ЕП очаква през 2011 г. една все по-резултатна Европейска служба за външна дейност

  Предстоящата година ще бъде особено важна за присъствието на Европейския съюз на глобалната сцена

 

Предстоящата година ще бъде особено важна за присъствието на Европейския съюз на глобалната сцена. Във външно-политически план би следвало да видим една все по-резултатна Европейска служба за външна дейност, която няма да може да се утвърждава без подкрепата на Европейската комисия като цяло. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) и координатор на Комисията по външни отношения на ЕП Кристиан Вигенин по време на дебата в пленарна зала на програмата за работа на Европейската комисия през 2011 г., представяна от председателя на ЕК Жозе Барозу.

В изказването си българският евродепутат обърна внимание на големият брой предизвикателства във външно-политически аспект, които предстоят през 2011г., в частност в областта на политиката на разширяване на ЕС.

"В сферата на политиката по разширяването ние бихме искали Комисията да се възползва от новата енергия, която беше създадена през 2010 година. Призоваваме Комисията да подпомогне Хърватска в изпълнението на оставащите изисквания, така че преговорите за членство да приключат успешно възможно най-рано през 2011 година. Доколкото за нас е от особено значение прогреса по глава 23, очакваме още през първото тримесечие на 2011 г. Комисията да докладва в Европейския парламент за напредъка по преговорите", заяви Кристиан Вигенин.

Българският евродепутат подчерта и особеното внимание, с което ЕП ще следи процеса на преговори с Турция. Според него Анкара трябва да "бъде окуражена да изпълнява ускорено ангажиментите си в процеса на преговори след изборите през 2011 година, както и да започне работа по нова конституция, с особен акцент върху основните права и свободи на гражданите".

В заключение Кристиан Вигенин припомни очакванията на ЕП прегледът на Европейската политика за съседство "да приключи с предложение за адекватни корекции, които да гарантират кохерентност между целите на политиката и финансовите инструменти, които да ги осигурят".

"За тази цел Комисията ще може да разчита на подкрепата на Европейския парламент. Нашите цели в стратегията "Европа 2020" трябва да намерят отражение в нашата политика към съседите както в Средиземноморието, така и на Изток", заяви Кристиан Вигенин.