ГЕРБ лишава от право на глас хората от 1500 населени места в България

Nov 29, 2010 Новини БСП 0 1482

Това, което ГЕРБ правят с Избирателния кодекс е тотално безобразие и то трябва да бъде спряно

Това, което ГЕРБ правят с Избирателния кодекс е тотално безобразие и то трябва да бъде спряно. Това заяви председстелят на НС на БСП Сергей Станишев пред членове и симнпатизанти на партията във Велико Търново. Според лидера на социалистите Избирателният кодекс единствено обслужва политическите инетреси на ГЕРБ и не решава основен проблем какъвто е купуването на гласове и контролирания вот.  По думите на Станишев, към хората от 1500 малки населени места ГЕРБ се отнася  като към хора-втора категория, отнемайки им правото да избират свои кметове. Същото се прави и по отношение на големите градове, където кметовете на райони няма да се избират, а ще се назначават. Председателят на БСП изтъкна, че в стремежа си да овладее цялата власт, ГЕРБ лишава гражданите от право на глас. Станишев отбеляза, че левицата категорично ще се противопостави на готвените промени. Социалистите ще заявят позицията си в парламента. Същевременно започва и протестна подписка в цялата страна. „Ако трябва и към Конституционния съд ще се обърнем. Това беозбразие трябва да бъде спряно", категоричен беше лидерът на БСП.

Според Станишев страната ни за първи път има управление без посока и всеки ден се мени позицията на правителството. „Най-лошото е когато държавата не знае какво прави", отбеляза лидерът на БСП. По думите му за година и половина сме свидетели как се разрушава държавността в България. Според председателя на социалистите, ГЕРБ съзнатлно принизява на парламента, за да бъде установен едноличен режим. „Този режим ще бъде силов вътре в страната и хилав и раболепен навън", добави Станишев.

Според лидера на БСП всички добри обещания на ГЕРБ остават неизпълнени - нито увеличаването на пенсиите, нито по- голямата прозрачност в управлението, нито по-голямата прозрачност в усвояването на еврофондовете. „Кризата в България рязко се задълбочи", добави Станишев. Той изтъкна, че за последната година в България има нови 100 000 безработни и  икономическият живот се свива, въпреки че Симеон Дянков няколко пъти обяви края на кризата. Според лидера на БСП, правителството на ГЕРБ дължи отговор на въпроса - къде са парите и защо за догодина се предвиждат с 8 млрд.лв. повече БВП в сравнение с 2008г. и същевременно 2 млрд.лв. по- малко приходи. По думите на Станишев тези пари остават в сивата икономика и в контрабандата. „И никакви показни акции и прелети с хеликоптери не могат да прикрият тази реалност", добави лидерът на БСП. Той беше категоричен, че некадърността на правителството я плащат хората. Пенсионерите няпример няма да получат коледни надбавки. Доходите се замразяват, което води до реално обедняване заради натрупаната инфлация. Управляващите се отказват от данък „лукс", но въвеждат данък „колиба". Заедно с това правителството задлъжнява и увеличава държавния дълг, който догодина се планира да нарастне между 2 и 3 млрд.лв. „БСП имаше ясна социална политика и избра за приоритет увеличаването на доходите на хората", напомни Станишев. Според председастеля на БСП управлението на ГЕРБ се основава на лъжи и репресия. Затова и все повече хора се разочароват от правителството.

„БСП се показва като алтернативна опозиция", изтъкна Станишев. Той даде за пример алтернативния бюджет, който левицата внесе в парламента. „Важно е да покажем на хората, че е възможно да се управлява по друг начин и да има социална политика, особено по време на криза", добави председателят на БСП.  По думите му е важно социалистите да търсят консолидация, защото предстоят избори с голям залог. „Притеснявам се не толкова за БСП, а за страната и какво ще е населдството на кабинета Борисов и как ще се преодолява", заяви Станишев.

Преди срещата си със социалистите от Велико Търново, лидерът на БСП посети Полски Тръмбеш, където разговаря с членове и симпатизанти на партията. Станишев призова хората да подкрепят подписката на БСП срещу Избирателния кодекс и срещу въвеждането на данък „колиба". „Ще има битка в парламента на второ четене срещу това безумие", категоричен беше Сергей Станишев.