргументи и то съвсем отскоро. Всички видяхме - журналистите  показаха ситуацията с оранжевите маски, броенето им след гласуването и  пускането им на определено място, за да се преброят определен брой гласове“.

 Корнелия Нинова бе категорична, че  честните избори трябва да бъдат  гарантирани на хората и БСП го прави с всички възможности, които има - застъпници, наблюдатели, чуждестранни  мисии, както и обединение на всички парламентарни и извънпарламентарни сили, които искат промяната: „Това е надпартийна кауза. Подадохме ръка за това и тя продължава да е подадена към всеки, който иска да се обединим за честността на изборите”, повтори апела си председателят на БСП.

Нинова определи поведението на Борисов в предизборната кампания като абсолютно против морала и против начина на правене на политика: „Питахте какво ще променим основно в държавата – ето, това е едно от нещата. Трябва да гарантираме, че това ще се промени – начинът на управляване на властта. Мога да ви кажа какъв е при Борисов и какъв ще бъде след него.” Нинова поясни, че за тези 11 години се е разградила държавността. ”Направи се така, че животът на много групи от български граждани да зависи от волята на един човек, а не да се упражнява от институциите и да стъпва на принципите на държавността.” Корнелия Нинова даде и конкретни примери отпреди няколко часа.

„Борисов заяви, че са дали над 1 млрд. лева на пенсионерите в помощ за ковид кризата. Това е добре за възрастните хора, които имат нужда, но това е добър пример как не бива да се упражнява властта. Той я упражнява „на парче“, според дали е преди избори или ГЕРБ е в криза, защото 11 години не преизчисли всички пенсии. Да, сега „на парче“ преди изборите ще им помогне с 50 лв., но след изборите и след кризата милион и половина възрастни хора ще продължават да живеят на прага на бедността”, подчерта председателят на БСП.

“Какво ще бъде след Борисов: ще се преизчислят всички пенсии, което ще доведе до увеличение на пенсиите между 20 и 30% в зависимост от осигурителния принос и стажа на всеки човек. И това ще бъде трайно - в криза или без криза, те ще имат повишение на пенсии и няма да живеят на прага на бедността и няма да зависят от хрумването на един или друг министър-председател, независимо кой е той”, посочи Нинова.

Лидерът на българските социалисти коментира, че това преизчисляване е щяло да струва 1 млрд. и 200 млн. лв. и е щяло да е справедливо, дълготрайно: „Нямаше да поставя възрастните хора в зависимост от хрумванията на един човек. Борисов днес се похвали, че са изхарчили 1 милиард за няколко месеца по 50 лв. на всеки за това кратковременно решение.”

Нинова даде и друг пример от вчерашната й среща с кметове: „ГЕРБ  убиха институционалността и принципите на държавата. Умишлено залагат в бюджета ниски бюджети за общините и след това предизборно се тръгва с джипа и се раздава на тази община 5 милиона, на онази 10. Без принципи и  без критерии за какво се дават и с каква цел? Еднолично за изборите.”

Корнелия Нинова посочи, че при управление на БСП процент от събраните данъци на хората ще останат в общината, в която живеят: „За да знаят хората, че като си плащат данъците тези пари се връщат на тяхната улица, в техния водопровод, на тях ще им помагат, а не да стоят и да зависят кога на някой министър-председател или министър ще му хрумне да  мине с джипа и просто да ги уважи предизборното. Ето това е различния начин на упражняване на властта и на правене на политика”, заяви Нинова.

„Във финансовата част на програмата на БСП гледаме на данъчната политика като на начин да се намалят неравенствата. Ужасяващо се отваря ножицата, особено в кризата. Над 500 000 семейства са изтеглили влоговете си до 1 000 лв. в банките, което означава, че това са последните им пари и са ги изтеглили от нужда. В същото време всеки ден в последните месеци е имало по един нов милионер България, в последните три месеца”, позова се на данните на БНБ председателят на БСП.

Тя изтъкна, че данъчната политика е един от начините да се преодолее това: „Ние сме определили кои групи са най-засегнати от това неравенство: работещи млади семейства с деца. За тях предвиждаме семейно подоходно облагане. Това ще намали данъка им с по 500 лв. от облагаемата основа за всяко дете, ако са работили и са внасяли осигуровки. От семейното подоходно облагане 789 000 семейства ще бъдат облагодетелствани. Другата най-уязвима група са пенсионерите. Знаете нашата политика за преизчисляване на всички пенсии и увеличението им ще бъде с между 20 и 30%.”

Според Нинова ключовите думи за управление на кризата са предсказуемост и стабилност.

Тя посочи, че поне от година сме свидетели на огромен хаос: „Не можеш на 1 март да кажеш: отваряме всичко. На 9 март, само една седмица по-късно, да кажеш: затваряме отново. Да кажеш: отваряме зелени коридори за ваксини, хората се наредили на опашки: няма ваксини, връщайте се. Да кажеш на личните лекари: правете списъци, елате ще ви дадем ваксините. Те правят списъци, отиват, и пак няма ваксини. Този хаос, противоречия и непоследователността в мерките, доведе до провал в управлението на кризата при ГЕРБ.

Нинова припомни, че е имало период, в който България е била първа по смъртност, а сега е  последна по ваксинация: „Имаше времена, в които хората умираха по стълбите на болницата”, не спести факта Корнелия Нинова.

Помолена да коментира икономическите мерки на правителството на Борисов, Нинова отговори, че там управляващите са направили големи грешки, които са довели до спад в ръста на икономиката с над 4%.

Тя даде решение и на този проблем. „Какво ние бихме направили спечелвайки изборите: стратегически да се определят пет сектора в икономиката на България, които носят най-много добавена стойност в брутния вътрешен продукт, тези които ти дърпат икономиката и където има най-много работни места и съсредоточаваш там държавната помощ. Тези сектори ще изтеглят останалите. Ние бихме дали данъчна ваканция на фирмите, както го направи половин Европа. И бизнесът казва това – не ни помагайте с друго, освободете ни за определен период от плащане на данъци. Защо да плащаш данък „Сгради” и такса „Смет” като не работиш? Това е несправедливо. Тази мярка щеше да помогне много на бизнеса.”

Лидерът на БСП припомни, че правителството на Борисов предложи кредити на хората вместо безвъзмездна помощ: „Мнозинството от хората, които са взели кредити, са си платили бързите кредити. „Взеха кредити, за да погасят кредит и стоят пак с кредити. Каква помощ е това от държавата?“, попита риторично Нинова.

 „Какво направи Европа и какво бихме направили ние, спечелвайки изборите - ще направим месечна безвъзмездна помощ от държавата на домакинство. Случи се в Гърция, Италия, Испания. В половин Европа държавниците го направиха. Тук кредит върху кредит. С това не помагаш на хората. Има много алтернативи, доказани европейски, модерни практики за помощ на икономиката и на социалната система. Уви, правителството не се справи”, безапелационно констатира Корнелия Нинова.

Относно предложението на БСП правителството да започне преговори за внасяне на други ваксини в страната, Корнелия Нинова коментира, че това е ще да гарантира свободен избор от повече ваксини, тъй като ваксини няма, а желаещи доброволно да се ваксинират има. Тя посочи, че едната възможност е руската ваксина „Спутник V”, а другата е китайската ваксина.

„46 държави в света регистрираха руската ваксина, като част от тези държави са в Европа. Аргументът на управляващите че не е одобрена от европейската агенция не е валиден след като Унгария, Полша, Словакия са купили ваксината. Германия започва разговори, а австрийският канцлер казва на руската страна, че не само искат да я купят, но им дават възможност да я произвеждат на австрийска територия“, обяви Нинова и подчерта, че ускореният ваксинационен процес ще даде възможност по-скоро да се пребори здравната криза, икономически да се възстанови България и да се възстанови социалната сфера и контакти.

 Председателят на БСП посочи три мерки за борба с корупция:

„Първото е законодателството. Отдавна твърдим, че при управлението на ГЕРБ корупцията се залага в законите и става безнаказана. Първа стъпка - изчистване на законодателството от лобистки текстове, които обслужват определени хора и групи. Чисти закони с грижа за хората, а не за определени лобита и групи.

Второто са органите, които прилагат законите. Тук нашата програма предвижда съвсем друга структура и начин на управление на Комисията за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобитото имущество, закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Сега има актове на прокуратурата, които не подлежат на никакъв контрол.

Но извън тези мерки най-важни са хората. Уверявам ви, че 50 и по-малко честни, неподкупни и хора, които нямат зависимости, поставени начело на държавата и ако им е даден политически гръб от партията, която има мнозинство и им се каже това трябва да се свърши, много бързо ще приключим с въпроса за корупцията”, заяви Корнелия Нинова.