Георги Свиленски, БСП: Корупцията при ГЕРБ е държавна политика и начин на съществуване

Мар 08, 2021 Новини Избори 0 1243

Гласуването е безопасно и много по-полезно от това да си стоиш вкъщи и ГЕРБ да продължи да управлява

„На 4-ти април предстоят поредните парламентарни избори. Това е датата, на която България трябва да тръгне в друга посока. Ние искаме да дадем нов път и нова визия за управление на България. Искаме България да има образована и здрава нация, искаме България, която да развива силна икономика. България, в която да се спазва държавността, да се уважават институциите, да няма корупция. Искаме България, в която българските граждани да живеят свободно и спокойно, и затова искаме на 4-ти април вота на българските избиратели“, със  силно встъпление започна участието на председателя на Предизборния щаб на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на първия предизборен дебат по Нова телевизия.

На въпроса как се справя държавата с управлението на кризата и какво повече може да се направи, социалистът отговори: „От първия ден на кризата БСП ясно каза, че трябва да има държавна политика по управлението на кризата. Казахме, че трябва да бъде задействан готовият план от 2006 година за подобни ситуации, че трябва да има масово тестване на населението, което да е и безплатно.“

Свиленски ясно заяви какво не направи правителството и защо се стигна до този хаос в управлението: „И при първата, и при втората, сега и при третата вълна, правителството действа хаотично и непоследователно. БСП приканва управляващите да се вслушат в медицинските специалисти в момента, защото това не може да е тема за политическа експлоатация“. По думите му в момента БСП предлага масово тестване и ваксиниране на българските граждани.

„България плати 500 млн. евро за доставка на ваксини, а ваксините ги няма“, припомни социалистът и попита управляващите “Къде са ваксините? Ние сме на последно място по ваксиниране. И в този хаос, когато ние правим предложение да бъде внасяна още една ваксина, виждаме една стена от ГЕРБ, която казва, че не може.“ Според Свиленски 40 държави в момента се ваксинират с руска ваксина, а управляващите казват, че България не може. „Управляващите не ги е грижа какво се случва със здравето на населението“, каза още той.

Социално-икономическите мерки, които правителството предложи, също претърпяха провал, според социалиста. „Всяка една мярка, която предложиха - закъсня, нито една не достигна навреме до българския бизнес и българските граждани. Сега отвориха бизнеси и никой не мисли за малките и средни фирми, които са гръбнакът на икономиката“, заяви Георги Свиленски по повод множеството фалирали предприятия.

Свиленски е категоричен, че правителството има различно отношение към малките и към големите бизнеси. За пример той даде концесията на Летище София. „10 години столичани остават без летище, което да внася в държавата тези концесионни такси. Ние отново се противопоставяме и когато на 4-ти април спечелим, ще предприемем всички действия да не се допуска концесионерът да не плаща“.

„БСП обещава да направи така, че българската икономика да заработи по начин, по който доходите да бъдат повишени“, заяви Георги Свиленски.

„България е на първо място по корупция, казано и доказано и от европейските партньори, и от американските, и от България“, с болка напомни той. „България е най-корумпираната държава. 12 години се управлява от ГЕРБ и за тези години стана символ на корупцията във всяка една сфера“, категорично заяви социалистът и уточни, че Законът за обществените поръчки и фирма “Автомагистрали“ са най-ярките примери за корупция. „Корупцията при ГЕРБ е държавна политика и начин на съществуване“, каза още Свиленски.

Социалистическата партия ще управлява с народните представители на “БСП за България“, с платформата и програмата на БСП, а след провеждането на парламентарните избори, Българската социалистическа партия ще се допита до своите членове с кого би управлявала. Това обясни Георги Свиленски по темата с кого би се коалирала левицата.

На въпрос от опонента с какво БСП допринася за подобряване на медийната среда, Свиленски отговори: „Когато в дадена медия се отразяват целенасочено или не се отразява Българската социалистическа партия, когато се преиначават факти и числа, аз няма как като председател на Националния предизборен щаб да не реагирам. Това не е намеса в работата на телевизията, а светване на лампата за некоректно отразяване.“ Той допълни, че предстои предизборна кампания и всички трябва да бъдат равнопоставени.

На финала на дебата Георги Свиленски призова българските граждани на 4-ти април да излязат да гласуват, без да се страхуват. „Гласуването е безопасно и много по-полезно от това да си стоиш вкъщи и ГЕРБ да продължи да управлява“, заключи той.