БСП стартира подписка срещу Изборния кодекс и срещу данък „колиба”

Nov 25, 2010 Новини БСП 0 1350

  Правителството на ГЕРБ отдалечава страната ни от Шенген   БСП стартира подписка срещу промените в изборното законодателство, както и срещу въвеждането на новия т

 

Правителството на ГЕРБ отдалечава страната ни от Шенген

 

БСП стартира подписка срещу промените в изборното законодателство, както и срещу въвеждането на новия т.нар. данък „колиба". Още днес депутати от Коалиция за България ще внесат предложения за промени в Избирателния кодекс. Това обяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на НС на БСП.

Лидерът на социалистите беше категоричен, че Избирателният кодекс ощетява правото на българските граждани свободно да избират своите представители в местната власт. Това по думите му е най-видимо в две ограничения - ограничението на хората от големите градове да избират районни кметове и ограничението на хората от малките населени места да избират свои кметове. Според социалистите това  намалява представителността и мотивацията на гражданите да гласуват.

Сергей Станишев изтъкна, че БСП е водила ясна и последователна политика в това отношение. Докато през 1999г. ограничението за пряк избор на кмет в малките населени места е било до 500 души, при предишното правителство ограничението е било 150 души. Така БСП разширява правото на гражданите да избират кметовете. Въвежда се и правото на жителите на големите градове да избират районни кметове. Станишев обяви, че Коалиция за България ще внесе своите предложения за второто четене на Избирателния кодекс, както и предложения за разширяване на правомощията на районните кметове и на кметовете на малките населени места, ако те останат избираеми. „Това е философията на децентрализация", обясни лидерът на БСП.

Социалистите изтъкнаха, че след като управляващите се отказаха от данък „лукс", смятат да въведат т.нар. данък „колиба", който на практика натоварва най- бедните хора. Станишев беше категоричен, че данъкът не дава никакъв сериозен фискален ефект, но създава допълнителни разходи за администрацията и сериозни затруднения за гражданите. Само във видинска област например този данък ще засегне около 12 000 имота, от всеки от които средно ще бъдат събрани по около 2 лева. Лидерът на социалистите напомни, че БСП води последователна политика за освобождаване на хората от подобни данъци. Сергей Станишев заяви, че левицата стартира подписката, за да мобилизира протеста на хората и несъгласието им с подобна политика на ГЕРБ. Целта, по думите на лидера на БСП, е да се направи всичко възможно тези несправедливи решения да бъдат спрени.

Председателят на БСП коментира и опасността да бъде отложено във времето членството на страната ни в Шенген. Станишев беше категоричен, че заедно с министър Цветан Цветанов, Симеон Дянков ще носи пряка отговорност за отлагане на членството на страната ни в Шенген. Лидерът на социалистите напомни думите на Цветанов, според който България незаслужено е била приета в ЕС. Това изказване според Станишев, освен че е обида за българските граждани, ще бъде използвано от опонентите на България срещу интересите й - за Шенген, за Еврозоната и за европейските средства. „Премиерът Борисов не се разграничи от думите на вицепремиера", изтъкна Станишев и добави, че Холандия и Франция вече поставят въпроса за отлагане на членството на страната ни в Шенген. Станишев предупреди, че се правят  опити членството да бъде обвързвано с прекратяването на механизма за мониторинг. Заедно с това  Симеон Дянков е обявил по СиЕнЕн, че след Ирландия, следващи са Португалия и Испания. „Каква подкрепа ще иска българското правителство от Испания и от Португалия, след като раздава такива оценки?", възмути се председателят на БСП.

Пресконференцията може да изтеглите от тук >>>