Кристиан Вигенин, БСП: От позицията на управляващи ще реализираме редица реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система

Мар 05, 2021 Новини Избори 0 1219

Ще възстановим качеството на законодателството и достойнството на парламента

 „От БСП имаме редица реформи, които ще реализираме от позиция на управляващи – в здравеопазването, в образованието, в съдебната система. Това са сериозни ангажименти, към които аз ще бъда съпричастен. Заедно с това, ще продължа да се боря и за моите избиратели, гражданите на ямболска област – да довършим новата болница, да имат добри пътища, чиста питейна вода, както и програмата „Странжда-Сакар“, която искаме да реализираме“, очерта основните приоритети пред левицата и пред себе си водачът на листата на БСП в Ямбол за парламентарните избори Кристиан Вигенин в първия предизборен дебат по бТВ.

Коментирайки ситуацията с Covid-19 и мерките, предприети от правителството за справяне с нея, Вигенин посочи: „Имаше периоди, в които България беше първа по смъртност от Covid-19 - не само в Европа, но и в света. Много често имаше нелогични действия, които като че ли бяха по усмотрение на министър-председателя, а не въз основа на реалните препоръки и на реалното развитие на пандемията“.

Според кандидат-депутатът от БСП много от социално-икономическите мерки на управляващите не са сработили, особено тези за бизнеса.

„Има мерки, по които вече 7-8 месеца  няма разплатени средства, а други тепърва се разкриват. Около 260 млн. лв. са дадени за бизнеса към средата на февруари, което 0.2% от БВП. Това е на фона на други страни, които заделиха между 5% и 15%. Тук правителството е длъжник и на хората, и на бизнеса“, каза социалистът.

Кристиан Вигенин определи като втори голям провал на правителството информационната кампания във връзка със ситуацията с Covid-19 и сега с ваксините. 

„Както „Спутник V“, така и другите ваксини, които са на международния пазар и вече са с доказана ефективност, са алтернатива на закъснелите доставки на ваксини в момента. Всяка възможност трябва да бъде използвана. БСП внесе предложение в парламента за разрешаване на доставки от руската ваксина, очакваме адекватен отговор от управляващите“, каза още той по темата с ваксините.

По думите на Кристиан Вигенин, който е и зам.-председател на отиващия си парламент, това Народно събрание е стигнало ново дъно по отношение на качеството на законодателството. 

„Ако президентът е налагал много пъти вето, то е защото по такъв начин се приемаха законите в парламента, че може само и единствено да се срамуваш. Приемаха се закони в рамките на само 2 дни. При други, в преходни и заключителни разпоредби се пробутва лобистко законодателство, което няма нищо общо с основния закон. Има дълъг списък с такива случаи“, разкри Вигенин.

„Качеството на законодателството е предимно отговорност на мнозинството в парламента. И понеже в следващия парламент ще има друго мнозинство, мога да гарантирам, че ще възстановим достойнството на парламента“, уточни кандидат-депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин коментира и темата с борбата с корупцията. Той категорично заяви, че това правителство не се справило в това отношение и посочи, че красноречиво за това говорят възникналите спонтанни протести през лятото. 

„А ситуацията с корупцията продължава да се влошава въпреки законодателството, което беше прието за борба с нея“, добави социалистът.

Според представителят на БСП в дебата назначаването на прокурор, който да разследва главния и неговите заместници, няма да даде желания резултат посочи решението, което предлага левицата - промени в закона, които да дадат възможност за съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. 

„Що се отнася до Комисията за противодействие на корупцията, в този си вид и с тези правомощия, тя не работи. Все още нямаме нито един осъден за корупция по високите етажи на властта“, отбеляза Вигенин. 

Предложението на БСП - създаването на агенция „Антикорупция“, която да има  разследващи функции. 

„Също така смятаме, че трябва да се помисли по начина на формиране на Висшия съдебен съвет. Имаме и ред други предложения, които имаме и с които ще се обърнем към всички политически сили в следващия парламент, за да потърсим най-после работещи решения за съдебната система и за качествената борба с корупцията“, добави Кристиан Вигенин.

„В Споразумението за партньорство, което е изпратено от българското правителство до Европейската комисия, се съдържат унищожителни оценки за състоянието, до което е докарана страната при управлението на ГЕРБ. Там пише, че са се увеличили разликите между най-богатите и най-бедните в България. Пише, че въпреки милиардите, изсипани в тази политика, разликите между най-бедните и най-богатите региони в България се увеличават. Разликите в доходите между Видин и София се е увеличила в пъти. Това означава, че европейските и националните пари, които управляващите наливат, не дават резултати“, разкри социалистът.

По думите на Кристиан Вигенин БСП имаме редица предложения, които са свързани с увеличаването на доходите на най-уязвимите групи. 

„Предлагаме мерки срещу демографската криза и подкрепа за младите семейства. Редица други мерки като преизчисляване на всички пенсии, които сме изчислили по начин, по който да направи възможно прилагането им. С нашите ще намалим данъците на 760 хил. български семейства, докато 3,5 млн. българи ще останат със същите данъци. Ще вдигнем данъците единствено на стоте хиляди българи с най-високо доходи“, обобщи част от социалните предложения на БСП Кристиан Вигенин в ефира на бТВ.