Крум Зарков: БСП е за управление с прозрачност и за решения, водещи до по-солидарно общество

Фев 27, 2021 Новини БСП в медиите 0 624

Не бива да бъдат лишавани хората от нито една възможност, когато става дума за здравето им, а руската ваксина „Спутник V“ е още един шанс

„Една дума е достатъчна за анализа на мандата на Народното събрание – скандал. Непрестанен скандал, непрекъснат скандал от началото до края, с много ясни измерения. Опити за покупка на най-голямото енергоразпределително дружество от неизвестна фирма, регистриране преди няколко седмици, без капитал и история, през хазарта и обвиненията за неизплатени данъци и корупционни схеми. Редуваха се безводия и наводнения. Непрекъснат трус. Прякото последствие от всичко това – нито една реформа, нито една промяна. Не се реши нито един от проблемите, които бяха на дневен ред по време на предизборната кампания през 2017 г. – социалните системи и пенсиите, здравеопазването, околната среда“ Това заяви зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков по БНР.

В качеството си на избран народен представител от област Русе, Зарков припомни, че преди четири години основен проблем там е бил и продължава да бъде пътят до Велико Търново, със „смъртоносната отсечка“ Русе - Бяла. „Преди четири години проблем в Русе беше и въздухът и замърсяването – сега продължава да е същият“, продължи социалистът.

„Страшно много изгубено време за България, за съжаление“, обобщи той.

Зарков направи равносметка за изминалия мандат на Народното събрание, че 28 пъти с основание Парламентарната група на левицата е подкрепила вето на президента, наложено по различни законопроекти. 

По думите му законодателният ни модел е напълно опорочен: „Всеки, който погледне дистанцирано начина, по който се законотвори, начинът, по който влизат поправки, които не са обсъждани; начинът, по който се предлагат неща между първо и второ четене без общо с философията на законопроекта; начинът, по който се крият разпоредби в преходните и заключителни такива; самият факт, че министър-председателят не се явява в парламента по ключови въпроси, че над 60 въпроса са били връщани от председателството на Народното събрание. Последните четири години конституционната рамка на страната беше допълнително изкривена. Парламентът, вместо да бъде място за истински дебат, се превърна в един орган, който подпечатваше често противоречащи си решения, които бяха задавани от изпълнителната власт“. 

Депутатът изтъкна, че изпълнителната власт често се е криела зад отделни депутати, вносители на съответната идея на принципа „проба-грешка“ – ако мине, мине.

По темата за ваксините в България и руската ваксина „Спутник V“, за която БСП внесе в парламента предложение да бъде доставяна у нас, Зарков коментира, че има въпроси, по които сътрудничеството с Русия е неизбежно. Такъв е въпросът за ваксините, тъй като европейските контрагенти не успяват да захранят с достатъчно количество от тези, с които са сключени договори. „Сигурен съм, че и на Европейско ниво ще бъдат сключени договори между европейски страни и разработената в Русия ваксина, която е доказано ефективна. Не бива да се лишаваме от нито една възможност, става дума за здравето на българските граждани“. Зарков подчерта, че ваксинационният план на правителството и изпълнението му са хаотични – създаването на пореден щаб, планове, определяне на групи, след това решение да няма групи, а вместо това – хората да отидат свободно да се ваксинират. И в крайна сметка ваксините са се изчерпали. 

"Успехите в управлението на кризата около коронавируса се дължат най-вече на отговорното държание на хората", смята Зарков. Той посочи още, че не би трябвало мерките да се отпускат или затягат по политически причини, защото те винаги ще срещат одобрение и неодобрение. Зарков смята, че е нужен ясен сценарий, който да бъде обяснен предварително от управляващите, за да няма хаос в управлението на кризата. Неизбежно е да има някои пострадали обществени групи от въведените мерки, но това да бъде в полза добруването на мнозинството, коментира депутатът.   

Относно предстоящите избори, социалистът обърна внимание, че за съжаление гласуването в България винаги е свързано с уплах – за работното място, например. Сега, към „нормалния уплах“, се прибавя и здравето. „Мисля, че хората ще преодолеят страха. Има обществено отхвърляне на модела на управление. Надявам се хората масово да гласуват. България ще бъде изправена пред  избора – или правителство около БСП, или около ГЕРБ“, посочи Зарков и акцентира, че при наличие на желание за промяна на този модел, трябва да се намери и разбирателство между формациите, които ще го отхвърлят, след изборите.

„Ще заложим на това да кажем нашите алтернативи, нашите предложения за промяна. Ние сме за управление с много повече прозрачност и за решения, които ще доведат до по-солидарно общество. Надявам се хората да прочетат залога и да гласуват масово“, заключи Зарков.