Сергей Станишев: Изборният кодекс обслужва политическите цели на ГЕРБ

Nov 23, 2010 Новини БСП 0 1564

  Хората в Чипровци притеснени, че Искра Фидосова се готви да манипулира изборите в града им   Изборният кодекс, който предлагат управляващите, ограничава демократичните права на хората и обслужва политически цели на ГЕРБ

 

Хората в Чипровци притеснени, че Искра Фидосова се готви да манипулира изборите в града им

 

Изборният кодекс, който предлагат управляващите, ограничава демократичните права на хората и обслужва политически цели на ГЕРБ. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ в Монтана. Социалистите се противопоставят категорично на намерението на мнозинството да ограничи правото на гражданите от малките населени места в страната да избират свои кметове и реално кметовете да се превърнат в политически назначенци. Членът на ИБ на БСП Янаки Стоилов даде за пример област Монтана, където по новия Избирателен кодекс в 85 села от общо 120,  кметовете трябва да бъдат назначавани. Стоилов изтъкна, че наред със закриването на пощенските станции и липсата на средства за пътната мрежа, ограничаването на изборното право на хората на практика обрича на доизживяване малките населени места. Според депутата предстоящите избори ще бъдат не само по-малко демократични, но и двойно по-скъпи заради увеличаването на изборните разходи на партиите. От левицата са категорични, че ще се противопоставят на ограничаването на правата на гражданите в Народното събрание. „Ще обмислим последващи действия за сезиране на КС", заяви Янаки Стоилов.

Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че има напрежение сред хората от Чипровци. Те са й споделили, че голяма група ромско население се мести от Лом в Чипровци и се регистрира адресно там на адреса на общежитието на предприятието „Мина Чипровци", което е в ликвидация. Това става в нарушение на Закона за етажната собственост, защото в едно помещение се регистрират 10-15 човека. Корнелия Нинова допусна, че целта е да се манипулират изборите в населеното място. „Хората говорят, че това се прави в Чипровци от Искра Фидосова", отбеляза секретарят на БСП. Социалистите апелираха кметовете да не се поддават на натиск и да не регистрират граждани от други населени места, и то в нарушение на закона.

Председателят на БСП коментира още, че липсва национална политика за развитие на цяла Северозападна България. По думите му ГЕРБ влагат пари само в големите градове, и най-вече в столицата, за сметка на останалата част от страната. „Ние не искаме да видим България, която е концентрирана в 3-4 града, заобиколена от пустини", заяви лидерът на БСП. Той напомни, че в рамките на предишното управление държавата е инвестирала 250 млн.лв. за развитието на региона. Предприемаха се стъпки за намаляване на безработицата, благоустрояването на района и стимулиране на бизнеса. При управлението на ГЕРБ обаче, реалността е по-различна. За последната година безработните в страната са се увеличили със 100 хил.души, а в някои общини от Монтана, безработицата стига дори 30%.

Сергей Станишев изрази възмущението на социалистите от поредния външнополитически провал на правителството. Днес, според лидера на БСП, страната ни е изправена пред реалната заплаха членството на България в Шенген да се отложи с неопределено време. Станишев коментира позицията, обявена от Франция и Холандия по проблема. Френският президент е поставил въпроса за обвързване на членството в Шенген с резултата от мониторинга върху страната ни по въпросите на правосъдие и вътрешни работи. „Това не е справедливо към България", обяви Станишев. Притесненията на социалистите се засилват и от думите на Цветан Цветанов преди време, който каза, че този механизъм трябва да продължи няколко години. Лидерът на БСП заяви, че ще поиска изслушване на премиера Борисов в Народното събрание по въпроса.