Кристиан Вигенин: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов

Мар 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 1439

3,5 млрд. лева са загубите за България от усвояването на европейските средства от ГЕРБ

"Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите заповеди по принцип и още повече на едно свято място, а именно - да се лъже, не е добре", каза в предаването "Нещо повече" по БНР заместник-председателят на БСП и водач на ямболската листа за парламентарните избори Кристиан Вигенин по повод коментара на премиера Бойко Борисов, направен при посещението му в Пещерския манастир, че "ако дойдат БСП на власт, еврофондовете заминават".

"Последните два пъти, когато са спирани средства по европейските програми е било за нарушения, направени по времето на правителството на Бойко Борисов. Когато през 2013 г. временно беше спряна оперативна програма "Околна среда", то беше заради нарушения в системата на контрола на обществените поръчки, извършени в периода 2010-2013 г. - при първото правителство на Бойко Борисов. Когато през 2017 г. временно беше спряна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", то беше заради слабости в управлението на програма в периода 2014-2016 г. - по времето на второто правителство на Борисов", посочи Вигенин.

"Борисов, обикаляйки магистралите и показвайки ремонтирана инфраструктура, не трябва да забравя, че това не са лични негови средства, а европейски средства, които той има възможността да показва сега как са похарчени, благодарение и на БСП", обърна внимание социалистът. Той припомни, че процесът на присъединяване на България е започнал с правителството на БСП през 1996 г., когато е внесена молбата за членство и официално България се е присъединила към ЕС през 2007 г. - отново по времето на правителство на БСП.

Кристиан Вигенин се позова на последното изследване на "Центъра за изследване на демокрацията", според което злоупотребите с еврофондове в България, преди всичко при управлението на ГЕРБ, които почти без прекъсване управляват от 2009 г., възлизат годишно между 5% и 15% от общия размер на тези средства. "Тези средства са съизмерими със средствата, които се въртят в сектори на организираната престъпност като трафик на хора, на наркотици и на незаконната търговия с горива. Това означава, че са нанесени потенциални вреди между 1 млрд. и 3,5 млрд. лв.", обясни Вигенин.

 Коментирайки начина на инвестиране на европейските средства от ГЕРБ, Вигенин даде пример с кохезионната политика - политиката, чрез която България трябва да се приближи до средноевропейските равнища.

"След  10 години не само, че не са намалели различията при толкова инвестирани милиарди, а първо, България още повече се е отдалечила от Европейския съюз и второ, вътре в България по-бедните региони изостават още повече от по-богатите. Това означава, че има нещо дълбоко сбъркано в начина, по който се усвояват тези средства", категоричен бе Кристиан Вигенин.