Проф. Светлана Шаренкова: Само БСП може да победи мафиотско-мутренския модел на управление на ГЕРБ

Мар 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 1359

02.03.2021г.

„Тези избори ще протекат в уникална ситуация. ГЕРБ и Борисов много умело използват страха от заразата, само че какво правят те, за да няма опасност хората да се събират и да се върнем към нормалния начин на живот? На 27 декември започна ваксинацията в Европа, и ние отново сме последни. На юруш дадоха едни зелени коридори, които приключиха много бързо, в рамките на 3-4 дни, защото ваксини няма. Ваксината, която е договорена е на фармацевтичната компания Астра Зенека и към нея има най-много въпросителни. Тя е договорена в най-големи количества от страна на България, ние сме ги поръчали, само че те не идват. Дори самата Германия не желае да се ваксинира, не вярвам, че там ще се ваксинират с Астра Зенека", заяви във връзка с неуредиците около ваксинационния процес у нас проф. Светлана Шаренкова, кандидат за депутат на БСП от листата в Благоевград пред камерата на предаването "Актуално от деня" по БСТВ.

Тя коментира и изконните българо-руски отношения: "Тъжно е, че в България продължаваме да спорим за русофилство и русофобия до ден днешен. Русофилството е национална кауза, не партийна. Дмитрий Лихачов най-хубаво го е казал със своите думи, че България е държава на духа, отчитайки това, че България е дала кирилицата, светите книги на Русия, а от друга страна, Русия ни освободила. Това е една солидарност между два братски славянски православни народа."

"Властта искаше да издрапа, така че до ноември-декември да няма предсрочни избори, да няма служебен кабинет. Това, което се случи в Мъглиж е много показателно. Това не е демокрация, това е ужасяващо. Ще цитирам думите на Цветан Цветанов, вторият в ГЕРБ: "Изборите се провеждат от МВР", на това същото изказване, медиите не обърнаха внимание. Тази година е изключително важно да се гласува", призова хората кандидатката за депутат.

Проф. Шаренкова подчерта, че БСП е единствената опозиция в момента, която има ясна програма за това как ще управлява и отказва да влезе в задкулисност, готова е с листи и програма, а другите партии още се ослушват.

"Ще участвам в кампанията на БСП за България в Първи многомандатен регион Благоевград и за мен това е чест. БСП и другите политически сили трябва да освободим превзетата държава, трябва да върнем българската държавност. България е демократична, парламентарна, правова и социална държава, така пише в Конституцията ни, нито един от тези елементи днес не се осъществява", посочи професорът.

На въпроса по темата за скандалните поправки в закона за радиото и телевизията, на които два пъти бе отлагано четенето, какво крият и защо са били внесени "в 12 без 5", проф. Шаренкова обясни: "Аз не мога да ви разкажа за него, защото той беше получен наистина преди няколко дни в Народното събрание от Министерски съвет и всички експерти бяха ужасени. Ние не сме в условия на война, така че из основи да променяме законите си. Тук става въпрос за обществени медии, това са парите на българския данъкоплатец. Ако трябва да се променят законите, това трябва да стане след широко обсъждане и общ консенсус между журналисти, депутати, общественост и така нататък. Това не се случи. Ние като журналисти сме наричани мисирки, тулупи, лично от премиера, когато не му изнася някой въпрос.", заяви социалистката.

„България заема едно от последните места по социална политика, а сме на първо място по корупция. Икономиката не е пазарна, икономиката ни е силово-мутренска. Днес Кристиан Вигенин излезе с фрапиращи факти, че по време на управлението на ГЕРБ ние сме загубили между 1 и 3.5 милиарда лева, заради нарушения по изпълнение на общински поръчки и Европейски програми, които можеше да влязат в полза на България. БСП със своята програма, която формира вече повече от 2 години, е силата, която би могла да победи и да измете този мафиотско-мутренски модел на управление. Раздаването на пари от джипката, това е типично мутренски подход", критикува проф. Светлана Шаренкова.