БСП сезира наши и европейски институции за безогледното погазване на предизборните правила от Борисов

Мар 08, 2021 Новини БСП 0 3270

08.03.2021г.

„Прави впечатление на всички поведението на министър-председателя Борисов в предизборна кампания. Вижда се, че както и преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони. И той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания. Ето защо ние като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме необходимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на Бойко Борисов.” Това заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов.

Брифингът бе даден във връзка с писмата на председателя на БСП Корнелия Нинова до европейски лидери и институции, ЦИК, СЕМ, както и призива към всички медии и доставчици на медийно съдържание в България по отношение на нарушаването на изборното законодателство от премиера. На пресконференцията присъстваха юрис-консултът на БСП Аглика Виденова и експертът от Международния отдел на „Позитано“ 20 Мирослава Гатева.

Във връзка с грубите нарушения на изборното законодателство от Бойко Борисов БСП алармира на най-високо политическо ниво председателя на Европейския парламент - Давид Сасоли и председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес.

БСП сезира и генералния секретар на Съвета на Европа  Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Даемс, Дорис Барнет - председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ, както и други политици и организации на най-високо ниво, ангажирани с гарантиране честността на изборите.  

„На 7 март български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика.” С тези думи се обръща в писмо до европейските лидери и институции лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В писмото се посочва, че това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания и регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. „Само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана”, подчертава председателят на БСП. Тя припомня, че през последните няколко дни се наблюдават репортажи на срещи с различни социални групи и злоупотреба с административни ресурси.

Нинова посочва още, че на 5 март премиерът е провел среща с музикалните изпълнители и им е обеща 4,2 милиона държавна помощ. „Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат”, пояснява още лидерът на българските социалисти.

„Вярваме, че тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес”, категорична е тя в писмото си. БСП вече  сезира държавните органи – ЦИК и СЕМ, за да прекратят тези практики.

„Надяваме се това да провокира реакция както от тях, така и от международните институции.”, изразява надежда Корнелия Нинова.

„Продължаваме да разчитаме на Вашата подкрепа за честни и свободни избори в България, където всички партии имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати”, заявява на европейските лидери Нинова.